Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najbolji besplatni muzeji

tekst: Peter Polić


some_alt
muzej Gorki, Moskva

Ukoliko volite kulturu i povijest vjerojatno su vam muzeji nezaobilazna odredišta tijekom putovanja. Gotovo svaki grad nudi kolekciju muzeja koji su vrijedni posjete i koji čine sastavni dio šarma svakog grada. Ponekad su upravo muzeji glavne atrakcije određenih gradova te mjesta koja se naprosto ne smiju propustiti. Otići u Pariz a zaobići Louvre ili u St. Petersburg i ne otići u Hermitage je gotovo kao da niste ni bili u tim gradovima. Nažalost, ulaznice za muzeje često značajno opterećuju budžet putovanja pa putnici oprezno važu koji ih muzeji više ili manje zanimaju. Srećom, postoje muzeji koji su potpuno besplatni i koji svakako zavređuju vašu pozornost. Donosimo popis najljepših besplatnih muzeja u Europi.


Prije nego krenemo sa popisom besplatnih muzeja treba podsjetiti kako se uz malo planiranja može značajno smanjiti trošak posjete muzejima. Brojni muzeji nude popuste za ulaznice, posebice za studente ili korisnike gradskih pass karata. Također su često dostupni i dani sa slobodnim ulazom, mogućnost kupovanja kompleta karata ili povoljnijih grupnih karata. Kada planirate putovanje, istražite sve mogućnosti i učinite troškove ulaznica manjima. Ne brinite, većina muzeja sasvim će se dobro financirati i bez vaše pune cijene ulaznica.

Gorki muzej, Moskva

Jedan od najljepših primjera Art Nouveau gradnje u cijeloj Europi a posebno u Rusiji je muzej Gorky. Talentirani arhitekt Fyodor Shekhtel je dizajnirao 1900. godine zgradu u kojoj se danas nalazi muzej, kao i brojne druge Art Noveau građevine diljem Moskve koje su danas uglavnom zgrade veleposlanstava.

Iako je Gorky bio prvak proletarijata, njegov dom je bio prilično raskošan. Sama arhitektura interiora i eksteriora je naprosto fantastična. Spektakularna unutrašnjost uključuje krov od vitraja i kružno mramorno stubište koje izgleda kao val prelijevajuće vode. Muzej sadrži bogatu kolekciju o životu ovog poznatog ruskog pisca i marksističkog ideologa koja samim time zrcali na veoma dobar način i život te okolnosti u SSSR-u pred drugi svjetski rat.

Muzej je besplatan te nudi ulaz od srijede do nedjelje.


Memorijal berlinskog zida, Berlin

some_alt
unutrašnjost muzeja memoriala Berlinskog zida

Berlin se trudi na sve moguće načine okaljati tmurnu prošlost grada tijekom dvadesetog stoljeća kada je najprije postao središte nacističkog terora a potom središte hladnoratovskih podjela. Besplatna posjeta zgradi Reichstaga te veliki memorial žrtvama holokausta na otvorenom kulturni je doprinos Berlina u edukaciji o tom mračnom razdoblju za koji se mladi Berlinčani nadaju da se nikada neće ponoviti. Memorijal berlinskog zida nastavlja se na tu kolekciju i svjedoči o strahotama hladnoratovskih podjela.

Memorial Berlinskog zida središnje je memorijalno mjesto njemačke podjele, smješteno u središtu glavnog grada. Smješten na povijesnom položaju na Bernauer Strasseu, proteže se uz 1,4 km bivše granične trake. Spomenik sadrži posljednji komad Berlinskog zida sa sačuvanim terenima iza njega i stoga može stvoriti dojam kako su te granične utvrde izgledale do kraja osamdesetih godina. Događaji koji su se zbili ovdje zajedno sa sačuvanim povijesnim ostacima i tragom graničnih prepreka prikazani su posjetiteljima kako povijest njemačke podjele bude razumljiva te bude upozorenje da se takve podjele više nikada ne ponove.

Memorijal berlinskog zida otvoren je svakodnevno od 8 do 22 sata te je potpuno besplatan.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Berlina.

Pročitajte i naš vodič kroz Berlin


Muzeo storico della liberazione, Rim

some_alt
Muzeo storico della liberazione, Rim

U drugom svjetskom ratu ova zgrada u Rimu smještena u ulici Via Tasso postala je sjedište uprave njemačkih snaga sigurnosti, koje su ga koristile kao sjedište i bazu od kojih su ubijali i terorizirrali civilnu populaciju grada. Jednom zloglasno mjesto terora, zgrada je sada muzej, a prostorije koje su nekoć bile stanice za političke zatvorenike posvećene su pamćenju onih koji su bili zatočeni.

Muzej zauzima tri etaže. Pored zabilježavanja mučenja koja se dogodila na mjestu, opisuje progon rimskih Židova, uz kopije novinskih izvješća i plakata koji nameću zabrane i anti-židovske zapovijedi. Također pokriva podzemnu borbu pokreta otpora kroz povijesnu građu u obliku manifesta i proglasa te ostataka vojne opreme. Važan dio muzeja sadrži informacije o onima koji su zarobljeni u Via Tassou i posebnu pažnju posvećuje muzej masakru u Ardeatina kada su neke od 335 žrtava odvedene iz zatvora Via Tasso. U nekima od ćelija izloženi su pisani olovkom na žbuku zapisi nekadašnjih zatvorenika koji daju dirljive poruke života i slobode. Uglavnom su autori tih poruka zatvorenici koji će uskoro biti pogubljeni.

Muzej je besplatan i otvoren je od 9:30 do 17:30 svaki dan od utorka do nedjelje. Četvrtkom i petkom otvoren je do ponoći.


Museo Prado, Madrid

some_alt
Museo Prado u Madridu

Jedan od najpopularnijih i najvećih muzeja u Španjolskoj, muzej Prado nudi svake večeri besplatne ulaznice. Nema potrebe da jurite kroz neoklasične hodnike u uzaludnom pokušaju da vidite sve skulpture, portrete i freske koje se nalaze u muzeju jer je jednostavno prevelik za stići ga cijeloga obići u tek dva sata. Bolja je ideja podijeliti posjetu na nekoliko večeri i polagano promatrati bogate umjetničke kolekcije koje sadrži muzej.

Unutar muzeja nalazi se jedna od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva. Zbirka je nastala kao privatna kolekcija sakupljana kroz stoljeća kao dio posjeda španjolskih kraljeva. Nadopunjena je i brojnim djelima koja su se čuvala u samostanima diljem Španjolske koji su zatvoreni ili raspušteni. Unutar muzeja nalaze se djela najvećih španjolskih, nizozemskih, njemačkih i talijanskih slikara (El Greco, Diego Velázquez, Giambattista Pittoni, Francisco Goya, Botticelli, Albrecht Dürer, Caravaggio, Peter Paul Rubens, Tizian itd.). Svakako nezaobilazna atrakcija ukoliko putujete u Madrid.

Ulaz u muzej je besplatan svakog dana od ponedjeljka do subote od 18 do 20 sati.


Musee des Beaux-Arts, Nica

some_alt
Musee des Beaux-Arts, Nica

Smješten unutar zapanjujuće bivše rezidencije ukrajinske princeze, zgrada ovog muzeja je sama po sebi spektakl. Ulazi se kroz elegantne vrtove u prekrasnu zgradu koja čuva remek-djela realizma, romantizma i simbolike, pri čemu su djela Monetova do Rodina prikazana u posebnim prostorijama.

Unutar muzeja nalaze se važne zbirke djela Chéreta i drugih umjetnika koji su živjeli i radili na francuskoj rivijeri, kao što su Alexis Mossa i njegov sin Gustav-Adolf Mossa, koji su dugi niz godina bili kustosi muzeja. Mali muzej ima skulpture Jean-Baptiste Carpeauxa, François Rudea, Michel de Tarnowskya i Auguste Rodina, plus keramičke skulpture Pabla Picassa.

Ulaz je potpuno besplatan od utorka do nedjelje i to od 10 do 19 sati.


Nacionalni muzej Danske, Kopenhagen

some_alt
nacionalni muzej Danske u Kopenhagenu

U gradu u kojem je sve veoma skupo besplatan muzej je uvijek dobra ideja. Posebno kada je riječ o jednom od najljepših muzeja uopće. Najveći je to danski muzej uopće te daje prekrasan prikaz danske povijesti i tradicije. Glavna zgrada muzeja nalazi se na kratkoj udaljenosti od Strogeta u središtu Kopenhagena. Sadrži izložbe iz cijelog svijeta, od Grenlanda do Južne Amerike. Osim toga, muzej sponzorira SILA - Centar za istraživanje Grenlanda u Nacionalnom muzeju Danske za daljnja arheološka i antropološka istraživanja na Grenlandu.

Muzej obuhvaća 14.000 godina danske povijesti, od lovaca na sobove u ledeno doba, Vikinga i djela vjerske umjetnosti iz srednjeg vijeka, kada je crkva bila vrlo značajna u danskom životu do suvremenog doba. Posebno je važna kolekcija kovanica iz vremena Vikinga do danas i kovanica iz antičkog Rima i Grčke, kao i primjeri kovanica i valuta drugih kultura. Nacionalni muzej zadržava Dansku najveću i najrazličitiju zbirku predmeta iz drevnih kulture Grčke i Italije, Bliskog Istoka i Egipta.

Muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati. Ulaz je besplatan.


Berardo muzej, Lisabon

some_alt
Berardo muzej u Lisabonu

Portugalska kulturna ponuda u Lisabonu veoma je bogata i privući će svakog zaljubljenika u umjetnost i kulturu. Pri tome se nikako ne smije zaobići muzej Berardo, posebice stoga što je besplatan. Berardo muzej otvorio je zbirku suvremene i suvremene umjetnosti u javnosti 2007. godine. Moderni prostor ispunjen je živahnim djelima svih pop glazbenih umjetnika poput Warhola, Pollocka i Lichtensteina, kao i umjetničkih velikana kao što su Picasso, Baco i Dali.

Redovite privremene izložbe usredotočuju se na određene umjetnike ili teme: postoji prekrasan prikaz suvremenih i povijesnih plakata koji privlači svakog zaljubljenika u ovu vrstu umjetnosti, odabranog iz nevjerojatne zbirke reklamne umjetnosti muzeja.

Berardo muzej je otvoren od utorka do nedjelje od 10 do 19 sati. Ulaz je naravno besplatan.

objavljeno: 2019-03-17Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Rouen

Najbolja adventska putovanja

Malbork


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: