Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepše plaže otoka Paga

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
plaža uz uvalu Bok

Kada se priča o otoku Pagu uvijek u prvi plan dolazi Zrće, noćni život i razuzdane zabave. Ipak ovaj otok ima sve veću ponudu za aktivni odmor zahvaljujući čemu postaje sve atraktivnija destinacija za ljubitelje adrenalina. U svemu tome, nekako ostaje u sjeni činjenica kako je otok Pag najrazvedeniji hrvatski otok s brojnim prekrasnim plažama i kao takav idealan za gotovo svakoga. Od pješčanih i šljunčanih do kamenitih plaža i stijena idealnih za skakanje sa visina, Pag obiluje plažama koje će vas oduševiti. Gotovo je nemoguće na ukupno 302,4 kilometra obale izdvojiti najbolje, jer prekrasnih plaža ima napretek. Stoga donosim subjektivni presjek onih plaža koje treba izdvojiti i zahvaljujući kojima se na otoku može naći nešto za svakoga.


plaža Ručica

some_alt
pogled na plažu Ručica

Južno od lijepog malog mjesta Metajne nalazi se prekrasna plaža Ručica. Široka šljunčana plaža smještena je u dubokoj uvali okružena golim kamenjarom po kojem je ovaj dio Paga prepoznatljiv i zbog kojeg su obližnje planinarske i trkačke staze dobile naziv "Life on Mars trail". Surovi okoliš i izolirani položaj u potpunoj su suprotnosti s ugodnom plažom na kojoj se jednostavno i sigurno ulazi u more te se pružaju pogledi na Paški zaljev i Paška vrata. Obližnji beach bar nudi pristojnu ponudu pića i osnovnu ponudu fast-food jela te omogućuje malo hlada kojeg nažalost na samoj plaži nedostaje. No surov teren istočne strane Paga ne ostavlja previše mogućnosti vegetaciji.

Nešto dalje, povezana prekrasnom planinarskom stazom nalazi se plaža Beritnica, po mnogima najljepša plaža na cijelom otoku, prepoznatljiva po svoja tri golema kamena u moru. Iako je prilaz do plaže tijekom ljetnih vrućina po golom i suhom paškom kamenjaru itekako izazovan, prekrasna, netaknuta surova priroda ove plaže nagrađuje one koji se zapute prema toj plaži svojom nestvarnom ljepotom.


plaža Čista

some_alt
plaža Čista

Ime ove plaže dovoljno govori samo za sebe. Pripada općini Kolan i udaljena je samo nekoliko kilometara od Zrća. Ipak, nudi sasvim drugačiji doživljaj od megapopularne party plaže. Plaža je prekrivena šljunkom i pijeskom koji se nastavlja u nevjerojatno čisto more. Ulaz u more je lagan pa je stoga popularna i za obitelji s djecom. Dugačka plaža čak i tijekom gužvi ima dovoljno mjesta za svakoga a pogled na Velebit i surovo kamenito područje oko Metajne podsjeća koliko okrutan a opet prekrasan može biti krški krajolik ovog otoka. Kao i na gotovo svim plažama na Pagu, prirodnog hlada nema, no može se iznajmiti suncobran i ležaljka a u blizini se nalazi restoran u kojem možete pronaći nešto za prezalogajiti i osvježenje.

Nastavite li plažom u smjeru grada Paga pronaći ćete još jednu izuzetno lijepu plažu, Sveti Duh koja se sa mješavinom šljunka i pijeska te zelenilom trstike u pozadini doima kao da je otrgnuti dio Havaja premješten na Pag. Nedaleko od plaže nalazi se i kamping te više ugostiteljskih objekata.


plaža Šimuni

some_alt
plaža Šimuni s borovom šumom

Jedna od plaža na otoku Pagu koja me je ugodno iznenadila. Na prvu se čini još jedna u nizu šljunčanih plaža kakvih je napretek diljem otoka, no bistro more i pogledi prema otocima Maun i Škrda privukli su moju pozornost. Doda li se tome obilje hlada od borovine, neuobičajenim za središnji dio otoka Paga, plaža u Šimunima postaje za mnoge najbolji izbor na Pagu. Ovdje također možete iznajmiti SUP ili kajak, ležaljke i okrijepiti se u jednom od nekoliko beach barova uz plažu. Nešto dalje od same plaže nalazi se i kamp Šimuni, jedan od najboljih kampova na cijelom Jadranu. Unutar kampa također se nalazi nekoliko lijepih plaža koje su zapravo nastavak na glavnu plažu Šimuna. Svakako odlično mjesto za okupati se tijekom ljetnih vrućina.


plaža Planjka

some_alt
ulaz na plažu Planjka

Plitka, pješčana plaža pored Stare Novalje idealna je za obitelji s djecom. Toplo, plitko more i mnoštvo sadržaja na plaži i oko nje nudi nešto za svakoga. S razlogom je ova plaža često proglašavana najuređenijom plažom ne samo na otoku Pagu već i na cijelom Jadranu. Uz plažu se nalazi više kafića, restorana, slastičarnica i drugih ugostiteljskih objekata kao i čitav niz mogućnosti za sportske i druge aktivnosti, od odbojke na pijesku do iznajmljivanja kajaka, SUP-ova i drugih vodenih sportova. Plitko more i pješčano dno idealni su za picigin. Također možete iznajmiti ležaljke i suncobran. Planjka je jedna od rijetkih plaža na otoku Pagu na kojoj su dostupni tuševi.

Suprotnost ovoj plaži nalazi se na drugoj strani Stare Novalje, na prekrasnom vidikovcu prema Velebitu. Plaža Jadra stjenovita je plaža s nekoliko prirodnih šljunčanih žalova. Prekrasno podmorje idealno je za ljubitelje ronjenja i snorkelinga a brojne stijene nude mogućnosti za skakanje u more ali i za pronalazak skrivenog kutka na plaži i vlastitog malog žala. Uz plažu se nalazi beach bar u kojem se možete okrijepiti. Nešto dalje nalazi se i plaža za pse kao i nudistička plaža.


plaža Prosika

some_alt
plaža Prosika i grad Pag

Duga pješčano-šljunčana plaža Prosika gradska je plaža Paga. Prostire se cijelom uvalom u polukrugu zapadno od grada Paga te svojim izgledom dodaje čar panorami grada, promatranoj s popularnog vidikovca na glavnoj cesti prema Novalji. Osim nekoliko kafića koji se nalaze uz samu plažu, okrijepu možete potražiti i u samom gradu Pagu koji je udaljen doslovno nekoliko stotina metara od same plaže. Ova plaža također raspolaže tuševima. Za najmlađe, plaža je idealna ne samo zbog plićine mora i jednostavnog ulaska u more već i zbog bazena s toboganom koji se nalazi uz plažu.

S druge strane od grada Paga nalazi se prekrasna prirodna plaža Veli Bok. Mali prirodni šljunčani žal okružen stijenama u različitim oblicima čini ovu plažu pravom malom ljepoticom otoka. Iako gotovo uopće nema vegetacije, kamene formacije tvore prirodni hlad na plaži. Otežani prilazak osigurava daleko manje posjetitelja nego na plaži Prosika. S druge strane, na plaži nema nikakvih sadržaja. Osim čistog mora i netaknute prirode.


plaža Jadrišnica

some_alt
plaža Jadrišnica

U hladu borovine na samom sjeveru otoka Paga sakrila se plaža Jadrišnica pored zaselka Jakišnica. Ova mala šljunčana plaža ne bi bila po ničemu posebna da ne obiluje prirodnim hladom zahvaljujući zavjetrini od bure koju pruža zapadna strana Lunjskog poluotoka. Ova plaža samo je jedna od mnogih prekrasnih plaža koje se pružaju na prostoru od Potočnice pa sve do Luna. Na Jadrišnici je područje borove šume i hrasta crnike isprepleteno tipičnom primorskom makijom što joj daje dodatni osjećaj divljine a vama, ukoliko se zaputite nešto dalje od same šljunčane plaže, osjećaj privatnosti. Konoba Kod Ive koja se nalazi uz samu plažu osigurati će ukusna jela i pića.

Popis prekrasnih plaža otoka Paga nikako ne završava ovdje. Prekrasna plaža Caska smještena na ostacima nekadašnjeg rimskog naselja, pješčana plaža Plat, plaže sv. Marko, sv. Marija, Dubravka, stara Povljana na samom jugu otoka, samo su neke od plaža koje također zavređuju naći se na ovom popisu. Stoga ako volite kupanje, na otoku Pagu neće nedostajati mjesta kojima ćete biti oduševljeni. I vratiti se opet.
Booking.com

objavljeno: 2021-07-22Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Gacka

Lastovo

Zarečki krov

Malta: Sve što trebate znati

Oman: sve što trebate znati

Zima u Tatrama

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: