Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepše plaže Krka

tekst: Peter Polić


some_alt
Vela plaža u Baškoj

Naš najveći otok Krk nije samo popularna turistička destinacija zbog odlične povezanosti s kopnom i blizinom kontinentalnom dijelu Hrvatske već je i otok s veoma raznolikom baštinom i ponudom, od kulturnih i povijesnih lokaliteta, bogate vegetacije i visokih uzvisina s prekrasnim pogledima na cijeli Kvarner do raznolikih i prekrasnih plaža. Često se naziva i otok plavih zastava, zahvaljujući lijepo uređenim plažama i čistom moru, pa je stoga odlična destinacija za sve ljubitelje kupanja i sunčanja. Donosimo naš izbor najljepših plaža na otoku Krku.
Vela Plaža, Baška

some_alt
Suncobrani na Veloj plaži

Kada se govori o plažama na otoku Krku nemoguće je zaobići najveću prirodnu šljunčanu plažu na Jadranu, Velu plažu u Baški po kojoj je ovo malo mjestašce na samom jugu otoka Krka i poznato. Smještena u uvali koja se proteže na nekoliko kilometara, vela plaža pravi je raj za sve ljubitelje mora te je plaža koja ima ponešto za svakoga, od ljubitelja sportskih aktivnosti i aktivnog odmora do obitelji s djecom. Blagi šljunak oblikovan morem omogućava slobodno kretanje čak i onim s osjetljivijim stopalima dok relativno plitka obala i zaštićenost od vjetrova čini ovu plažu idealnom za obitelji s malom djecom. Uz plažu se nalazi i šetnica s brojnim kafićima, restoranima i suvenirnicama a u blizini se nalazi i kamp s brojnim sadržajima. Nedostatak plaže je upravo njezina popularnost: gotovo tijekom cijela jednostavno je prekrcana. Unatoč tome, ukoliko dolazite na Krk izdvojite ponešto vremena i za ovu plažu. Ako ne volite gužve, predsezona ili kupanje ujutro je odlična ideja.

Pogledajte i naš video s najljepšim plažama otoka Krka:


Vela luka, Baška

some_alt
pogled na Velu luku

Oko šest kilometara od Baške nalaze se dvije prekrasne prirodne uvale, Vela i Mala luka. Upravo se u Veloj luci nalazi prekrasna plaža s kafićem i restoranom koja se s pravom naziva jednom od najromantičnijih plaža na Jadranu. Do plaže se može doći isključivo pješice ili brodom, pri čemu dolazak pješice predstavlja pravi planinarski pothvat. Staza iz Baške do Vele luke prolazi se za oko dva sata i nije preporučljivo ići tijekom ljetnih žega zbog stalne izloženosti suncu. Ukoliko ste ipak zaljubljenik u planinarenje ili krećete u jedan od hladnijih ljetnih dana, svakako razmislite i o prekrasnom kanjonu Vrženica, zahtjevnoj ali atraktivnoj stazi kroz kanjon povremenog potoka koja se odvaja s uobičajene staze za Velu luku. Zbog kompliciranog pristupa, Vela luka nikada nije prekrcana pa je odličan izbor za one kojima se ne sviđa gužva na Veloj plaži.


Oprna, Stara Baška

some_alt
zaljev i plaža Oprna

U uvalici Oprna pokraj Stare Baške nalazi se još jedna prekrasna šljunčana i djelomično pješčana plaža do koje se treba malo potruditi da se dođe, ali zahvaljujući tome rijetko ima previše gužve. Ukoliko je ipak previše gužve na plaži, uvijek možete otići malo dalje okolnim stazicama i pronaći neku izoliraniju uvalicu u prilično surovom ali prekrasnom krajoliku oko Stare Baške. Osvježenje možete pronaći u kafiću (koji ipak nažalost nema u ponudi kave) uz plažu a mogu se iznajmiti i ležaljke sa suncobranom, kajaci i pedaline. Do plaže se dolazi uskom stazicom s glavne ceste prema Staroj Baški, pri čemu se hoda oko petnaestak minuta po relativno strmom terenu. Unatoč tome što je pristup otežan, kada jednom dođete na plažu neće vam biti žao truda.


Sv. Marak, Risika

some_alt
plaža sv. Marak pored Risike

Prirodne pješčane plaže na Jadranu su veoma rijetke pa je stoga plaža Marak pored sela Risika pravi raritet. Relativno mala plaža smještena ispod uzvisine s ranosrednjovjekovnom crkvom sv. Maraka idealna je za obitelji s djecom i sve one koji preferiraju pješčano dno. Naravno, plaža je odlično mjesto za picigin i druge sportove u plićaku. Uz plažu se nalazi nekoliko kafića u kojima možete pronaći okrjepu tijekom svojeg boravka na plaži. Do plaže se može doći autom i parkirati na parkiralištu odmah kod plaže. Od plaže se nastavlja makadamska cestica sve do Vrbnika pri čemu po putu možete pronaći brojne sakrivene uvalice i plažice ukoliko vam se učini kako je na plaži Marak previše gužve.


Potovošće, Vrbnik

some_alt
plaža Potovošće kraj Vrbnika

Iako je Vrbnik prvenstveno poznat po svojem vinu i prekrasnom starom gradu s pogledom prema Velebitu i oštroj istočnoj obali Krka, u blizini Vrbnika se također nalazi jedna prekrasna šljunčana plaža koja je vrijedna posjete. Plaža Potovošće je skrivena u maloj uvali, dostupna je autom ili pješice a sve češće se do plaže i dolazi s mora. Urezana u nepristupačne litice ovog dijela obale, plaža je idealna za ljubitelje čistog mora i manjih plaža, a ukoliko uzmete sa sobom i masku uživati ćete u prekrasnom podmorju uz okolne stijene. Uz plažu se nalazi i kafić te dobro uređen parking za vozila. Unatoč tome što je plaža relativno mala, radi svoje udaljenosti u odnosu na daleko posjećeniju zapadnu obalu otoka Krka čak i tijekom sezone nema previše posjetitelja.


Magneli, Glavotok

some_alt
plaža Maganeli

Zapadna strana otoka Krka izrazito je šumovita i slabo naseljena strana otoka koja je tek posljednjih desetak godina počela dobivati veću pozornost turista zahvaljujući brojnih biciklističkih staza koje su vratile život u sela "Šotoventa", kako se naziva ovaj dio otoka. Od Glavotoka pa sve do Valbiske može se doći uz obalu kroz manje ili više prohodne staze, pri čemu se prolazi kroz brojne lijepe osamljene uvalice sa šljunčanim plažama koje su posebno popularne kod naturista. Jedna od najljepših plažica na ovom području jest plaža Maganel koja se nalazi u istoimenoj uvalici te do koje se može doći stazom iz sela Brzac, pri čemu posljednjih desetak minuta treba proći pješice. s plaže se pruža prekrasan pogled prema strmim liticama otoka Cresa a bogata vegetacija pruža sasvim dovoljno hlada tokom cijelog dana.


Meline, Čižići

some_alt
plaža Meline kraj Čižića

Plaža Meline pored Čižića poznata je po svojem ljekovitom blatu i nepreglednim plićakom zbog čega je gotovo sasvim sigurna za svako dijete. Smještena u zaljevu Soline pored mjesta Čižići i mjesta Klimno, idealna je plaža izvan glavne sezone jer je zbog plićine mora njegova temperatura uvijek barem dva do tri stupnja viša. Uz plažu se nalaze brojni kafići i restorani, posebno u samome mjestu Čižići koje je položeno na samu plažu. U blizini je i spilja Biserujka, jedna od najpoznatijih hrvatskih spilja s bogatim podzemnim životom i obiljem spiljskih morfoloških oblika. Kako je potrebno hodati i pedesetak metara prije nego se dođe do dubine gdje su barem koljena umočena u more, plaža ima nepregledne mogućnosti za picigin i druge sportove u plićaku.


Golden Bay (Velo Čelo)

some_alt
plaža Golden Bay

Vjerojatno najljepša plaža ne samo na Krku već i na cijelom sjevernom Jadranu je plaža Velo čelo koja je posljednjih godina poznata kao Golden bay. Ova prekrasna plaža nalazi se na nepristupačnom terenu između Punta i Stare Baške pa je stoga moguće doći do plaže isključivo s morske strane. Stoga je veoma popularna za nautičare ali sve češće dolaze i brojni kajakaši i SUP-ovci na ovu plažu. Ukoliko nemate druge vrste prijevoza, taxi brodić iz Punta, Krka ili Stare Baške odvest će vas do ove plaže iako ne baš po pristupačnim cijenama. Ipak ako ste veća grupa i imate volje malo se cjenkati neće vam biti žao kad jednom dođete na hrvatski zlatni žal.Booking.com

objavljeno: 2022-07-05Pratite nas:Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Risnjak

Gacka

Lastovo

Gozo

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati

Karkonoše

Otok vječnog proljeća


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: