Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepša mjesta za zaljubljene

tekst: Peter Polić


some_alt
sve popularniji ljubavni lokoti

"Ako odvedeš djevojku u Veneciju, zaljubiti će se preko ušiju u tebe. Odvedeš li je u Pariz, devet mjeseci kasnije postati ćeš tata". Tako mi je jedan stariji gospodin s nekoliko brakova iza sebe i više kontinenata kao mjesto prebivališta jednom opisivao kamo odvesti djevojku na romantično putovanje. Vjerojatno u tim klišejima i stereotipima ima puno istine, jer nisu bez razloga Venecija i Pariz na glasu kao romantični gradovi te kao odredišta za zaljubljene. No kao što nije neki doživljaj zaključati ljubav lokotom na mostu gdje je već toliko lokota da cijeli most zvecka od željeza, isto tako voditi svoju ljubav tragovima stereotipa nije neki pretjerani doživljaj. Pogledajte stoga naše prijedloge gdje provesti romantični vikend za dvoje.


Cinque Terre

some_alt
Manarola, Cinque Terre

Iako ovaj prekrasan nacionalni park uz Ligursko more izgleda daleko ljepše tijekom proljeća i ljeta, kada se zelene šume spajaju s azurnim morem a šarene kućice "pet zemalja", odnosno pet gradića samo doprinose šarenilu boja, teško je pronaći romantičnije mjesto od ovih pet gradića povezanih isključivo željeznicom i pješačkim te planinarskim stazama. Dramatična strma obala izgleda jednako spektakularno i tijekom veljače a s obzirom da kućama ne opada lišće, one ostaju jednako šarene tijekom cijele godine, pa je stoga posjet Cinque Terre tijekom dana zaljubljenih odlična ideja. Uz to, tijekom veljače je broj turista značajno manji nego tijekom ljeta pa ćete moći pronaći dio Cinque Terre samo za sebe.

Bez obzira odlučite li prošetati ljubavnom šetnicom od Riomaggiore do Manarole kroz dvadesetak minuta duge šetnice nazvane "ljubavna šetnica" te odmoriti se na "ljubavnoj klupici" tijekom šetnice ili odlučite gledati romantični zalazak sunca u Ligursko more s Manarolom ili Vernanzom u prvom planu, romantični vikend u Cinque terre ostati će nezaboravno iskustvo.

Kako doći:

Do Cinque Terre najjednostavnije je doći s vlakom iz Trsta. Pri tome preporučujemo kupiti što je moguće ranije kartu do Genove ili La Spezie iz Trsta.

Kako kupiti povoljno kartu za vlak u Italiji pročitajte u našem vodiču kako putovati vlakom Italijom povoljnije.

Od La Spezie i Genove vozi regionalni vlak gotovo svakih sat vremena koji prolazi kroz svih pet gradića Cinque Terre. Alternativno i relativno povoljno može se putovati autobusima u Italiji, s tvrtkom Flixbus.

Za dolazak u Cinque Terre pri tome je dobar odabir Flixbus od Trsta do Venecije i potom od Venecije do Genove. Karte su dostupne već od nekoliko eura po smjeru.

Zagreb - Genova Flixbus (od 229 kuna)

Za putovati između mjesta najbolje rješenje je vlak, koji je veoma povoljan i redovit. Posebice s obzirom da u mjestima nema cestovnog prometa, dok je kolodvor u svim mjestima veoma blizu centra. 


Pročitajte i naš vodič kroz Cinque Terre

Pretraži najpovoljniji smještaj u Cinque Terre


Verona

some_alt
Julijin balkon i dvorište, Verona

Postoji li bolje mjesto za romantični vikend od grada Romea i Julije? Posjeta slavnom balkonu ispod kojeg je Romeo pjevao Juliji s brončanim kipom Julije te u skladu s tradicijom ostaviti pismo ljubavnika ili stilizirano srce napravljeno od papira, drveta ili bilo čega što vam bude pri ruci idealni je početak dana za zaljubljene. Šetnja uz rijeku Adige te razgledavanje gradske jezgre zaštićene kao UNESCO baština, bogate srednjovjekovnim i antičkim rimskim spomenicima među kojima dominira amfiteatar, zatim Castelvecchio, dvorac iz četrnaestog stoljeća iznad rijeke Adige te uživanje u ugostiteljskim virtuozama Talijana poznatima kao majstorima gastronomije ispuniti će dan svakog para. Dan je najbolje završiti uz pogled s tornja Lambertti, odakle će se cijeli grad pružati kao na dlanu.

Ukoliko Vam još ostane vremena, svakako vrijedi otići do obližnjeg jezera Lago da Garda, koje pruža bezbroj mogućnosti za svakoga. Od ugodne šetnje uz jezero ili vožnje trajektom od jednog do drugog gradića na obalama jezera do adrenalinske zabave u nadasve poznatom zabavnom parku Gardaland koji će oduševiti i one koji više nisu djeca.

Kako doći:

Do Verone možete doći autobusom Flixbusa izravno iz Zagreba. Putovanje traje oko osam sati i cijena kreće od 189 kuna po smjeru.

Zagreb - Verona Flixbus (od 189 kuna)

Također se do Verone može doći kombinacijom autobusa i vlaka. Svakodnevnim linijama moguće je doći do Trsta iz Rijeke i Zagreba već za 112 kuna povratno, a od Trsta do Verone može se doći za 9 eura po smjeru. Više od petnaestak linija povezuje Trst i Veronu dnevno.

Kako kupiti povoljnije karte za putovanje vlakom u Italiji pročitajte u našem vodiču za povoljna putovanja vlakom kroz Italiju.

Pročitajte i naš vodič kroz Veronu

Pretraži najpovoljniji smještaj u Veroni


Hallstatt

some_alt
Julijin balkon i dvorište, Verona

Prakrasno, bajkovito selo Hallstatt, smješteno iznad jezera Hallstätter See u Salzkammergutu, gornja Austrija, idealno je romantično izletište za svaki dio godine, a posebno za Valentinovo kada je uglavnom prekriveno snijegom i čini se još više mistično nego inače. Ovo slikovito selo je vjerojatno jedno od najfotografiranijih mjesta u Austriji. Mjesto dominira jezerom sa strmih obronaka Salzkammergut planine. Međutim, nije isključivo bajkoviti pogled ono što privlači u ovo selo: ono se također smatra i najstarijim stalno naseljenim mjestom na prostoru Europe. Prema ovome selu dobila je ime i Hallstatt kultura, dominantna srednjoeuropska kultura tijekom ranog željeznog doba koja ima poseban značaj u europskoj prapovijesti. U malom gradiću pronađeno je staro groblje za koje se smatra kako datira iz tog doba. Hallstatt je također poznat po prvom Slanom rudniku na svijetu i zapanjujućim solnim špiljama koje turisti mogu posjetiti. Ledene jame također su fascinantne. Iako postoje brojne mogućnosti što raditi u Hallstattu, najveća atrakcija je jednostavno uživati u pogledu na ovo zaista bajkovito selo smješteno u srcu Alpa. 

Kako doći:

Najljepši način za doći do Hallstatta je vlakom. S glavne linije između Salzburga i Beča, izađite iz vlaka na stanici Attnang-Puchheim, krenite regionalnim vlakom prema Bad Ischlu i Obertraunu. Hallstatt postaja je jednu stanicu sjeverno od Obertrauna, na istočnoj obali Hallstattersee (Hallstatt jezero) i sastoji se od samo pristaništa za brod pored pruge. Redovna trajektna linija dočekati će svaki dolazak vlaka i odvesti vas do Hallstatta preko jezera. Jedan od najboljih pogleda na Hallstatt je upravo sa vožnje trajektom preko jezera, osobito u jutro kad sunce sja na grad. .

Zagreb - Salzburg Flixbus (od 149 kuna)

Kako pronaći povoljnije karte za putovanja vlakom pročitajte u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Hallstatt


Bled

some_alt
Bledsko jezero sa otočićem

Jedan klišej ipak se nije mogao izbjeći: jezero Bled. Ovo bajkovito jezero okruženo Alpama u kojem se smjetio slikoviti otočić sa crkvicom uskrsnuća svakako je najpopularnije odredište u Sloveniji te jedno od mjesta koja bi svaki zaljubljeni par morao barem jednom posjetiti. Termalni izvori ispod jezera omogućavaju tijekom ljeta relativno ugodno kupanje, dok jezero također omogućava i veliki broj drugih aktivnosti, od veslanja malim čamcem, kajakom ili kanuom do planinarenja okolnim planinama.

Tijekom zime Bled je jednako privlačan, štoviše kada snijeg zabijeli konture otočića i okolne zimzelene šume ono poprima poseban šarm. Poseban specijalitet Bleda su kremne rezine, nama poznatije pod nazivom kremšnite. Iako će Samoborci tvrditi kako se nikako ne mogu mjeriti sa njihovim kremšnitama, kremna rezina će odlično prijati sa vašim najdražim uz pogled na jezero i okolne planine kao iz bajke. Jer ne zaboravite, bajke imaju sretni završetak.

Kako doći:

Do Bleda je najlakše doći preko Ljubljane. Dostupne su i izravne linije Flixbusa do Bleda iz Zagreba.

Do Ljubljane se najlakše može doći autobusom Flixbusa ili vlakom iz Zagreba. Cijena je 69 kuna po smjeru za oba putovanja.

Zagreb - Bled Flixbus (od 69 kuna)

Iz Ljubljane vozi dnevno dvadesetak autobusa do Bleda po cijeni od 6.30 eura. Vozni red potražite OVDJE.

Pogledajte i naš kratki video Zimski vodič kroz Bled.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Bledu


Škofja Loka

some_alt
kapucinski most i rijeka Sora

Dok je Bled međunarodni brend po kojem je Slovenija poznata diljem svijeta, Škofja Loka je mali gradić sjeverno od Ljubljane koji čini se Slovenci čuvaju samo za sebe. S razlogom, jer je ovaj srednjovjekovni gradić pravi muzej na otvorenom koji ostavlja snažan dojam na svakog posjetitelja. Srednjevjekovne zidine koje okružuju grad sakrivaju odlično očuvanu povijesnu jezgru grada u kojoj se krije gradski muzej, starodavna žitnica, Kameni most, Kapucinska knjižnica i veliki broj drugih zanimljivih zgrada koje su nijemi svjedoci povijesne očuvanosti grada.

Škofja Loka je bila i važno središte umjetnosti tijekom devetnaestog stoljeća, te stoga ne iznenađuju brojne galerije koje svjedoče o slavnoj baštini i živoj umjetnosti sadašnjosti. Jer Škofja Loka nije samo muzej na otvorenom, ona je živi grad u kojem kultura i umjetnost i dalje dišu punim plućima.

Kako doći:

Ukoliko ne putujete svojim vozilom, do Škofje Loke najlakše je stići izravnom željezničkom linijom iz Zagreba do Ljubljane i potom autobusom do Škofje Loke. Autobusi za Škofju Loku polaze sa perona koji se nalaze odmah ispred željezničkog kolodvora u Ljubljani. Putovanje od Ljubljane do Škofje Loke traje 37 minuta, a polasci autobusa su svakih sat vremena. Cijena karte je 3.10 eura. Vozni red potražite na stranicama AP Ljubljana.

Do Škofje Loke može se doći i vlakom sa presjedanjem u Ljubljani, međutim kolodvor se nalazi daleko od starog grada pa je stoga autobus iz Ljubljane bolji izbor. 

Zagreb - Ljubljana Flixbus (od 69 kuna)

Kako pronaći povoljnije karte za putovanja vlakom pročitajte u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom.

Pročitajte i naš vodič kroz Škofju Loku

Pretraži najpovoljniji smještaj u Škofji Loki


Brijuni

some_alt
Jelen lopatar na Velom Brijunu

Josip Broz Tito je s razlogom odabrao ovo otočje kao svoju rezidenciju. Smješteno tek dva kilometra od Istarske obale u blizini gradića Fažana a nedaleko od Pule, Brijunsko otočje idealno je romantično odredište za koje pruža savršenu kombinaciju prirodnog bogatstva i kulturnog naslijeđa, dovoljno zanimljivog da zaintrigira svakoga, a dovoljno nenametljivo da ne uznemiri nikome potragu za spokojem.

Većina posjetitelja otočja kreće u organizirano razgledavanje turističkim vlakićem, koji vodi posjetitelje kroz vizure prirodnih ljepota otoka, kroz safari-park, uz bizantski kastrum, rimsku rezidencijalnu vilu u zaljevu Verige, te druge ljepote i znamenitosti. Naravno, otočje možete razgledati i sami zahvaljujući širokoj mreži stazica za pješačenje ili vožnju biciklom te pronaći svoj vlastiti romantični dio otočja. Posebice ukoliko dolazite tijekom zimskih mjeseci kada je na otočju daleko manje turista, toliko manje da vam se može učiniti kako baš poput Josipa Broza Tita imate Brijune samo za sebe.

Kako doći:

Do Brijuna se gotovo u pravilu dolazi brodicama iz Fažane, do koje se može doći autobusom iz Pule. Brodicama se pristupa nakon što se kupuje ulaznica za nacionalni park

Pročitajte i naš vodič za aktivni odmor na Brijunima.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Brijunima


objavljeno: 2020-02-12Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: