Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Vlakom kroz Italiju

tekst: Peter Polić


some_alt
Pendolino vlakovi Frecciagento (wikipedia)

Italija je jedna od najpoženijih destinacija na svijetu te je isto tako veoma poželjna destinacija za hrvatske turiste i zaljubljenike u povijest, romantiku, sunčane odmore ali i planinske vrhove. Osim toga, Italija je idealna odskočna daska za daleka putovanja, s obzirom na veliki broj povoljnih letova prema Europi i svijetu koji kreću iz Italije. Jedan od najboljih načina za putovati Italijom jest vlak. S obzirom da cijene putovanja po Italiji često nisu nimalo povoljne, donosimo savjete kako putovati povoljnije vlakom kroz Italiju i maksimalno uštedjeti na svojem putovanju. Vlakove u Italiji prevoze dva temeljna operatera, Trenitalia i Italo Treno. S obzirom na njihovu konkurentnost na glavnim rutama kroz državu, i cijene dostupne na raznim promocijama su i više nego pristupačne putnicima.Vrste talijanskih vlakova

some_alt
Regionale Veloce (wikipedia)

S obzirom na brzinu i udaljenosti te relacije kojima putuju kao i na prijevoznika koji obavlja prijevoz određenim vlakovima dostupne su razne kategorije vlakova u Italiji. U nastavku slijedi popis svih vrsta vlakova za putnički promet u Italiji i njihov opis:

Regionalni (označeni kao 'R', 'RV'): predstavljaju Regionale i Regionale Veloce vlakove koji putuju na kratkim i srednjim udaljenostima. Nije potrebna nikakva rezervacija za putovanja ovom vrstom vlaka te su karte najpovoljnije u standardnoj cijeni. Također ovi vlakovi su jedini besplatni izbor za putovanja ukoliko posjedujete Interrail pass. Imajte na umu kako stranice Trenitalije neće prikazivati vozni red i cijenu ovih vlakova ukoliko putovanje nije tek za nekoliko dana.
InterCity oznečani kao 'IC' ): Intercity vlakovi predstavljaju linije sa klasičnim željezničkim komozicijama na nekim glavnim linijama te na manje prometnim dužim linijama. Vlakovima upravlja Trenitalia te je potrebna rezervacija unaprijed. Cijenom su među povoljnijima te su dostupne povoljnije karte ukoliko se karta kupuje unaprijed putem interneta.
InterCityNotte (označeni kao 'ICN' ): noćni Intercity vlakovi na kojima je obvezna rezervacija. Osim klasičnih sjedala i kupea dostupni su i couchette kreveti.
Frecciarossa: brzi vlakovi koji putuju brzinama do 300 kilometara na sat te koji povezuju Torino - Milano - Bolognu -Firencu - Rim - Napoli - Salerno. Ukoliko se kupuju karte dovoljno unaprijed, dostupne su po cijenama od 9 eura na dalje. Rezervacija je obvezna za ovu vrstu vlakova. Vlakovima upravlja Trenitalia.
Frecciargento: brzi vlakovi na glavnim udaljenostima Trenitalije koji povezuju Rim i Veneciju, Veronu, Bari i Lecce te Lamezia Terme i Reggio Calabria. Rezervacija je također obvezna i karte su dostupne ukoliko se kupuju dovoljno unaprijed već od 9 eura.
Frecciabianca: Brzi vlakovi koji povezuju Milano i Veneciju, Torino sa Udinama i Trstom, Anconu, Pescaru, Bari i ostale gradove preko Rima sa Genovom, Ravennu i Reggio Calabriju sa Rimom itd. Rezervacija je također obvezna i karte su dostupne ukoliko se kupuju dovoljno unaprijed već od 9 eura.
EuroCity / Euronight (označeni kao 'EC' i 'EN': međunarodni dnevni i noćni vlakovi koji povezuju Italiju sa Švicarskom, Austrijom, Njemačkom i Francuskom, rezervacija je obvezna na ovim vlakovima.
ITALO: brzi vlakovi kojima upravlja privatni operater Italo Treno (NTV), te na kojima je obvezna rezervacija sjedala na rutama: Torino - Salerno (staje u Milanu, Reggio Emiliji (Mediopadana), Bologni, Firenci, Rimu i Napoliju) te Venecija - Rim (staje u Padovi, Bologni i Firenci). Nažalost Italo ne putuje prema Trstu te je stoga manje zanimljiv kao polazište našim putnicima, ali s obzirom na razgranatu mrežu na glavnim pravcima unutar Italije zanimljiv je za one koji su zainteresirani putovati po Italiji.Popusti na talijanskim vlakovima

some_alt
Italo brzi vlakovi (wikipedia)

Nakon što smo sagledali koje sve vrste vlakova voze Italijom, potrebno je sagledati i vrste popusta koje su dostupne za putovanja Italijom vlakom. Čak i najudaljenije relacije vlakovima u Italiji moguće je ostvariti za tek trisesetak eura. Pročitajte u nastavku kako:

Super Economy i Economy karte: najčešće najpovoljniji izbor karata na talijanskim vlakovima za daleke relacije su upravo Super Economy karte, dostupne u veoma malim količinama, kojima cijena počinje od 9 eura. Ovu vrstu karata moguće je kupiti online u prosjeku jedan do dva mjeseca prije putovanja. Ponuda vrijedi za 1. i 2. razred vlakova, kao i za spavaća kola i razne druge kategorije dostupne na nekim vlakovima. Ova vrsta karata ne može biti vraćena ili zamijenjena, već vrijedi isključivo za određenu relaciju i određeni vlak. U cijenu karte uključena je obvezna rezervacija.
ITALO service nudi na svojoj stranici karte kupljene na promociji po cijenama od 15 eura neovisno o duljini relacije, čime odgovara ponudi SuperEconomy. Zahvaljujući konkurentnosti ova dva operatera broj povoljnih karata je često velik, posebice na manje frekventnim ranojutarnjim ili kasnovečernjim vlakovima.
Povratna karta za isti dan nudi povoljne karte za jednodnevna putovanja na velikim relacijama sa Frecciarossa i Frecciargento vlakove, pri čemu cijene karata počinju od 69 eura. Za ovu vrstu karata nije moguće tražiti povrat novca, ali se može mijenjati vrijeme polaska povratnog vlaka. Tijekom vikenda ova ponuda se proširuje na dva dana, subotu i nedjelju.
Family special je ponuda koja omogućuje popuste od dvadeset posto (50% za dijete do dvanaest godina) za grupe od dva do pet članova pri čemu barem jedan član mora biti odrasli i barem jedan dijete sa manje od 12 godina. Karte se mogu vratiti i zamijeniti te nema ograničenja na broj prodanih karata po ovoj opciji.

Povoljno bez promocija?

Kada nisu dostupne promotivne cijene karata ili ukoliko se želi putovati u posljednji čas karte se teško mogu dobiti na velikim udaljenostima za tek desetak eura kao što to nude SuperEconomy promocije, no određene uštede na putovanjima su i dalje moguće. Tada je najbolji izbor putovati sa povoljnijim Regionale Veloce vlakovima, te češće mijenjati vlak. Kartu je pri tome najbolje kupiti na šalteru te tražiti isključivo Regionale Veloce kartu za veću udaljenost, te potom mijenjati vlakove "po putu". Veća udaljenost najčešće znači i ponešto povoljniju cijene karte nego da se kupuje za istu relaciju više karata. Uštede pri tome u odnosu na brze vlakove mogu biti značajne. Primjerice, karta vlaka Regionale Veloce od Trsta do Bologne (sa presjedanjem u Venezia Mestre) iznosi 24 eura (vožnja traje sa presjedanjem 4 sata i 27 minuta), dok ista relacija izravnog i sat vremena bržeg vlaka Frecciargento iznosi 46 eura (vožnja traje 3 sata i 7 minuta). Intercity je nešto jeftiniji, 31 euro, ali putuje pola sata kraće nego RV (vožnja traje 3 sata i 47 minuta).


Međunarodni vlakovi

some_alt
Thello noćni vlak (wikipedia)

Nažalost već nekoliko godina ne postoji izravna željeznička veza između Hrvatske i Italije, no sve veći broj autusnih veza koje povezuju Italiju i Hrvatsku preko Rijeke otvaraju mogućnost jednostavnog i brzog putovanja Italijom. Osim toga, Italija može biti i polazišna zemlja za putovanja u druge zemlje. Popusti i promotivne cijene postoje na međunarodne karte prema Švicarskoj, Austriji i Njemačkoj, no iz Hrvatske je povoljnije i jednostavnije doći do tih zemalja vlakovima preko Slovenije, Austrije i Mađarske. Za nas je zanimljiva mogućnost putovanja u Francusku.

Thello EuroCity noćni vlak povezuje Veneciju i Milano sa Parizom, pri čemu je cijena karte ukoliko je kupljena dovoljno unaprijed 35 eura. Doda li ste tome 9 eura od Trsta do Venecije te 60 kuna od Rijeke do Trsta, putovanje do Pariza iz Hrvatske vlakom iznosi oko 400 kuna. Isto tako, iz Milana su dostupni vlakovi već od 15 eura prema Marseillesu i Nici, pri čemu je cijena karte od Trsta do Milana dostupna već od 19 eura, te je putovanje od Hrvatske do Azurne obale dostupno već od 320 kuna.


Promotivne cijene vlakova:

U nastavku možete pronaći promotivne cijene karata među talijanskim gradovima u SuperEconomy promociji, koje možete koristiti kao okvirni primjer mogućih cijena karata za određene relacije:
polazište
odredište
cijena
Trst
Venecija
9 eur
Trst
Bologna
9 eur
Trst
Verona
9 eur
Trst
Milano
29 eur
Trst
Firenca
19 eur
Trst
Rim Termini
29 eur
Trst
Torino
39 eur
Trst
Napulj
28 eur
polazište
odredište
cijena
Milano
Rim
28 eur
Venecija
Rim
25 eur
Rim
Firenca
9 eur
Rim
Reggio Calabria
29 eur
Milano
Torino
9 eur
Venecija
Bari
39 eur
Rim
Bari
19 eur
Rim
Catanzaro
22 eur

Smještaj

Smještaj je u Italiji Relativno skup s obzirom na velikom interesu turista. Nažalost kod povoljnih hostela često nisu navedene skrivene takse ili doplate. kao što je boravišna taksa, doplata za posteljinu itd. Stoga preporučujemo prije nego rezervirate smještaj, provjerite recenzije prijašnjih gostiju. Uglavnom one "razotkriju" sve takve skrivene doplate. Tražilicu smještaja potražite u nastavku. Također je moguće pronaći i povoljan smještaj preko airbnb.

Za ostale smještajne kapacitete preporučujemo vam tražilicu:

objavljeno: 2015-05-03Aktualno:

Brindisi iz Zagreba za 15 eura povratno

Tajland iz Ljubljane za 416 eura povratno

Santorini iz Budimpešte za 56 eura povratno

Izrael iz Budimpešte za 38 eura povratno

Rim za 10 eura povratno iz ZadraPovezano:

Brindisi iz Zagreba za 15 eura povratno

Rim za 10 eura povratno iz Zadra

Napulj iz Zagreba za 28 eura povratno

Kako jeftino istražiti Veneciju

Venecija

Verona

Najljepše staze uz hrvatske rijeke

Destinacije za zimsko sunce

Vukovar

Opatijska rivijera

Grčki otoci za povoljan odmor

Pogledajte još:

Najljepše plaže otoka Krka


Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Ugljan i Pašman biciklom


Madeira: sve što trebate znati


Karkonoše