Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Vodič za jeftine letove

tekst: Peter Polić


Zahvaljujući niskotarifnim zrakoplovnim prijevoznicima, putovati diljem Europe jednostavnije je i brže nego što se to pred dvadesetak godina uopće moglo zamisliti. Povoljne zrakoplovne karte dostupne su tijekom sezone za mnoge destinacije sa naših zračnih luka. Ipak ostaje pitanje što i kako ukoliko planirate putovati na točno određenu destinaciju koja nema niskotarifne letove iz naših zračnih luka? Jeste li tada osuđeni na redovne cijene karata koje su sve samo ne niske ili na korištenje autobusa i vlakova? Niste. Samo je potrebno malo se više potruditi da se pronađu povoljne karte. Naravno, relativno je s obzirom na destinaciju, vrijeme putovanja, doba godine i razne druge čimbenike koliko će zaista biti povoljne karte, no ipak u većini slučajeva moguće je pronaći povoljne mogućnosti. Za pretragu preporučujemo svestranu tražilicu niskotarifnih letova Skyscanner. Skyscanner je tražilica sa integriranom pretragom zrakoplovnih letova koja omogućuje korisnicima pregledavanje najboljih mogućnosti za povoljne povratne ili jednosmjerne letove od jedne zračne luke do druge. Dodatni alati poput grafova omogućuju korisnicima usporedbu cijena leta u razdoblju od mjesec dana. Također moguće je pretraživati i najbolje mogućnosti za putovanje u cijelu zemlju, kao i pretraživati najpovoljnije letove sa određene destinacije prema cijelom svijetu.

Skyscanner ne prodaje karte za letove izravno već tražilica predstavlja posrednika pri kupovini zrakoplovnih karti, te je stoga odličan servis za pronalazak najboljih mogućnosti i opcija. Zanimljivo, zahvaljujući skyscanneru ponekad je moguće pronaći i letove po povoljnijim cijenama preko posrednika nego izravnom kupovinom od zračnog operatera. U nastavku je prikazan primjer pretrage najboljih mogućnosti za let na određenu destinaciju.

U ovome primjeru prikazati ćemo pretragu letova za Portugal. Dakle zamislimo da namjeravamo putovati u Portugal tijekom listopada. Točni datumi nam nisu važni jer imamo vremena čitav listopad, pa stoga odabiremo whole month. Isto tako nije nam važno da putujemo u određeni grad. Ukoliko želimo baš određeni grad odnosno zračnu luku, odabiremo umjesto države tu zračnu luku ili grad. S obzirom da su letovi iz Hrvatske prilično skupi, provjeriti ćemo mogućnosti iz drugih zemalja u susjedstvu. Kako ne bi upisivali svaku zemlju posebno izvesti ćemo mali trik. Upisati ćemo Portugal kao polazišnu zemlju, a destinaciju ćemo ostaviti praznu (Anywhere).

NAPOMENA: Cijene koje prikazuje Skyscanner nisu uvijek konačne cijene i u potpunosti točne cijene. Ponekad se u posljednjoj fazi pretrage cijena promijeni. Moguća je promjena i na više i na manje.some_alt

Sada smo dobili listu zemalja prema kojima je najjeftinije letjeti iz Portugala. Naravno prikazane cijene s desne strane vrijede za putovanje iz Portugala i natrag, stoga ćemo uzeti cijene samo kao okvirne, jer u većini slučajeva kada se zamijene kriteriji cijena se minimalno promijeni. Od ponuđenih zemalja uzimamo u obzir one zemlje do čijih zračnih luka je moguće doći jednostavno i relativno povoljno iz Republike Hrvatske. Prema tome, uz sve naše susjedne države u obzir se isplati uzeti i primjerice Austriju. U našem primjeru najviše se isplati odabrati Italiju, no pri tome moramo voditi računa do koje se zračne luke u Italiji isplati putovati. Povoljni letovi iz primjerice Palerma nam neće značiti previše.

some_alt

U našem primjeru isplati se letjeti iz Bologne, do kuda je jednostavno doći kombinacijom autobusa i vlaka (autobus do Trsta iz Zagreba i Rijeke te potom vlak do Bologne). Iako je moguće na isti način doći i do Milana koji je u našem primjeru stotinjak kuna jeftinija opcija, u pravilu je cijena povratne karte do Milana više od stotinu kuna skuplja nego do Bologne. Inače Bologna je velika Ryanair baza koja općenito ima prilično niske cijene letova u odnosu na druge zračne luke u okolici.Stoga smo odabrali Bolognu. Zatim na isti način biramo i grad u Portugalu u koji želimo letjeti. U našem primjeru najjeftinije je letjeti prema Portu, te odabiremo stoga Porto. Kako naša pretraga daje rezultate za najpovoljnije letove iz Portugala i natrag, nakon što smo otvorili grafikon sa letovima tijekom mjeseca, umjeto odabira leta vraćamo se na početak i to tako da kliknemo na Skyscanner logo u gornjem lijevom kutu. Na početnoj stranici prikazane su sada kao destinacije zračne luke koje smo odabrali, a kako bi odabrali polazak iz nama bliže zračne luke, jednostavno kliknemo na dvostruku strelicu da Porto i Bologna zamijene mjesta i pretražimo letove.

Sada smo dobili grafikon u kojem su prikazani letovi iz Bologne prema Portu u gornjem dijelu te povratni letovi iz Porta prema Bologni u donjem dijelu. Grafikon prikazuje cijeli mjesec listopad, te mi odabiremo dane koji nam najviše odgovaraju s obzirom na cijenu leta, dužinu našeg predviđenog boravka i ostale okolnosti.

some_alt

U našem primjeru najjeftiniji je let 24. listopada i istoga dana povratak. Kako nema smisla provesti par sati na portugalskoj zračnoj luci, odabiremo nešto skuplji polazni let 22. listopada i povratak 24. listopada. Nakon toga odabiremo show flights te puštamo tražilicu da pretraži aktualne ponude.

some_alt

Nakon što su pretražene aktualne ponude za navedene datume, odabiremo ponudu koja je najjeftinija. U našem slučaju to je ponuda za izravni let Ryanairom iz Bologne prema Portu i isti takav let natrag. Ukoliko pretražujete neke daleke i egzotične destinacije ponekad se isplati ne uzeti najjeftiniju opciju nego onu najzgodniju. Primjerice, ako vam je stotinjak kuna jeftiniji neizravni let sa desetak sati čekanja u nekoj zračnoj luci nego izravni let ili let sa par sati čekanja prilikom presjedanja, isplati se platiti koju kunu više.

some_alt

Nakon što ste odabrali letove preostaje vam samo kupiti karte, te će vas skyscanner preusmjeriti na stranice operatera ili posrednika koji izravno prodaje karte. To je sve. Ugodan let!

Za smještaj na svojem putovanju preporučujemo Vam tražilicu u nastavku:

objavljeno: 2014-09-23Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Najljepša bajkovita sela

Najljepše pješčane plaže Jadrana

Najljepše staze uz hrvatske rijeke

Pariz

Grčki otoci za povoljan odmor

Najljepši romantični izletiPogledajte još:

Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more


Sirija: zvijer u ljepotici