Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Zašto je super putovati sam

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
i slikati se možete sami...

Jedan od najčešćih izgovora zašto ljudi ne putuju više i češće jest sažet u tri riječi: "Nemam sa kime". Doista, veoma često je teško pronaći nekoga koga zanima potpuno ista destinacija, ima slobodnog vremena u isto vrijeme i financijski je spreman putovati na sličan način. Iznimka je možda studentsko razdoblje ili putovanje sa partnerom, ali putovanja u paru i obiteljska putovanja su ipak nešto drugo. Mnogi se stoga začude kada im kažem kako sam na većini svojih putovanja zapravo bio sam. I znate što je najzanimljvije? Bolje sam se proveo i više sam se družio nego na svim putovanjima sa društvom. Upravo stoga valja razmisliti može li se fraza "nemam s kime" pretvoriti u odlučnu izjavu "idem sam!"


Prije nego krenemo objektivno pokušati sagledati prednosti i nedostatke samostalnog putovanja kao autor ovoga teksta moram reći kako jednostavno obožavam samostalna putovanja. Vjerojatno zbog toga što sam i inače osoba koja voli svoje probleme i svoja zadovoljstva rješavati sam, posebice nakon što sam ostavio studentske dane iza sebe. Momčadske sportove zamijenio sam individualnim sportovima i avanturama, radim posao u kojem sam samome sebi šef i većinom jedini zaposlenik a nekada široko društvo poznanika i kolega svedeno je na najbolje prijatelje. I naravno obitelj. Ali već smo rekli da su obiteljska putovanja posebna kategorija koju ovdje nećemo promatrati. Dopustite mi stoga da vam kao "samotnjak" približim svoje viđenje zašto je odlično putovati sam. Ako ipak više volite društvena putovanja, nastavite tako. Svako putovanje je najbolje ako je onakvo kako najviše odgovara putniku koji putuje. Ukoliko pak se dvoumite odvažiti se putovati sam ili ne, nadam se da će vas ovaj tekst približiti odluci da krenete. Jer najteži je uvijek prvi korak. Poslije je sve lagano.

Zašto NE putovati sam

some_alt
taxi će biti puno jeftiniji ako vas putuje više

Prije nego krenemo sa prednostima putovanja sam, treba priznati i naglasiti sve nedostatke. Ako ste nesigurna, zatvorena osoba sa veoma slabim poznavanjem stranih jezika, slabim komunikacijskim vještinama i slabim snalaženjem u prostoru i vremenu, razmislite dobro želite li putovati sami. Ukoliko želite, dobro odaberite destinaciju. Ukoliko pričate isključivo hrvatski, samostalni izlet u Banja Luku, Ljubljanu, Beograd ili Sarajevo može biti puni pogodak. S druge strane odlazak u Budimpeštu ili Veneciju može izazvati poteškoće već u startu. Ako bilo što krene po zlu, ukoliko putujete sami morati ćete se osloniti na strance, neće biti osobe od povjerenja pored vas. To ne moraju nužno biti prolaznici sumnjivih namjera, stranac može biti i policajac ili kondukter, no to neće biti onaj vaš prijatelj koji vas poznaje u dušu i koji uvijek ima pravi odgovor za vas. Iz takve perspektive, putovati sam je dosta teže. Ali s druge strane kada putujete sami bolje upoznajete sebe i svoje mogućnosti, razvijate svoje samopouzdanje i vježbate svoje snalaženje. I upoznajete druge.

Još jedan nedostatak na koji se često žale samostalni putnici jest u tome što često svoje doživljaje nemate sa kime podijeliti. Dobro, u današnje vrijeme selfija, društvenih mreža i neprestanog života online može se stalno dijeliti svaki korak sa stotinama prijatelja, no koliko god voljeli moderne telekomunikacijske tehnologije, to nikad nije isto kao i potapšati prijatelja po ramenu i reći: "hej vidi ovo, kako dobro". Za ovaj problem zapravo ne postoji pravo rješenje, osim ako ne stvorite novog prijatelja tijekom putovanja ili ne kupite svojem starom prijatelju last-minute kartu da vam se pridruži. Ipak u današnjem svijetu punom interakcija možda se ponekad možemo i zapitati ne bismo li htjeli neki doživljaj zadržati samo za sebe, a tek kasnije ga prepričati prijateljima onakvim kako smo ga mi doživjeli, a ne ga dijeliti uživo. Samostalno putovanje može značajno poboljšati poznavanje samoga sebe, upravo onoga koji je stalno sa nama a često ga uopće ne poznajemo. Nije loša ideja pri tome svoje misli zapisivati u dnevnik ili ukoliko ste više umjetnički tip, svoje doživljaje nacrtati.

Samostalno putovanje često je skuplje putovanje nego kada vas je više. Bez obzira da li ćete podijeliti troškove taksija, uzeti vlastiti automobil ili kupiti grupne karte za vlakove, velika je vjerojatnost da će barem u jednom dijelu putovanja činjenica da ste sami na putu učiniti to putovanje ponešto skuplje nego da putujete sa društvom. I smještaj je često skuplji ukoliko ste sami, posebice ukoliko niste spremni dijeliti spavaonicu sa nepoznatim ljudima.

Putovati sam je opasno? Ili ne...

some_alt
milijuni djevojaka sigurno putuju same...

Samostalna putovanja ponekad se čine i manje sigurna. Postoji veća vjerojatnost da će vam netko pokušati oteti novčanik ili na neki drugi način vas pokušati opljačkati. Nažalost samostalna putovanja djevojaka često privlače osobe sa nemoralnim namjerama, u nekim djelovima svijeta se čak domaćima čini djevojka koja putuje sama pokazatelj lakog morala te djevojke. Sada ćete se sjetiti svih onih tekstova po internetu i novinama o djevojkama koje su putovale same i koje su napadnute, silovane ili ubijene. Istina, nažalost bilo je takvih slučajeva. No koliko djevojaka putuje samostalno i sretno i sigurno se vraćaju doma? Koliko djevojaka nigdje ne putuje pa ipak dožive strašne sudbine? Čak i statistički gledano, veoma malo cura doživljava ozbiljnije neugodnosti tijekom putovanja ukoliko imalo paze na svoju vlastitu sigurnost. Pri tome se veoma dobrim pravilom čini usporedba sa situacijama kod kuće: "ova ulica se čini mračna i nesigurna. Želim li baš ovim putem ići doma?" ili primjerice, "hoću li ići sama kod ovih momaka na privatnu zabavu a tek sam ih upoznala?". Bez obzira jeste li žena ili muškarac, budite svoj vlastiti savjetnik: ako se nešto ne čini u redu, nemojte to činiti!

Koliko god se čini kako su zapravo samostalni putnici daleko više ugroženi u pogledu seksualnih ili nasilnih napada, krađa i drugih ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, u stvarnosti gotovo da i ne postoji razlika sagleda li se statistika. Takva vrsta napada na turiste u većini zemalja svijeta veoma je rijetka. Samostalni putnici daleko češće su žrtve sitnih prijevara: od taksista koji će vas "povesti na vožnju", pa će vas voziti do vašeg hotela najdaljim zamislivim putem, dobronamjernih prolaznika koji će vam rado pokazati put i odjednom se u posljednjem trenutku pretvoriti u vodiče koji očekuju naknadu za svoje usluge ili do uličnih prodavača koji će vam ako samostalnom putniku koji nema sa kime usporediti cijene i kvalitetu rado ponuditi rog za svijeću. Uz samo malo planiranja i opreza svemu tome možete doskočiti. Raspitajte se unaprijed koliko traje vožnja od zračne luke do hotela i unaprijed dogovorite cijenu, čak i ukoliko nemate pojma gdje ste, nemojte slijediti upute od prolaznika osim ako ih niste sami pitali za pomoć te ako nešto niste planirali kupiti ili nemate pojma kakva je kvaliteta, nemojte kupiti. Ipak prolaznika se ne treba bojati, dapače gotovo u svim dijelovima svijeta mnogi će vam veoma rado pomoći ukoliko ih zamolite za pomoć. No vjerujte svojim instinktima, pitajte za smjer onoga tko vam se čini da biste mu mogli vjerovati te pitajte direktno osobu, a ne javno obznaniti kako nemate pojma gdje trebate ići svim prolaznicima u krugu. Osim toga, nitko ne treba znati da putujete sami. Zašto jednostavno ne biste pitali: "Oprostite, znate li gdje je ovaj muzej? Tamo me čeka prijatelj."

Prednosti samostalnog putovanja

some_alt
u svijetu selfija ionako sve radite sami :)

Većina osoba koje samostalno putuju kao jednu od prvih prednosti koje će istaknuti zapravo će biti činjenica kako gotovo nikada nisi stvarno sam. Na svakom koraku sreću se i upoznaju novi ljudi, stječu nova iskustva i doživljaji, jednostavno je prisutno bogatstvo interakcija i osjeta koje ispunjavaju svaku prazninu u čovjekovoj duši i ne ostavljaju nimalo prostora za usamljenost. Bez obzira zastanete li na tržnici, autobusu ili u hostelu, gotovo sigurno ćete ući u razgovor sa nekime: domaćinom kojeg ćete zainteresirati ili kojeg ćete pitati za smjer, konobaru koji će vam poslužiti kavu, drugim putnikom na kojega ćete naići ili jednostavno osobom koja će vam se nasmiješiti na ulici i odvažiti vas se upitati kako ste i odakle ste. Čak i sa najkraćih putovanja se vraćam bogatiji za prijatelje koje možda nikad više u životu neću vidjeti, ali čija će životna priča, ili barem nekoliko rečenica koliko razmijenimo biti sastavni dio sjećanja na to putovanje do kraja života. A ne zaboravimo da ni jednu destinaciju zapravo ne čine spomenici i zgrade, već se prava duša uvijek nalazi u srcima ljudi.

Sloboda koju donosi samostalno putovanje još je jedna prednost odlaska na put potpuno sam. Mnogi će reći kako je takvo putovanje zapravo istinska sloboda. Možete ići kamo hoćete, raditi što hoćete, mijenjati planove kako Vam se prohtje, spavati do kada god poželite ili se ustati koliko god rano želite i nitko vas neće u tome sprječavati ili vas odgovarati. Ne morate čekati prijateljicu da se našminka ni prijatelja da se obrije, ali isto tako nitko neće ni vas požurivati dok to činite. Ne morate se dosađivati u muzeju kojeg vaš prijatelj očajnički želi posjetiti ili brojati golubove dok sjedite na klupici pred muzejom i čekate da vaš prijatelj napokon izađe. Ukoliko želite tu večer ostati duže na zabavi i propustiti sutrašnje razgledavanje, ne morate nikoga pitati je li mu to u redu. Jednostavno učinite što želite. Samostalno putovanje daje pravu, iskonsku i neograničenu slobodu.

Samostalno putovanje značajno otvara vaše horizonte i doživljaj putovanja. Sva vaša osjetila upotpunosti su usmjerena na ono što se zbiva oko vas. Svaka slika, svaki zvuk dio je tog novog svijeta koji istražujete, a ne dio onoga što vaše društvo servira i što ste zapravo donijeli sa sobom. Probudite avanturistički i istraživački duh u sebi i hrabro istražite što vas okružuje. Znatiželja je u našoj prirodi, zašto joj ne dati šansu da nas u potpunosti povede? Život piše nevjerojatne priče i avanture, a putovanja su odlična prilika da i sami doživite jednu. Prazno mjesto pored vas u autobusu ili vlaku ne mora biti nužno mjesto na kojem nema vašeg prijatelja, već može biti mjesto koje će popuniti neki novi neznanac koji će tako ući u vaš život. Ukoliko vam se ne svidi, na kraju putovanja ćete si poželjeti sretan put i krenuti dalje svatko svojim smjerom. Ukoliko se svidite jedan drugome, vaše životno putovanje će se nastaviti, a umjesto praznog mjesta pored vas u vlaku ili autobusu popuniti će prazno mjesto u vašem životu. Kao novi prijatelj ili... Tko zna... Kao nešto više od toga.


Booking.com

objavljeno: 2018-09-11Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Albanska rivijera

Tunel ljubavi

Igor u Indokini: Laos (2. dio)

Pariz

PoznanjPogledajte još:

Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more