Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Sve što trebate znati prije putovanja u Zelenortsku Republiku

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
detalj s ulica Espargosa, Sal

Zelenortska Republika ili Cabo Verde kako bi se barem trebala univerzalno nazivati od 2013. godine kada je tako odlučio državni parlament jest otočna država smještena oko šesto kilometara zapadno od Afričkog kontinenta te koja se rasprostire na Zelenortskom arhipelagu, skupini od deset otoka i nekoliko otočića vulkanskog porijekla i jedinstvenih prirodnih ali i kulturnih osobina u Atlantskom oceanu. Kako je riječ o državi s jednim od najvećih životnih standarda u Africi, sa stabilnom vladom i bez ekstremističkih skupina među najsigurnijim je područjima za posjetu u Zapadnoj Africi a zahvaljujući sve razvijenijoj turističkoj arhitekturi i ponudi polako postaje sve važnija turistička destinacija tijekom hladnijih mjeseci za ljubitelje mora i sunca. Iako većina turista dolazi na otoke Sal i Boavista radi njihovih prekrasnih plaža i razvijenih turističkih resorta, Zelenortska republika je mnogo više od toga.Sadržaj

1. Registracija i ulazak u zemlju
2. Kultura i običaji
     2. 1. Umjetnost
     2. 2. Jezik
3. Zemljopis
     3. 1. Klima
4. Cijene i novac
5. Wi-fi i SIM kartice
5. Prijevoz
     5. 1. Prijevoz između otoka
     5. 2. Prijevoz po otocima
     5. 3. Rent-a-car
     5. 4. Autostopiranje
6. Briga o okolišu
7. Sigurnost i zaštita
     7. 1. Zdravstveni sustav
     7. 2. Voda za piće
8. Što posjetiti
    8. 1. Outdoor aktivnostiRegistracija i ulazak u zemlju

Za ulazak u Zelenortsku republiku nije potrebna viza ali je potrebna registracija koju je najbolje napraviti unaprijed putem službenih stranica OVDJE.

Nakon što ispunite registraciju i uplatite 30 eura stići će vam dva emaila gotovo u isto vrijeme. Dobro ih proučite jer onaj koji se čini manje važan zapravo je važniji jer se u njemu nalazi kod vaše registracije. Iako ni meni ni nikome tko je sa mnom putovao ili koga sam sreo nisu provjeravali kod na ulasku u zemlju, preporučuje se imati ga sa sobom. Ukoliko ne napravite online registraciju možete ju napraviti u zračnoj luci. Samo ako bude malo više ljudi na vašem letu koji je nisu napravili moglo bi potrajati

Kultura i običaji

some_alt
Mural Cesare Evore u Mindelu

Zelenortska kreolska kultura jedinstvena je kultura koja predstavlja spoj zapadnoafričke i portugalske kulture pretočen u jedinstven i veoma zanimljiv spoj koji se očituje na svim razinama, od svakodnevnog načina života do književnosti, glazbe i umjetnosti. Većina stanovništva su rimokatolici a svakodnevni život u ruralnim sredinama često je veoma sličan ruralnom životu Portugala, orijentiran oko nogometa, vjere i aktivnosti na otvorenom. Međutim, kreolska kultura i tradicija na Zelenortskom otočju gradi se od 15. stoljeća kada je to otočje prvi puta naseljeno, stvarajući jedinstvenu simbiozu afričkih i portugalskih elemenata i bilo bi pogrešno promatrati je na bilo koji drugi način osim kao jedinstveni kulturni izričaj. Zahvaljujući stalnim dodirima s Europom i Afrikom te pomorcima iz cijelog svijeta Zelenortćani su veoma otvoreni prema strancima i veoma gostoljubivi narod.

Umjetnost

Zelenortska umjetnost među najvažnijim je umjetnostima Zapadne Afrike, posebice u posljednjih stotinjak godina. Većina književnoih djela napisana je na portugalskom, ali pisalo se i na zelenortskom kreolskom, francuskom i osobito na engleskom. Kapeverdska literatura već je dugo poznata širom svijeta po pisanju pjesnika Eugénija Tavaresa. Također Manuel Lopes, Baltasar Lopes da Silva, poznatiji kao Osvaldo Alcantarâ i Jorge Barbosa predstavljaju važnu kariku njihove književnosti. Spomenuti trojac osnovao je i organizaciju Claridade 1936. godine koja je povezana s zalaganjem za neovisnost Cape Verdeana. Slično kao Matica Hrvatska u 19. stoljeću. Nažalost, nisam pronašao ni jedno djelo prevedeno na hrvatski jezik.

Glazba čini veoma važnu ulogu ne samo u kulturnom već i svakodnevnom životu, pri čemu su stanovnici veoma ponosni na svoje izvođače od planetarno popularne Cesare Evore, Tita Parisa, Ilda Lobe i brojnih drugih. Gotovo stalno ćete čuti glazbu, od aluguera do kafića i trgovina pa čak i tijekom čekanja reda u banci.

Jezik

Službeni jezik je portugalski ali većini stanovništva materinji jezik je Zelernortski kreolski (Kriolu kabuverdianu). Većina mladih priča engleski, posebice u turističkim mjestima kao što su mjesta na otocima Sal, Boavista ili Santo Antao. Poznavanje barem osnova portugalskog ipak može biti od koristi, posebno u ruralnim sredinama gdje su turisti manje česti. Ako naučite nekoliko osnovnih kreolskih fraza sigurno ćete izmamiti dosta osmijeha ionako ljubaznih domaćina.

Klimatska obilježja

some_alt
vulkanske stijene i gradić Janela, Santo Antao

Zelenortski otoci imaju tropsku pustinjsku klimu u kojoj postoje dvije sezone: minimalno toplije ljeto s malom mogućnosti padalina i hladnije zime u kojima su padaline gotovo nemoguće. Klima je blaža od one na afričkom kopnu, jer okolno more ublažava temperature na otocima, a hladne atlantske struje stvaraju suhu atmosferu oko arhipelaga. Suprotno tome, otoci ne primaju tokove hlane riječne vode koji utječu na zapadnoafričku obalu, pa je temperatura zraka hladnija nego u Senegalu, ali je more toplije. Orografski reljef nekih otoka, poput Santiaga i Santo Antaoa sa strmim planinama prekrivenih bogatom šumom i bujnom vegetacijom, stvara kondenzaciju vlage koja natapa biljke, stijene, tlo, trupce, mahovinu itd. Kiše se uglavnom pojavljuju tijekom kolovoza i rujna i to u obliku kratkih ali obilnih pljuskova koji često izazivaju snažne bujice i odrone. Kiša je češća na višim otocima (Santiago, Santo Antao, Sao Nicolau, Fogo, Brava), dok je veoma rijetka na nižim otocima (Sal, Boavista, Maio, Sao Vicente) pa se stoga na tim otocima pojavljuje karakterističan pustinjski i polupustinjski krajolik (posebice Boavista).

Novac i cijene


some_alt
Caboverdeanski escudo

Službena valuta u Zelenortskoj republici je zelenortski escudo (CVE) čija vrijednost je fiksirana na vrijednost eura u odnosu 1:110. Drugim riječima, za jedan euro dobit ćete 110 escuda. Međutim, u praksi se u svakodnevnoj trgovini koristi uz escudo i euro, pri čemu trgovci obračunavaju tečaj 1:100. Primaju se i kovanice a može se i kombinirati plaćanje (primjerice 2 eura i 300 escuda umjesto 500 escuda). Nemojte se iznenaditi ako ćete u dućanu dobiti ostatak djelomično u eurima djelomično u escudima. Ukoliko podižete novac s bankomata svaki bankomat će vam naplatiti 200 escuda provizije na svaku transakciju, neovisno o proviziji koju će vam eventualno obračunati vaša banka. Provizija od 200 escuda obračunava se i na revolut kartice.

Prije putovanja preporučujem Revolut karticu koju možete dobiti s popustom OVDJE.

Cijene značajno variraju ovisno o tome koliko je turistički razvijen neki otok te značajno variraju između uvoznih i domaćih proizvoda. Nažalost zbog slabo razvijene prehrambene industrije i neplodnog tla većina prehrambenih proizvoda osim ribe i tropskog voća i povrća se uvozi. Cijene mogu biti i više od 50% skuplje u turističkim područjima čak i za bocu vode ili kruh u supermarketu. Usporedbe radi, ručak za dvoje u Santa Mariji (otok Sal) dođe između 20-30 eura, u Espargosu (glavni grad otoka Sal s veoma malo turista) oko 7 eura, na otoku Santo Antao 8-10 eura, otoku Sao Vicente oko 10 eura itd.

Cijene smještaja kreću se prema sličnom obrascu kao i cijene hrane. Budget hostel u Santa Maria je 22 eura po osobi dok ćete za istu ili čak manju cijenu dobiti dvokrevetnu sobu s kupaonicom na Sao Vicente ili Santo Antao.

Važno! Ukoliko tražite smještaj preko portala booking.com pripazite na dodatna plaćanja! Često je cijena koja je istaknuta u rezervaciji manje od polovice ukupne cijene s dodatnim troškovima (nadoplata za posteljinu, nadoplata za čišćenje itd.). Ovo je posebno prisutno na otoku Sal.

Wi-fi i SIM kartice

Većina restorana, hotela, hostela i kafića ima dosta dobar wi-fi signal. Iako se često na internetu upozorava na relativno slabu snagu interneta, izgleda da je u posljednje vrijeme došlo do značajnog napretka jer na većini mjesta gdje sam testirao snagu interneta bila je na razini kao i u Hrvatskoj.

Ukoliko želite imati non stop pristup internetu možete relativno jeftino nabaviti SIM karticu s internet paketom. CVMóvel nudi sim karticu i 2 gb interneta u trajanju od tjedan dana za 500 CVE.

Sim kartica je 200 CVE dok je tjedni paket interneta 300 CVE. Za oko 500 CVE možete dobiti i mjesečni paket od 1GB.

Javni prijevoz

Kako je riječ o otočnoj državi, jasno je kako je prijevoz u Zelenortskoj republici podijeljen na prijevoz po otocima i prijevoz između otoka.

Prijevoz između otoka

some_alt
Binter airlines (C. Evora zračna luka)

Za prijevoz između otoka najbrže, najugodnije i najpouzdanije sredstvo je zrakoplov. Svi otoci osim otoka Santo Antao imaju svoju zračnu luku i povezuju ih dva prijevoznika: Binter i TACV. Većina otoka ima barem jedan let dnevno prema otoku Sal i prema otoku Santiago (glavni grad Praia), na koje dolazi većina međunarodnih letova. Cijene su više manje jednake tijekom cijelog vremena, oko 70-80 eura po smjeru. Kako prijevoznici nemaju pretjeranu konkurenciju, nemaju ni potrebe značajno smanjivati cijene. Iako se često može pronaći podatak kako je jeftinije kupiti karte u zadnji čas, posljednjih nekoliko godina ta praksa više ne postoji. Dodamo li tome činjenicu kako su letovi često puni, ne bih preporučio riskiranje s last minute kartama.

Osim zrakoplovom, među otocima se može putovati i brodom. Inter ilhas je nacionalni prijevoznik koji povezuje u nekoliko linija otoke, pri čemu je najznačajnija linija koja povezuje Santo Antao i Sao Vicente (8 eur po smjeru) jer je jedini način za dolazak na popularni otok. Brodske linije između drugih otoka nisu uvijek pouzdane i prelazak preko oceana može biti neugodan. Zbog velikih valova ponekad su brodovi odgođeni za dan ili dva.

Ako ne patite od morske bolesti, dosta dobra linija je Sal - Boa Vista - Sao Nicolau - Sao Vicente brodom San Gwann koji je do listopada 2019. godine plovio kao turistički katamaran na Malti i koji je u izuzetno dobrom stanju. Uz to, posada je međunarodna pa se nemojte začuditi ako čujete posadu da priča "po naši": barem dvojica od posade su iz Crne Gore. Karte se mogu kupiti online ali preporučujem provjeriti u turističkim agencijama na otocima ili izravno u uredu Inter Ihlas kada točno polazi brod, jer podatak dostupan online ponekad je neažuran.

U usporedbi s zrakoplovnim linijama, putovanje brodom je otprilike upola jeftinije ali je i daleko duže.

Prijevoz po otocima

some_alt
alugueri na otoku Santo Antao

Kretanje po otocima je svedeno na autobuse, taksije i aluguere, mini buseve koji voze određenu relaciju bez voznog reda: kreću kad se napune. Autobusi su dostupni samo u glavnom gradu Praia te u drugom najvećem gradu Mindelo, cijena vožnje je manje od pola eura i karta se kupuje kod vozača. Alugueri povezuju međusobno naselja na otocima i relativno su jeftini, posebno u usporedbi s cijenama taksija. Primjerice, od grada Espargos (pored zračne luke na otoku Sal) do glavnog turističkog mjesta Santa Maria cijena vožnje taksijem je oko 15 eura dok je vožnja aluguerom 1 euro.

Neke druge važnije relacije:

Mindelo - Sao Pedro (zračna luka): 1 eur
Mindelo - Calhau: 2 eur
Mindelo - Salamanca: 1 eur
Espargos - Palmeira: 0,5 eur
Porto Novo - Ribeira Grande: 5 eur
Ribeira Grande - Cha de Igreja: 3 eur

Uglavnom cijene određuje udaljenost. Za druge destinacije, cijena se kreće od oko 1 eur za 10 km. Uoliko je cesta makadam ili veoma strma, cijena može biti i veća. U svakom slučaju redovito je daleko jeftinija nego taxi.

Rent a car

some_alt
popločena planinska cesta, Santo Antao

Na gotovo svim otocima moguće je iznajmiti automobil. Prisutne su gotovo sve veće auto kuće i predlažem rezervaciju unaprijed kako bi se postigle niže cijene. Često se preporučuje uzeti auto s 4x4 pogonom. Treba napomenuti da se gotovo svi otoci mogu obići aluguerom ili privatnim taksijem, pa će često biti bolja ideja uzimati taxi za dijelove otoka koje želite posjetiti ili koristiti javni prijevoz nego imati svoj auto. Udaljenosti na otocima su relativno male a ceste variraju od izvanrednih do brojnih neasfaltiranih proširenih puteljaka. Ako koristite navigaciju preporučujem neku aplikaciju koja koristi Openstreetmaps karte (OSM, Locus itd.) jer začudo Google ima dosta loše mapirano otočje. Dosta cesta nedostaje ili su sasvim krivo kategorizirane.

Ono što je na google kartama izgledalo kao jedna od glavnih otočnih prometnica na Sao Vicente bila je sporedna makadamska staza kroz slum naselja, a jedna od glavnih cesta prema zračnoj luci označena je kao sporedni puteljak. Na otoku Sal cijela naselja nisu mapirana i prema Google kartama ispada da ste smješteni usred pustinje. Openstreetmap ima relativno dobro mapirano otočje.

Autostopiranje

Autostopiranje je moguće ali je relativno komplicirano. Domaćini će vas rado povesti ali izuzev otoka Santiago i Sao Vicente većina automobila koje ćete sretati na cesti biti će komercijalni prijevozi: taxi, aluguer, prijevoz određene turističke agencije ili poduzeća ili iznajmljeni auto od turista. Najlakše je zaustaviti druge turiste koji su iznajmili auto da razgledaju otok iako i domaćini koji ne nude profesionalne usluge prijevoza će rado stati i povesti vas. Prije nego uđete u auto provjerite za svaki slučaj da vozač nije povremeni taksist da ne bude neugodnih iznenađenja na kraju vožnje.

Briga o okolišu

some_alt
pas lutalica na plaži, Sal

Zahvaljujući porastu turizma i svijesti kako turisti prvenstveno dolaze radi prirodnih ljepota porasla je i svijest o zaštiti okoliša iako problem smeća i dalje ostaje prisutan, posebice u ruralnim zajednicama. Zbog prevelikog iskorištavanja tla i sječe drveća Zelenortsko otočje jedno je od područja koje je vrlo rano osjetilo posljedice ljudskog utjecaja na okoliš, jer se smatra kako su brojne suše i posljedično glad na otočju izravno posljedica ljudskog djelovanja. Država provodi posljednjih desetak godina intenzivno pošumljavanje kako bi pokušala popraviti negativan utjecaj na okoliš. Osim toga, značajni napori se ulažu u obnovljive izvore energije, prvenstveno vjetar i solarnu energiju. Naravno, temeljni razlog ulaganja u obnovljivu energiju je nedostatak resursa za proizvodnju energije iz tradicionalnih izvora.

Posebno pozitivna činjenica koja pokazuje porast svijesti zaštite o okolišu su brojne društvene akcije čišćenja plaža, posebice na otocima Sal i Boavista. Morske struje često donose na istočne obale smeće iz obalnog područja zapadne Afrike i lokalno stanovništvo je svjesno potrebe za brigom o okolišu. Također, nisam primjetio loše postupanje prema životinjama, unatoč tome što su psi lutalice veoma brojni (postoji više fundacija i organizacija koje brinu o njima pa ćete često vidjeti pse s oznakama na ušima, vjerojatno oznake da su cijepljeni itd.). Psi lutalice su veoma prijateljski i mirni, pa se i iz njihovog ponašanja može zaključiti kako ih stanovništvo ne tretira loše. S druge strane, psi lutalice postali su ozbiljna prijetnja kolonijama mladih kornjača za čiju su zaštitu bile potrebne dodatne mjere. Srećom vlada i brojne nevladine organizacije prepoznale su tu prijetnju na vrijeme i spriječile izumiranje kolonija.

Sigurnost

some_alt
policija u ophodnji, Sal

Zelenortska republika je među najstabilnijim i najsigurnijim državama Zapadne Afrike. Osim toga, životni standard je među najvišima u Africi. Zbog toga može se reći kako je otočje relativno sigurno. Opasnosti od terorizma nema, stanovništvo je veoma susretljivo i prijateljski raspoloženo a stopa kriminala je niska. Nešto manje siguran je glavni grad Praia u kojem se povremeno događaju krađe, posebice noću. Preporučuje se noću koristiti taksi prijevoz i ne hodati sam ulicama. Iako sam više puta naišao na ovu preporuku i za Mindelo, više puta sam hodao noću sam kroz grad i nikad nisam osjetio bilo kakvu prijetnju. Što naravno ne znači da ne treba biti na oprezu.

Zbog porasta turizma u porastu su i džeparenja na otocima Sal i Boavista koji su inače prilično sigurni. Općenitu sigurnosnu situaciju usporedio bih s jugopzapadom Europom. Prema tome, ako ste se osjećali sigurno u Barceloni, Genovi, Nici ili Lisabonu na Zelenortskim otocima biti ćete još sigurniji. Što naravno ne znači da možete mirno šetati po mračnim ulicama noću mašući skupocjenim predmetima.

Zdravstveni sustav

Zdravstveni sustav po procjeni WHO-a među najboljima je u Africi ali i dalje nešto slabije razvijen nego u Europi. Ipak u gradovima ćete dobiti sasvim adekvatnu medicinsku pomoć u većini hitnih slučajeva kao i u slučaju bolesti. Zahvaljujući veoma suhoj klimi i geografskoj izoliranosti otočje je zaštićeno tropskih bolesti pa nije potrebno nikakvo cijepljenje prije putovanja. Opća higijenska situacija je relativno dobra i probavni problemi tijekom putovanja su rijetki.

Voda za piće

Voda je veliki problem na Zelenortskom otočju koji je u prošlosti bio glavni okidač brojnih velikih gladi radi čega se oko 3/4 stanovništva iselilo a velik broj građana je nažalost i umro od gladi. Danas se voda uglavnom dobiva desalinizacijom i stoga nije pogodna za piće. Srećom, na svakom koraku je dostupna voda pri čemu kao i kod svih drugih proizvoda cijena značajno varira ovisno o tome gdje se kupuje. Domaća proizvodna marka Trinidade bio je moj osobni izbor. Cijena za 1.5 litre vode kreće se od 0,4 eura do 1 euro.

Što posjetiti?

some_alt
slikovito selo Fontaihnas, Santo Antao

Nema smisla slagati itinerar za putovanje na ovo otočje jer za posjetiti sve otoke trebati će dosta vremena i moglo bi ispasti relativno skupo. Svaki otok je iskustvo za sebe i stoga ću ukratko predstaviti otočje prema interesima posjetitelja.

Za planinarenje, treking i boravak u prirodi osim nezaobilaznog otoka Santo Antao i vulkana na otoku Fogo svakako vrijedi posjetiti brdoviti otok Brava te otok Sao Nicolau s lijepom i plodnom dolinom u unutrašnjosti otoka okruženom visokim, golim planinama. I na drugim otocima imate mogućnosti za planinarenje. Najviši vrh otoka Sao Vicente, Monte Verde nudi lijep panoramski pogled na cijeli otok te otok Santo Antao i grad Mindelo. Lijepe planine nalaze se na otoku Santiago, od najvišeg vrha Pico da Antonia do nešto sjevernije Serra da Malagueta.

Ukoliko želite većinu vremena provodit na plaži otoci Sal i Boavista su najbolji izbor. Osim što imaju prekrasne pješčane plaže imaju i razvijenu turističku infrastrukturu zahvaljujući kojoj ćete se osjećati kao da ljetujete na Mediteranu, samo što ljeto traje cijele godine. Naravno, i drugi otoci imaju lijepih plaža. Jedna od plaža koje su mi se posebno svidjele a bile su gotovo sasvim puste jest plaža Sao Pedro na otoku Sao Vicente. Plaža se nalazi tek dva kilometra od zračne luke. Na glavnom otoku Santiago najljepše plaže su uz gradić Tarrafal. Ukoliko želite iskustvo prekrasnih plaža ali bez turističkih gužvi, otok Maio je idealan izbor za vas. Po mnogima su plaže još ljepše nego na otocima Sal i Boavista, a turista gotovo uopće nema.

Kulturno središte otočja jest drugi najveći grad Mindelo. Ova važna luka kroz čitavu povijest otočja predstavljala je glavna vrata otočja prema svijetu i bila je mjesto na kojem se gradila kreolska kultura otočja. Ne začuđuje što su najvažniji književnici, umjetnici i glazbenici baš s ovog otoka, uključujući i planetarno popularnu pjevačicu Cesaru Evoru. Ukoliko želite osjetiti otok s najjačim afričkim utjecajem tada je glavni grad Praia i otok Santiago idealno mjesto za vas.

some_alt
plaža Sao Pedro, Sao Vicente

Ako ste ograničeni s vremenom moj osobni prijedlog je otići na otoke Sao Vicente i Santo Antao kako biste doživjeli najviše od otočja. Santo Antao nudi nezaboravno planinarsko iskustvo ali isto tako predstavlja i idealnu destinaciju za ljubitelje panoramskih vožnji, bilo autom, motorom ili biciklom a Sao Vicente predstavljla spoj najljepšeg doživljava kreolske kulture u gradu Mindelu, lijepi plaža u Salamanci, Calhau i posebno Sao Pedru te odlične gastronomske ponude i noćnog života. Također se redovito održavaju i razna kulturna zbivanja u Mindelu od koji je najpoznatiji karneval koji je minijaturna verzija megapopularnog karnevala u Riju.

Koji god otok odaberete nećete pogriješiti. Ipak imajte na umu kako se otoci međusobno veoma razlikuju ne samo po geografskim obilježjima već i po kulturi i mentalitetu stanovništva (štoviše čak i zelenortski kreolski ima značajne razlike u dijalektima na različitim otocima) pa stoga za pravi doživljaj ove države pokušajte posjetiti više otoka. Gotovo sam siguran da ćete se na otočje i vratiti.

Outdoor

some_alt
zelena unutrašnjost otoka Santo Antao

Zelenortsko otočje je samo po sebi jedan veliki outdoor poligon. Otočje je pravi mali raj za ljubitelje planinarenja, surfanja, ronjenja, jedrenja i brojnih drugih sportova na vodi. Također odličan su izbor za ljubitelje brdskog biciklizma, snorkelinga i plivanja. Zbog gotovo redovito visokih valova otočje nije toliko pogodno za kajakarenje ili SUP, osim ako niste iskusni u takvim uvjetima (iznimka je širok zaljev kod Mindela gdje možete i iznajmiti SUP-ove i uživati u sasvim drugačijem doživljaju grada). Najljepše planinarske staze nalaze se na otoku Santo Antao koji se smatra i jednom od najljepših planinarskih destinacija svijeta. Možete obići cijelu otočnu traversu, za što će vam trebati desetak dana ili odraditi pojedinačno najljepše dijelove i staze. Gotovo svaka Ribeira (dolina s povremenim potocima) ima svoju stazu. Sve su prekrasne i dosta različite tako da ako volite prirodu i outdoor aktivnosti svakako izdvojite dovoljno vremena za ovaj otok. Posebno preporučujem obalnu šetnicu Ponta do Sol - Cha de Igreja, stazu Corda - Coculi, dolina Paul te krater Cova - Pico da Cruz. Ovo su samo neke od zanimljivih staza, otok zaista ima brojne mogućnosti za planinarenje. Naravno, ljubitelji planina svakako će htjeti na najviši vrh otočja i najveći supervulkan u atlanskom oceanu, Pico do Fogo na istoimenom otoku. Uspon na ovaj vulkan jedinstveno je iskustvo. Za planinarenje su također odlični otoci Sao Nicolau i Brava.

Surfanje, kite-surf, jedrenje na dasci i drugi sportovi povezani s morem i vjetrom vjerojatno će vas odvesti na otoke Sal i Boavista. Valovito i vjetrovito otvoreno more nije najpogodnije za SUP i kajakarenje, osim ako niste veoma iskusan i znate što radite. Ipak kajaci se mogu iznajmiti, posebno na otoku Sao Vicente.

Ljubitelji brdskog biciklizma također će doći na svoje na otočju, međutim treba imati na umu kako su uzbrdice veoma strme i biti će potrebno dosta kondicije. Za lakšu vožnju preporučujem vam otok Sal koji je geološki najstariji i shodno tome najmanje brdovit otok kao i otok Sao Vicente kroz čiju unutrašnjost se prostire relativno ravna dolina i može se obići cijeli otok bez prevelikih uspona. Bicikle možete bez problema iznajmiti u Mindelu na otoku Sao Vicente te u Santa Mariji na otoku Sal. Cijena je oko 10 eura za četiri sata.

Booking.com

objavljeno: 2020-03-01Aktualno:

Riga iz Zagreba za 23 eura povratno

Rim iz Zagreba za 20 eura povratno

Tajland iz Milana za 329 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 10 eura povratno

Meksiko iz Budimpešte za 399 eura povratnoPovezano:

Krapanj

Najljepše plaže Paga

Snježnik

Planinarenje zimi: kako se pripremiti

Jezero Lepenica kajakomPogledajte još:

Najbolji advent u Hrvatskoj


Bohinjsko jezero


Vukovar


Mala Fatra


Bled