Portal za samostalna putovanja i backpacking

Karnevali koje morate posjetiti

tekst: Peter Polić


some_alt
tradicionalne venecijanske maske

Dok još priroda spava zimski san a hladnoće i dalje podsjećaju kako kraj zime i nije tako blizu, karnevalsko razdoblje čini se poput injekcije topline i energije u sivilo hladnih zimskih dana. Maske raznih boja, vesela glazba i ludorije kojima pribjegavaju svi, od najmlađih do najstarijih s razlogom se ponekada nazivaju najveselijim razdobljem u godini. Neki se maskiraju jer požele barem na trenutak ući u druge uloge, drugima je tako ugodnije opustiti se jer ih nitko neće prepoznati dok trećima samo nikada nije dovoljno boja i živopisnih oblika, pa tako i njihove maske postaju avangardni izraz njihove vlastite vedrine. Najpoznatiji je svakako karneval u Riju, koji pretvara ulice toga višemilijunskog brazilskog grada u opće ludilo kakvome teško bilo koji događaj na svijetu može konkurirati. Nešto više otmjen, u duhu baroka, no ništa manje spektakularan karneval odvija se u Veneciji. Donosimo vam ovdje i nekoliko drugih zanimljivih karnevala koje vrijedi posjetiti, što zbog njihove osebujnosti, što zbog zabave koja se nudi ili samo zato jer su nešto drugačije.


Venecijanski karneval

some_alt
venecijanski karneval zrači posebnom otmjenošću

Pregled karnevala ipak ne može se započeti bez najpoznatijeg karnevala u našem susjedstvu, Venecijanskog karnevala. Svake godine tijekom veljače, u vrijeme karnevala ulicama ovog jedinstvenog grada na laguni isprepletenog kanalima i prekrasnim povijesnim građevinama izlije se rijeka maski različitih boja i oblika te pretvori cijeli grad u živopisnu zabavu, čija tradicija seže duboko u srednji vijek, kada su građani Venecije koristili maske kako bi se sakrili od svojih žena i muževa sa ljubavnicima, kako bi nesmetano posjećivali kockarnice i domove poznate po nemoralnim ženama. Maske su postale toliko raširene da je Dužd morao zabraniti njihovo nošenje kako bi zaustavio epidemiju nemorala u zlatno doba Mletačke republike.

Danas, kada venecijanski karneval privlači rijeke turista nikome ne pada na pamet zabraniti maske, a ni nemoral nije više toliko problematičan kao što je bio srednjovjekovnim dušobrižnicima. Čak štoviše, upravo prodaja tradicionalnih venecijanskih maski predstavlja golem dodatni izvor prihoda za Veneciju. Dva su tipa maski razvila se kroz stoljeća pri čemu im je primarna namjena sakriti identitet osobe pod maskom: to je muška varijanta maske, bauta koja prekriva oči, nos i obraze sa otvorenim prostorom oko usta, kako bi se nesmetano moglo pričati, jesti i ljubiti, dok je ostatak tijela prekriven crnim plaštom te ženska maska ovalnog oblika od crnog baršuna i prekrivena velom nazvana moretta.

Zanimljivo je kako osvajači i diktatori nisu voljeli maske i karneval, pa je tako najprije Napoleon obnovio zabranu svih maski, očito se bojeći gerilskih napada maskiranih napadača, da bi potpunu zabranu koja je trajala sve do 1979. godine uveo Mussolini. Ipak u posljednjih nekoliko desetljeća maškarane povorke ponovno su oživjele venecijansku tradiciju maskiranja, te nas stoga svake godine Venecija vraća u veselo doba baroka sa svojim prepoznatljivim maskama.

Od Zagreba do Venecije moguće je stići autobusom Flixbusa na relaciji Zagreb - Venecija, pri čemu su cijene karata dostupne već od 69 kuna po smjeru.

Zagreb - Venecija Flixbus (od 69 kuna)

Alternativno, možete stići i autobusom Črnja Toursa (polazak u 4:55 iz Zagreba, dolazak u Venezia Mestre u 11:05) pri čemu su dostupne povratne karte već od 337 kuna. Karte možete kupiti OVDJE.

Pročitajte i naš vodič kroz Veneciju

Pretraži najpovoljniji smještaj u Veneciji


Karneval u Nici

some_alt
Berlinska katedrala u snijegu (wikipedia)

Francuska konkurencija venecijanskom karnevalu tradicionalni je karneval u Nici. Najpoznatije francusko ljetovalište na azurnoj obali sa gotovo tristo sunčanih dana godišnje iskoristilo je svoju dugu tradiciju iz trinaestog stoljeća i tijekom veljače svake godine održava veliki karneval tijekom kojega ulice ovog prekrasnog ljetovališta preuzimaju povorke maškara te započinju dva tjedna vesele zabave. Osim maškaranih povorki u gradu se održavaju i razna druga događanja, od koncerata i raznih performansa do predstavljanja kralja karnevala koji je tradicionalno izrađen lutak obučen u papirnatu masku karakterističnu za karneval u Nici i velika zabava posljednjeg dana kojom karnevalsko razdoblje kulminira, pri čemu se spali kralj, uz veliki vatromet.

Procjenjuje se kako oko milijun gostiju posjećuje tijekom veljače svake godine Nicu isključivo radi karnevala, koji se s razlogom često uspoređuje i sa karnevalom u Riju. Svake se godine odabire specifična tema karnevala kojoj je posvećen najveći broj organiziranih grupa u karnevalskoj povorci te u skladu koje je uređen kralj karnevala. Najveći je to događaj na azurnoj obali tijekom zime uopće te glavni magnet za turiste u razdoblje kada sunce ipak ne grije dovoljno da bi privuklo goste na obale francuske rivijere.

Do Nice je najlakše doći zrakoplovom preko Marseillesa. Izravna linija povezuje Split sa Marseillesom. Potom se može jednostavno i brzo vlakom stići do Nice. Alternativno se može također stići i preko Pariza, koristeći povoljne opcije na TGV vlakovima ukoliko kupujete karte unaprijed ili iskoristiti ponudu niskotarifnih letova unutar Francuske.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Francuske.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Nici


Karneval u Cadizu

some_alt
maškarana grupa u Cadizu

Postoji veliki broj različitih karnevala i festivala diljem Španjolske, no među njima se posebno ističe karneval u Cadizu, na jugu Španjolske. U ovome malenom ali povijesno veoma važnom gradiću smještenom na izoliranoj prevlaci otisnutoj u vode Atlantika održava se najstarija karnevalska zabava u Španjolskoj, koja potječe još iz šesnaestog stoljeća. Festival se razvio zahvaljujući intenzivnoj trgovini tadašnjeg Cadiza, važne luke na putevima prema Novom svijetu kao i prema starim lukama Mediterana, uključujući i Veneciju. Zahvaljujući toj trgovini sa Mletačkom republikom, tada jednoj od najjačih gospodarskih sila svijeta i karneval je još pred nekoliko stoljeća doplovio do obala Atlantika. Upravo je zahvaljujući Mlecima i njihovim trgovcima ideja karnevala prenesena iz Venecije do Cadiza. Zanimljivo, i španjolski diktator Francisco Franco je zabranio karneval u Cadizu tijekom svoje vladavine, no on se u ograničenom obujmu ipak uvijek održavao, postajući tako svojevrstan kulturni simbol otpora Cadiza.

Glavni događaj tijekom karnevala jest povorka u kojoj veći broj grupa sudjeluje u identičnim maskama te koje osim što marširaju ulicama grada, također sudjeluju u jedinstvenom natjecanju u pjevanju. Pjesme su posebno stvorene za festival pri čemu su sve teme dozvoljene, ali najčešće su posvećene ismijavanju španjolskog društva, političara ili drugih aktualnih pojava koje privlače pozornost građana. Naravno, uz pjesme se i obilno pleše, skače i zabavlja, pa su stoga uglavnom melodije prilagođene poznatim španjolskim plesovima poput flamenga ili tanga. Spomenimo i kako na festivalu nisu toliko popularne maske koje prekrivaju lice, koliko je popularno "obojiti" lice u željene boje i oblike.

Do Cadiza se može doći relativno povoljno izravnim letovima iz Milana ili Bologne do Seville, odakle se dalje do Cadiza može vlakom ili autobusom.

Potražite najpovoljnije letove iz Italije do Seville.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Cadizu


Las Palmas karneval

some_alt
ugođaj karnevala u Las Palmasu nalik na Rio

Ne morate putovati sve do Brazila da osjetite barem djelić ugođaja karnevala u Riju. Na Kanarskom otoku Las Palmas održava se karneval koji je upravo inspiriran brazilskim megapopularnim karnevalom pri čemu se nastoji prenijeti dio ugođaja karnevala iz Rija nešto bliže Europi, ali opet na dovoljno toplo područje kako bi se vjerno pretočila i ugodna tropska klima koja zadržava topli zrak na ionako preužarenoj atmosferi ulica Rio de Janeira. Zahvaljujući svojem položaju u Atlantiku uz obale zapadne Sahare, Kanarski otoci ostaju dovoljno topli tijekom cijele godine i time osiguravaju ugodnu klimu za održavanje karnevala sa maskama koje više otkrivaju nego sakrivaju na tijelu maškare.

Osim neizostavne maškarane povorke, karneval Las Palmas također održava svake godine i izbor za najljepšu masku kao i cijeli niz priredbi na otvorenom, uglavnom posvećenih zabavi mladih koje se nastavljaju duboko u noć omogućujući tako aktivni noćni život pod maskama svim posjetiteljima otoka tijekom karnevalskog razdoblja.

Najlakše i najpovoljnije se do Las Palmasa dolazi izravnom zrakoplovnom linijom iz Milana do Gran Canarije, zračne luke na istoimenom otoku na kojem se i održava karneval.

Potražite najpovoljnije letove iz Milana do Gran Canaria.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Gran Canaria


Bitka narančama u Ivrei

some_alt
bitka narančama maskiranih ekipa u Ivrei

Zaista neobičan događaj odvija se tijekom karnevalskog razdoblja u gradiću Ivrea u Italiji gdje se umjesto uobičajenih karnevalskih povorki održava prava bitka narančama u kojoj sudjeluje na veliki broj građana i turista koji se nađu u tome trenutku u gradu. Procjenjuje se kako oko stotinjak tisuća osoba svake godine sudjeluje u bitki te se međusobno gađa narančama, na događaju koji se tradicionalno održava u spomen na ustanak gradskog stanovništva protiv tiranskog vladara, kada je revoltirani ali goloruki narod nasrnuo na svojeg vladara i njegovu stražu upravo narančama, jedinim što su zapravo imali na raspolaganju. Prema legendi, pobuna je počela kada je nimalo voljeni gradski čelnik odlučio obeščastiti mlinarovu kćer večer prije njezinog vjenčanja. Hrabra djevojka uspjela je ubiti ne baš voljenog vođu, a kada ju je njegova straža uhitila, građani su vidjeli što se dogodilo i nasrnuli sa svime što su imali na stražare.

Treba imati na umu kako udarac narančom u glavu nije nimalo ugodan te se svake godine događaju i ozbiljne ozljede tijekom ove zabave, pa stoga ukoliko poželite i sudjelovati, ne zaboravite osigurati i zaštitu za glavu u obliku kacige ili čvrste kape, a također se preporučuje obući i mekanu, staru jaknu kako bi se ublažili udarci u tijelo. Tijekom bitke svi sudionici su podijeljeni u dvije momčadi, a posebno određeni suci na kraju odlučuju koja je momčad pobijedila u bitci. Ostaje naravno pitanje o moralnosti ovakvog strahovitog rasipanja hranom dok je toliko gladnih u svijetu, no to pitanje prepuštamo vašoj savjesti.

Do malog gradića Ivrea najlakše je doći izravnom autobusnom linijom Flixbusa iz Zagreba do Torina, a potom lokalnim regionalnim vlakom do samog mjestašca Ivrea, koje se nalazi u okolici grada.

Potražite najpovoljnije cijene autobusa Zagreb - Torino.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Ivrea


Riječki karneval

some_alt
zastava riječkog karnevala

Karneval koji se tradicionalno održava u našem trećem najvećem gradu Rijeci polako ali sigurno postaje sve važniji kulturni događaj koji privlači veliki međunarodni interes. Tradicionalno se održava od 1982. godine i nedvojbeno je najveći kulturni događaj u Rijeci uopće, a vjerojatno i najveći kulturni događaj u Hrvatskoj tijekom zimskog razdoblja. Svake godine sve je veći broj organiziranih skupina koje sudjeluju u karnevalu iz cijeloga svijeta, a samim time je i sve veći broj turista koji posjećuju Rijeku tijekom karnevala kako bi uživali u maškaranom ludilu na ulicama Rijeke. Riječani vole nazivati Rijeku "grad koji teče", tijekom maškarane povorke nedvojbeno teče u svim zamislivim bojama.

Posebna zanimljivost karnevala u Rijeci su tradicionalni zvončari, jedinstvene maske iz riječkog zaleđa ogrnute ovčjom kožom i sa zvonom oko pojasa te najčešće prugastim majicama nalik na mornarske majice. Redovito na samom kraju karnevalske povorke prolaze Halubajski zvončari, koji sudjeluju na Riječkom karnevalu od samih početaka. Nešto poput reprezentacije domaćina tijekom povorke na otvaranju Olimpijskih igara. U sklopu karnevalskih dana također se održava i zanimljivo natjecanje Snowboard snow session, kada se natjecatelji u snowboardu spuštaju po posebno uređenoj stazi pokraj hotela Bonavia u samome središtu grada.

objavljeno: 2018-02-07Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: