Portal za samostalna putovanja i backpacking

Mediteranske plaže za dugo ljeto

tekst: Peter Polić


some_alt
Navagio plaža (wikipedia)

Hrvatski Jadran je svakako među najljepšim obalama na svijetu, što potvrđuju i kolone turista koje se svakodnevno viđaju na našim prometnicama te promenadama uz obalu. Naša je obala samo dio ljepote koju nudi Mediteran, pri čemu je najljepši dio Mediterana gotovo nemoguće odabrati, jer je konkurencija jednostavno prevelika. Može se ipak odabrati plaže na kojima ljeto traje znatno duže nego kod nas, a do kojih se lagano, brzo i sigurno može stići. Stoga dok većina polako uplaćuje aranžmane za ljetovanje u srpnju i kolovozu te sanja tople u sunčane ljetne dane, donosimo popis najljepših plaža na kojima je i proljeće jednako toplo i sunčano kao naše ljeto na Jadranskim plažama.


Egremni - Lefkada, Grčka

some_alt
Egremni plaža (flickr: constant progression)

Bez obzira na relativno izoliranu lokaciju, ova plaža ulazi među top destinacije za ljubitelje kupanja na Mediteranu. Zbog svoje tirkizno plave boje mora teško je povjerovati gledajući fotografije da se nisu koristili nikakvi photoshop ili instagram filteri. Smještena je na otoku Lefkada u Grčkoj, na jugozapadnoj obali otoka, gdje je uklonjena cesta prije nekoliko godina kako bi se sačuvala priroda i smanjio pritisak turista. Sama plaža nalazi se ispod 150 metara visoke litice sa koje se silazi putem 347 strmih stepenica. Ukupna dužina plaže je dva i pol kilometra, pa je stoga i najduža plaža na otoku te rijetko bude prekrcana kupačima. Na plaži se nalazi i kafić te se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani. Preko noći ovdje nije moguće ostati, pa je stoga plaža pogodna za jednodnevne izlete ukoliko ostajete na otoku Lefkada.

Lefkada se nalazi u Jonskom moru, južno od otoka Krfa i veoma blizu obali Grčke, pa je stoga i povezana sa obalom putem mosta. Zbog dugih i sušnih ljeta, veoma je popularna destinacija tijekom proljeća, ljeta i jeseni, kako za zaljubljenike plaža i mora tako i za nautičare. Na otoku se nalazi i jedno od najboljih odredišta za jedrenje na dasci u južnom dijelu Europe te na Mediteranu.

Do otoka Lefkade najjednostavnije je doći autobusom iz Atene ili Soluna. Do Atene ili Soluna može se relativno povoljno zrakoplovom iz Budimpešte, Ryanairom, ili po nešto većoj cijeni letovima iz Zagreba ili Dubrovnika.

Pretraži najpovoljnije cijene letova prema Grčkoj.

Cijena autobusa od Atene do Lefkade je 40 eura po smjeru. Vožnja traje oko pet sati. Pogledajte više informacija i vozni red OVDJE.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Lefkadi


Cala Mitjaneta - Menorca, Španjolska

some_alt
Cala Mitjaneta (flickr: hugos007)

Ova slikovita uvala je među najpopularnijim plažama u Menorci. Odlikuje sve plitkim, mirnim morem te relativno osamljenom lokacijom na južnoj obali blizu Cala Galdana, te je kao takva pogodna za snorkeling i plivanje. Plaža ima svoj parking i pristup automobilom, no zbog popularnosti veoma brzo se u ljetnim mjesecima parking popuni, pa je preporučljivo doći što ranije. Zaljubljenici u pješačenje često će do plaže doći i pješice ili čak plivajući sa drugih plaža. Nedaleko od pješčane plaže nalaze se i zanimljive spilje nastale djelovanjem mora na kamene klifove.

Menorca je najistočniji otok u aripelagu Baleara koji se odlikuje upravo velikim brojem prekrasnih plaža i prirodnog ambijenta, onoga čega često na Ibizi ili Mallorci nedostaje. Lokalno stanovništvo i dalje govori dijalekt katalonskog jezika, Menorquí. Zanimljivo, najveći i glavni grad otoka, Maó također je i druga najveća prirodna luka sa dubokim dnom. Veća je jedino Pear Harbour. Cijeli otok Menorca je prirodni rezervat i zaštićen je kao rezervat biosfere od UNESCO-a, stoga se pripremite na čestu pjesmu ptičica i rapsodiju mirisa mediteranskog bilja.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Italije do Palme de Mallorce.

Do Menorce se najjednostavnije može stići izravnom zračnom linijom iz Venecije do Ibize ili Mallorce, a potom trajektom do Menorce. Cijena trajekta od Mallorce do Menorce počinje od 16 eura po smjeru. Više informacija OVDJE.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Menorci


Navagio plaža - Zakynthos, Grčka

some_alt
Navagio plaža (flickr: Nataša Stuper)

Zakynthos, sve popularnija destinacija i za naše putnike, posebice mlade zaljubljenike u burni noćni život, nudi također i jednu od najljepših plaža. Poznata i kao plaža brodskih olupina te zaljev krijumčara, nalazi se u uvalici do koje se može doći isključivo brodom. Sama uvalica je pješčana oaza okružena visokim vapnenačkim stijenama. Većina posjetitelja ove plaže naprosto će uživati u predivnom bijelom pijesku te se opustiti, sunčati i kupati. Ipak na ovoj se plaži nudi i adrenalinska zabava za sve ljubitelje izazova, pa se tako obdje nalazi i nedavno obnovljeno BASE jumping središte.

Otok Zakintos smješten je u zapadnom dijelu Grčke u Jonskom moru, udaljen 25 kilometara od Peloponeza. Sa sjeverne strane od Zakintosa nalazi se otok Kefalonija, dok je sa južne i zapadne strane otvoren prema pučini mora. Jedno je od najpopularnijih odredišta u Grčkoj koje rado odabiru i naši putnici, posebice zaljubljenici u zabavu i noćni život.

Do Zakintosa je najjednostavnije stići izravnim letovima iz Venecije Treviso kojima upravlja prijevoznik Volotea. Cijene su dostupne već od stotinjak eura za povratnu kartu do Zakintosa. Naravno, tijekom ljetnih mjeseci cijene su dosta skuplje.

Potražite najpovoljnije letove iz Venecije do Zakintosa.

Pretraži najpovoljniji smještaj na Zakintosu


Tirkizna obala - Patara, Turska

some_alt
Tirkizna obala (telegraph.co.uk)

Dok je i dalje Antalija najpopularnije odredište u Turskoj, prekrasne plaže nalaze se na nešto južnije, u Patari gdje se nalazi tirkizna obala i najduža pješčana plaža u Turskoj. Mjesto je to na kojem su se smjestili i antički gradovi, čija se baština i danas može pronaći na ovim prostorima. Rasprostiru se od podnožja obližnjih planina ravno u Mediteran, dok pješčane plaže čine granicu između mora i planina, a sunce za vedrog dana zalazi za grčki otok Rodos. Za razliku od drugih dijelova turske rivijere, ovaj dio je i dalje relativno nerazvijen i moguće je pronaći kutak za svakoga. Tijekom plivanja, često se mogu susresti i veoma ugrožene morske kornjače koje se ovdje mrijeste te koje su jedan od najzaštićenijih stanovnika Sredozemlja. Zahvaljujući bogatstvu povijesnog naslijeđa, Patara je savršeno mjesto za kombiniranje kulturnog doživljaja i uživanja u prekrasnim plažama. Posebice ukoliko ste avanturističkog duha i radije istražujete područje sami.

Gradić Patara, danas pod nazivom Gelemis također je zanimljiv i zbog toga što se u tome selu rodio sveti Nikola. Osim toga, gradić je bio važno središte rimske uprave nad Licijom i do danas su sačuvani veoma vrijedni kulturni i povijesni ostaci, uključujući kolonadu iz rimskog doba, popločene ulice, ostatke građevina te razni drugi arheološki ostaci.

Unatoč tome što se upravo ovdje nalazi najduža pješčana plaža u Turskoj, za razliku od drugih destinacija na turskoj obali Patara nije toliko razvikana. Dok s jedne strane to znači povoljne cijene smještaja, s druge strane znači ponešto otežan dolazak do same Patare. najjednostavnije je zrakoplovom do Istanbula, a potom avionom ili autobusom nastaviti prema jugu.

Pretraži najpovoljnije letove do Istanbula

Iz Istanbula je moguće zrakoplovom Pegasus airlines do Dalamana, obližnjeg grada (već od 70 kn po smjeru) odakle je moguće doći do Patare lokalnim autobusom.

Potražite najpovoljnije letove od Istanbula do Dalamana.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Patari


Cabo de Gata - Andaluzija, Španjolska


some_alt
Playa de los Muertos (wikipedia)

Dok veći dio španjolske obale muči se sa problemom pretjerane izgradnje i prevelike turističke valorizacije, na samome jugu nalazi se Cabo de Gata, plaža unutar prirodnog rezervata ustanovljenog još 1987. godine kako bi se zaštitio ovaj dio samoga Juga Španjolske od daljnjeg iskorištavanja. I uspjelo se u tome, pa je tako ovaj dio Andaluzije jedan od najbolje zaštićenih dijelova španjolske obale. Pješčane plaže isprepliću se sa stjenovitim hridima koje se spuštaju u more te obali daju raznolikost, dok zaleđe pruža široki raspon istraživanja divljine tipičnog mediteranskog okoliša, idealno za ljubitelje bicikliranja ili pješačenja. Zahvaljujući zaštiti, odlično je očiuvan podvodni svijet pa je stoga Cabo da Gata idealno odredište za ljubitelje snorkelinga te zaljubljenike u koraljni svijet. Prekrasna plaža Playa de los Muertos, sa vidikovcem Mirador de los Muertos sa kojega se pruža odličan pogled na plažu i obližnje litice često se doima kao dio Kariba u Mediteranu.

Zanimljivo, Cabo de Gata je jedino mjesto u Europi koje ima pravu toplu pustinjsku klimu sa veoma malo padalina i visokim temperaturama tijekom cijele godine. Ovakva mikroklima nastala je zahvaljujući planinskom masivu Sierra del Cabo de Gata koji preuzima gotovo sve padaline na ovome području.

Najpovoljnije se do Cabo de Gata može doći izravnim letovima Ryanaira iz Venecije Treviso do Malage, a potom autobusom ili vlakom do Almerie, koja se nalazi desetak kilometara od početka nacionalnog parka. Također može se doći relativno povoljno iz nešto udaljenije Seville, do koje se može doći letovima iz Bologne.

Potražite najpovoljnije letove iz Venecije do Malage te iz Bologne do Seville.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Almeiri


objavljeno: 2016-04-12Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja

Najljepše planinarske staze Madeire

Olib

Kajakom oko Prvića


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: