Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Muzeji Madamme Tussaud

tekst: Peter Polić

slike: madametussauds.com


some_alt
ulaz u muzej u Amsterdamu

Kada se govori o muzejima u svijetu svakako posebnu kategoriju zauzimaju poznati muzeji Madame Tussauds je poznati muzej voštanih figura u Londonu sa mnogobrojnim ograncima u velikim svjetskim gradovima. Muzeje je osnovala francuska kreatorica Marie Tussaud (1761.?1850.), rođena kao Marie Grosholtz u Strasbourgu, u Francuskoj. Tijekom svoje mladosti radila je kao kućna pomoćnica za Dr. Philippe Curtius, a upravo je kod njega naučila i osnove modeliranja i rada sa voskom 1765. godine Curtius je napravio figure Marie-Jeanne du Barry, ljubavnice Luja XV i ovo je ujedno najstarija izložena figura. Prva izložbena postavka Curtiusovih figura postavljena je 1770. godine i privukla je ogroman broj ljudi. Postavka je premještena u Palais Royal u Parizu 1776. godine. Drugu lokaciju je otvorio na Boulevard du Temple 1782. godine. Prva voštana figura koju je kreirala Tussaud bila je figura Francois Marie Arouet de Voltaire, godine 1777. Uskoro su svoju voštanu figuru dobili i Jean-Jacques Rousseau te Benjamin Franklin. Kada je 1794. Godine Curtis umro, Marie Tussaud naslijedila je kompletnu kolekciju voštanih figura. S obzirom da je 1802. godine otišla u London, a u to vrijeme se zbio Francusko-engleski rat, morala je tamo i ostati. Kako bi zaradila za život, ona izlaže svoju kolekciju sa kojom putuje diljem Velike Britanije i Irske. Svoju prvu stalnu postavku uspostavila je u Baker Streetu u Londonu, godine 1835.

Jedna od najvećih atrakcija njenog muzeja je Dvorana strave. Ovaj dio postavke obuhvaća neke od žrtava Francuske revolucije i također novije kreacije ubojica i ostalih kriminalaca. Ovoj su kolekciji dodani i neki poznati ljudi, kao što je Horatio Nelson, Sir Walter Scott i dr. Neke od figura koje je ona napravila još uvijek postoje uključujući i njen autoportret koji je sada postavljen na ulazu u muzej.

some_alt
figura kraljice Beatrix, Amsterdam

Danas se u Londonu muzej nalazi na adresi u Marylebone Road, kamo je premješten 1884 godine. Nažalost dosta je originalnih figura izgubljeno je u požaru 1925. godine požar je uništio mnoge figure, ali većina ih je ostala neoštećena. Madame Tussaud muzej je danas jedna od najvećih turističkih atrakcija u Londonu. Ima svoje ogranke u Amsterdamu, Hong Kongu, Las Vegasu i New Yorku. S vremenom se kolekcija figura proširila. Tako se danas mnoge poznate ličnosti iz nedavne povijesti također mogu naći u ovim muzejima, od političara, znanstvenika, umjetnika, glazbenika do ozloglašenih diktatora i ubojica.

Nama najbliži muzej nalazi se u Amsterdamu, iako je vjerojatno jednostavnije zahvaljujući niskobudžetnim letovima doći do Londona. Muzej u Amsterdamu otvoren je 1971. godine, a 1991. preselio se na sadašnju lokaciju u središtu grada, kraj trga Dam.

Cijene ulaznica:
odrasli: 22 eur
djeca do 17 godina: 17 eur
djeca do pet godina: besplatno
stariji od 60 godina: 22 eur

kako doći:

London: Ryanair linija iz Pule i Zadra do Londona sa početkom letova u travnju za 30 eur na dalje.

Amsterdam iz Zagreba svakodnevno Croatia Airlines
cijena: od 1500 kn na dalje

alternativa:
Ryanair let od Rijeke, Pule ili Zadra do Dusseldorfa ili Charleoi
autobus izravno od Dusseldorf zračne luke do Amsterdama (oko 25eur)
autobus Bruxelles - Amsterdam (od 7eur + 15eur do Bruxellesa)
Eurolines

objavljeno: 2013-02-10Aktualno:

Savijena piramida otvorena za javnost

Malta iz Venecije za 30 eura povratno

London iz Pule za 33 eura povratno

Bergen iz Beča za 33 eura povratno

Prosecco brda na listi UNESCO baštinePovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Najljepša bajkovita sela

Igor u Indokini: Kambodža

Tunel ljubavi

Igor u Indokini: Laos (1. dio)

Igor u Indokini: Laos (2. dio)

ParizPogledajte još:

Igor u Indokini: Kambodža


Najljepše pješčane plaže Jadrana


Elafiti


Tunel ljubavi


Igor u Indokini: Laos (1. dio)