Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najčešće prijevare turista

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
U iščekivanju naivnih stranaca kraj piramida

U mnogim zemljama, a nažalost često i u našoj domovini, turiste se doživljava kao hodajuću vreću novaca iz koje je zadatak što je moguće više izvući novca. Mnogi pri tome nimalo ne prezaju od prijevara i trikova na kojima iskorištavaju naivne putnike. Neki trikovi su zaista bezazleni, od toga da vam se pokuša neki proizvod prodati po većoj cijeni, reklamira kao originalan proizvod a zapravo je jeftina dalekoistočna kopija, pa do relativno ozbiljnih prijevara kada vas se pokušava prevariti da platite nepostojeće kazne za pogrešne vize, oduzmu vam se dokumenti i slično. U nastavku je popis najčešćih prijevara sa kojima se backpackeri i obični turisti susreću, posebice u siromašnim ali turistički popularnim zemljama.

Lažna policija

Jedna od opasnijih prijevara jer ponekad vas može stajati dokumenata, koji su veoma traženi na crnom tržištu. Ukoliko vas policijski službenik zahtijeva da vidi vašu putovnicu te pronađe neke nepravilnosti vezane za vašu vizu, zatražite da pođete sa njime u policijsku stanicu pa da to tamo riješite. Vrlo vjerojatno će od vas tražiti da platite kaznu na licu mjesta, a ukoliko se radi o prijevari vrlo vjerojatno će nakon što inzistirate na odlazak u policijsku stanicu odustati i kao ponovno pregledati dokumente i reći da se zabunio. Budite oprezni i inzistirajte da vam vrati dokumente. Naravno, ne treba ni spominjati da je veoma korisno imati broj policije u zemlji u kojoj boravite te u istome trenutku (makar i samo ako blefirate), predložiti da ćete nazvati policiju i zatražiti da riješite problem u stanici i tražiti od navodnog policajca njegove podatke.

''Moja kćer se ženi''

Česta prijevara u arapskom svijetu jest da vam priđe netko na ulici, pomogne vam oko određenih uputa ili savjeta, te krene u neobavezni razgovor u kojem spomene kako mu se za dva dana ženi kćer. Pri tome vi ćete mu biti tako simpatični, da će vas pozvati na svadbu. Kako lijepo od njega. No sada slijedi trik: kako je u arapskom svijetu domaćem stanovništvu zabranjeno kupovati alkohol, a u turističkim zemljama, primjerice u Egiptu je dozvoljeno strancima, zamoliti će vas da mu kupite alkohol za svadbu. Iako će vam dati novac za kupljeni alkohol, kada mu ga dostavite gotovo sigurno će naletjeti na vas sigurnosna kontrola i uhvatiti vas kako ilegalno preprodajete alkohol domaćem stanovništvu. Da izbjegnete kaznene sankcije, pogađate, ponuditi će vam da platite kaznu odmah na licu mjesta. Spriječite ovo odmah u početku, uljudno se zahvalite pozivu na svadbu i nastavite svojim putem.

Taksisti sa zračne luke

Najranjiviji putnici na prijevare su oni koji su tek došli u stranu zemlju i to po prvi puta. Stoga taksisti često obiluju trikovima kojima će naivcima koji su prvi put u njihovom gradu smjestiti. Postoje razni načini prijevara, od toga da ćete se satima voziti sporednim uličicama kako bi vam naplatili što više do toga da će čak tražiti novac unaprijed. Prije nego taksi krene, dogovorite cijenu i platite tek kada vas dovede do odredišta. Raspitajte se prije koliko bi vas vožnja mogla koštati od zračne luke do hotela ili nekog drugog mjesta gdje idete. A bilo bi dobro i da koristite usluge od licenciranih taksija. Većina zračnih luka ima uređen javni prijevoz do grada, te kad god je to moguće unaprijed se raspitajte na koji način je moguće doći do željenog odredišta javnim prijevozom te izbjegavajte taksi. Također taksisti će često vam pokušati srediti neki drugi hotel ili smještaj, o čemu slijedi.

''Vaš hotel je zatvoren''

some_alt
Savršena meta

Jedna od najčešćih prijevara, prije svega od taksista, ali isto tako od raznih lažnih čuvara zgrada i slično. Oni će vas pokušati uvjeriti kako hotel ili hostel u koji idete zatvoren i preporučit će vam neki drugi i još bolji. Naravno, postojati će mnogo razloga, od poplave, pogreške pri bukiranju koja je dovela do prebukiranosti i tako dalje. Ići će i korak dalje te će vam biti toliko ljubazni da nazovu navedeni hotel i raspitaju se za vašu rezervaciju. Naravno, zvati će svojeg prijatelja sa kojime imaju dogovor da kaže kako je sve zauzeto. Često su razni putnici izjavili kako su primjetili da je glas skoro svih recepcionera u hotelima veoma sličan. Jasno vam je, uvijek se zove istoga čovjeka. Naravno on će za to kada vas dovede dobiti proviziju. Kako bi ovo izbjegli, inzistirajte da osobno idete provjeriti rezervaciju u hostelu ili hotelu. Ukoliko vas odbije tamo odvesti, zaprijetite pozivom policije, uglavnom će tada odustati.

Krađa skutera

Skuter koji ste iznajmili dolazi s bravom i dva ključa. Jedan imate vi, a drugi ostaje u agenciji koja vam je skuter iznajmila. Kad vi negdje parkirate skuter i zaključate ga, doći će netko od osoblja iz agencije i 'ukrast' će ga. Od vas će naravno tražiti da platite gubitak, s obzirom da ste im kao garanciju ostavili putovnicu, a potpisali ste i ugovor da ćete platiti ako se nešto dogodi. Savjet - za svaki slučaj imajte još jedan vlastiti lokot i ključ.

Odlična ponuda u dućanu Veoma često ćete naići na ljubaznog prolaznika koji će slučajno znati za neki jako povoljan dućan s suvenirima, tepisima, nakitom od koralja, parfemima ili nekim drugim privlačnim proizvodima. On će vas odvesti do toga dućana i ponuditi vam da slobodno razgledate. Naravno, u ovome ima malo toga štetnoga, no imajte na umu da je najvjerojatnije vas doveo tamo jer dobiva proviziju, a ne zbog altruizma.

Učitelj engleskog jezika

Još jedna česta zamka. Na ulici ćete sresti ljubaznog učitelja engleskog jezika koji će vam ponuditi razgledavanje i pomoć samo da vježba svoj engleski jezik. Naravno, odvesti će vas na lokalitete gdje ćete preko njega plaćati ulaznice, provizije i slično. Trebamo li spomenuti da ćete platiti više nego je cijena? U islamskim zemljama vrlo će vas vjerojatno odvesti u razgledavanje džamije za koju ćete platiti ulaznicu iako ulaz u gotovo sve džamije zapravo besplatan.

Unatoč svemu ovome, nemojte se preplašiti svake osobe koja vam pristupi na cesti. Putujući svijetom upoznati ćete mnoge veoma dobre i pristupačne osobe kojima će biti posebno zadovoljstvo pomoći gostu u njihovoj zemlji i biti ljubazan i prijateljski raspoložen. Iskustva iz takvih susreta su izuzetno zanimljiva, ne dopustite da vam strah od prijevara ili neugodnih iskustava pokvari ugođaj i pretvori vas u sumnjičavog paranoika.

objavljeno: 2013-02-09Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Lago di Como


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: