Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:Najljepši akvariji na svijetu

tekst: Peter Polić


some_alt
podvodni tunel, Georgia aquarium, Atlanta

Malo je poznato kako je morsko podmorje manje istraženo od svemira, posebice podmorje oceana. Unatoč tome, morske dubine predstavljaju jedan sasvim drugi svijet u koji čovjek ima samo ograničeni uvid ali koji izaziva divljenje i znatiželju ljudi. Još od rimskog doba postoje akvariji, a neka od najzanimljivijih književnih djela znanstvene fantastike odvijaju se upravo ispod vode. Podmorje privlači i veliki broj avanturista i zaljubljenika u dubine, ne samo one koji su spremni zaroniti pod vodu već i one koji radije ostaju na suhome. Upravo su zbog toga akvariji golemih dimenzija među najpopularnijim turističkim atrakcijama. Donosimo sedam najzanimljivijih akvarija na svijetu koji impresioniraju svojim dimenzijama, dizajnom i sadržajem.

Oceanarium, Lisabon, Portugal

some_alt
veliki bucanj u Oceanariumu u Lisabonu

Lisabonski Oceanarium najveći je zatvoreni akvarij u Europi, izgrađen tijekom svjetske izložbe EXPO '98 u glavnom gradu Portugala i danas je nezaobilazna atrakcija portugalske prijestolnice. Osim dimenzijama, odlikuje se i velikim brojem različitih vrsta, od riba, hobotnica, rakova, algi, zvjezdača, i raznih drugih uobičajenih stanovnika mora i oceana, unutar Oceanariuma se nalaze i morski psi, pingvini i druge vrste morskih ptica, morske vidre i raznih vodozemaca i koralja. Također se nalazi čak 16.000 jedinki od ukupno 450 vrsta.  

Glavni akvarij sadrži tisuću kubika vode, a postavljanje cijelog akvarija iznad prozora kroz koje ga mogu promatrati posjetitelji čini dojam otvorenog oceana i omogućava jednostavno promatranje pelagičkih riba i morskih pasa u naizgled prirodnom okruženju. Također su napravljene i vjerne replike različitih oceanskih obala, od stjenovite obale sjevernog Atlantika, polarnih obala Antarktika do tropskih koraljnih grebena indijskog oceana. Tematska staništa predstavljena su kroz dvadeset i pet posebnih akvarija.  

Posebna zanimljivost ovoga akvarija je izgledom veoma atraktivna riba veliki bucanj, koja zahtijeva veoma složene uvjete za održavanje u zatočeništvu, uslijed čega je pravi raritet za akvarije. Također su popularne i dvije morske vidre, Eusebio i Amalia, nazvane po popularnom portugalskom nogometašu i fado pjevačici Amaliji Rodrigues.  

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Lisabona.


Aquadom Berlin, Njemačka

some_alt
ronioc čisti Aquadom u Berlinu

Dimenzijama se ovaj akvadom nikako ne može mjeriti sa drugim akvarijima koji se nalaze u ovome članku, ali zahvaljujući svojem obliku i položaju, jedinstven je u svijetu. Najveći je to cilindrični akvarij na svijetu, smješten u Radisson blu hotelu u središtu Berlina, a izgrađen je u prozirnom liftu koji putuje doslovno kroz akvarij do visine od 25 metara.

Unutar cilindričnog akvarija nalazi se oko tisuću kubika vode, a nastanjuje ga oko tisuću petsto riba, ukupno oko pedesetak različitih vrsta. Hranjenje riba i čišćenje akvarija vrši se svakodnevno od strane četvorice ronioca. Dnevno se ribama isporučuje oko osam kilograma hrane.

Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Berlina.


L'Oceanografic, Valencija, Španjolska

some_alt
ulaz u L'Oceanografic

Još jedan akvarij, odnosno točnije rečeno čitav kompleks akvarija nalazi se na Iberskom poluotoku. U Valenciji se nalazi najveći europski sustav akvarija koji je podijeljen u deset tematskih bazena odnosno akvarija u kojima je predstavljen eko-svijet crvenog mora, arktičkih obala, područje mangrovih močvara i primorskih močvarnih tla sa boćastom vodom ali i vrt sa više od osamdeset različitih vrsta biljaka koja redovito rastu uz samu obalu. Naravno, najveći akvarij posvećen je mediteranskom podvodnom svijetu, a popularna zanimljivost jest i poseban bazen sa delfinima koji su utrenirani za razne akrobacije i predstave.

Ovaj je akvarij otvoren 2003. godine i nalazi se u sklopu kompleksa grad kulture i znanosti (Ciutat de les Arts i de les Ciencies). Morska voda za akvarij dobiva se izravno iz Mediterana, pumpa se sa plaže La Malva-Rosa te pri tome prolazi sve potrebne procese obrade kako bi bila prilagođena uvjetima koji se očekuju unutar akvarija za osiguranje idealnih životnih uvjeta za svakog stanovnika određenog bazena i osiguranju kvalitete. Podvodni tuneli koji prolaze kroz akvarij pružaju nevjerojatan uvid u podvodni svijet koji posjetitelju pruža uvid u život oceana i mora doslovno in medias res. Ukupno se nalazi čak 45 000 životinja od čega je čak petsto različitih vrsta, uključujući ribe, sisavce, ptice, gmazove i beskralješnjake, među kojima se posebno ističu morski psi, pingvini, delfini, morski lavovi, morževi, beluga kitovi, i razne druge životinje koje obitavaju u jednom od deset bazena ovoga akvarija.

Potražite najpovoljnije letove iz Trsta do Valencije.


Turkuazoo, Istanbul, Turska

some_alt
velika raža u Turkuazoo, Istanbul

Iako ga Turci navode kao najveći akvarij u Europi, zapravo se može samo ustvrditi kako je među najvećima i nedvojbeno među najspektakularnijima i samim time vrijedan posjete. Veliki akvarij otvoren je 2009. godine i jedan je od kapitalnih projekata tijekom uspona turizma u Istanbulu i odmah od otvaranja postao je osebujna atrakcija. Dizajniran također sa podvodnim tunelima, nudi uvid u čak 25 tisuća morskih organizama. Među njima se posebno ističu 2,5 metara dugi tigar morski pas, kao i čitav niz manjih članova zajednice morskih predatora, od morskih pasa na dalje. Ovaj akvarij dopušta najhrabrijim posjetiteljima i mogućnost zarona sa životinjama i plivanje sa njima.

Osim najpopularnijeg akvarija sa predatorima unutar akvarija se nalazi čak trideset različitih akvarija koji prikazuju različite podvodne ekosustave, od tropskih i koraljnih voda do hladnih arktičkih voda. Osim kao turistička atrakcija, ovaj je akvarij i i značajan za proučavanje navika i ponašanja podvodnih organizama.

Voda za akvarij se nabavlja iz Mramornog mora, malenog mora smještenog između tjesnaca koji odvajaju Crno i Egejsko more. Prvi stanovnici akvarija upravo i potječu iz mramornog mora, te su dovedeni u Istanbul kamionima i avionima.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Istanbula.


Georgia aquarium, Atlanta, SAD

some_alt
Manta raža u Georgia aquariumu

Georgia Aquarium je sve do 2012. godine slovio kao najveći akvarij na svijetu, kada ga je pretekao Marine life u Singapuru. Unatoč tome, ostao je do danas akvarij koji se ponosi sa najvećim brojem životinja koje u njemu obitavaju: procjenjuje se kako se u akvariju nalazi čak 150 tisuća morskih životinja u petstotinjak različitih vrsta. Ukupno sadrži 38 tisuća kubika morske vode unatoč tome što je Atlanta udaljena stotinama kilometara od najbližeg mora.

Akvarij je podijeljen u pet posebnih galerija u kojima su prikazani različiti podvodni svjetovi diljem svijeta: Tropical Diver, Ocean Voyager, cold water Quest, River Pioneer i Dolphin story. Svaki akvarij odgovara određenoj okolini, slično kao i kod većine drugih golemih akvarija.

Ovaj je akvarij jedina institucija izvan Azije u kojoj se mogu promatrati kitopsine u zatočeništvu, koje se čuvaju u posebnom akvariju sa čak 24 tisuća kubičnih metara vode. Akvarij u cjelini je dizajniran upravo oko izložbe kitopsina. Još jedna zanimljiva životinja koja je raritet ovoga akvarija je golema raža mantu, koju su slučajno uhvatili u mreže koje štite Južnoafričku obalu od morskih pasa tijekom 2008. godine, a koja je pridružena iste godine u Ocean Voyager izložbu. Drugi primjerak mantu raže dodan je u rujnu 2009. godine, što je učinilo ovu izložbu također posebnom.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Atlante te iz Italije do Atlante.


Dubai aquarium and discovery centre, Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

some_alt
pas modrulj iznad posjetitelja u Dubai aquarium

Prijestolnica Ujedinjenih Arapskih Emirata nastoji se profilirati kao jedna od najpoželjnijih citybreak destinacija, pri čemu su Emiraćani spremni potrošiti nevjerojatne količine novca kako bi upravo na svojem prostoru napravili spektakularne znamenitosti. Poznato je kako se uvijek trude u svemu biti najveći i najbolji. Postoji priča koju sigurno nećete pronaći u turističkim brošurama, a koja govori o tome kako je neslavno propala njihova zamisao o akvariju sa najvećim morskim psima: neovisno o veličinama akvarija i svim proračunima i predviđanjima stručnjaka, nakon što su u golemi akvarij naselili goleme bijele psine gotovo dva dana trajao je pokolj epskih razmjera u kojem su stradali svi nesuđeni budući stanovnici toga akvarija osim dvije goleme jedinke bijelih psina, a voda u akvariju bila je crvena. Nakon toga, i Emiraćani su uvidjeli da nije potrebno uvijek u svemu biti baš najveći i najbolji da bi konačni dojam bio impresivan, pa su i uvjete u akvariju napravili jednostavno održivima.

Akvarij se nalazi u Dubai Mall centru te sadrži više od tristo vrsta morskih životinja, uključujući morske pse i raže. Također omogućuje šetnju kroz podvodni tunel zahvaljujući kojem je moguć susret izbliza sa raznim podmorskim životinjama. Akvarij također ima i poseban lunarni ciklički sustav rasvjete koji mijenja ambijent spremnika ovisno o dobu dana.

Iznad samoga akvarija u sklopu akvarija se nalazi podvodni ZOO koji omogućuje interaktivno upoznavanje posjetitelja, posebice djece sa ekologijom i problemu održivosti podvodnih eko-sustava. Putovanje se sastoji od tri ekološke zone: tropske obale, stjenovite obale i živi ocean, od kojih svaki ima niz vodenih životinja, uključujući pingvine, krokodile, pirane, divovske rakove, vodene štakore, morske konje, meduze, među ostale.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Dubai.


S.E.A. Aquarium, Singapur

some_alt
posjetitelji promatraju S. E. A. Aquarium

Najveći sustav akvarija na svijetu nalazi se u Singapuru, maloj ali gospodarski veoma snažnoj državici dalekog istoka u sklopu zabavnog parka Marine Life Park. Dimenzije akvarija su naprosto impresivne: sadrži ukupno 45 milijuna kubika vode u kojima se nalazi oko stotinjak tisuća morskih životinja iz više od 800 različitih životinjskih vrsta. Ukupno je akvarij podijeljen na deset ekoloških sustava sa ukupno 49 staništa. Središnji dio akvarija je otvoreni oceanski spremnik s više od 1,8 milijuna kubičnih metara vode u kojima živi čak 50 tisuća životinja. Golemi podvodni panel daje posjetiteljima dojam kao da hodaju po oceanskom dnu.

S.E.A. Akvarij sadrži najveću svjetsku zbirku manta raža, uključujući i jedinu divovsku ražu koja se nalazi u zatočeništvu. Također kroz vode ovoga akvarija krstare dvadeset i četiri indo-pacifička dupina te veliki broj morskih psa čekićara, japanske paukolike rakovice i razne druge veoma rijetke podvodne životinje u zatočeništvu. Uglavnom se prikazuje životinjski svijet iz Indijskog oceana i okolnih mora, od Indonezije do Perzijskog zaljeva i koraljnih grebena Crvenog mora.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Singapura.


objavljeno: 2016-12-12Aktualno:

Preuređenje ulice vlakova u Vijetnamu

Advent u Madridu iz Beča za 30 eura

Amsterdam iz Ljubljane za 64 eura povratno

Kopenhagen iz Beča za 10 eura povratno

Lisabon za 35 eura povratno iz BečaPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Najljepša bajkovita sela

Najbolja novogodišnja putovanja

Gdje vidjeti polarnu svjetlost?

Albanska rivijera

Kajakom na more

otok Rab

Najljepše plaže otoka Krka

Igor u Indokini: KambodžaPogledajte još:

Najljepša bajkovita sela


Jezera Gorskog Kotara


Mjesec dana Irana (2. dio)


Albanska rivijera


Kajakom na more