Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najljepši prirodni lukovi

tekst: Peter Polić


some_alt
Praia da Marinha, Portugal

Dok svijet zaljubljenika u prirodne fenomene i turističke znamenitosti oplakuje nestanak Azurnog prozora na otoku Gozo, Malta zaboravljajući kako postoje daleko važniji razlozi za plakanje, vrijedi se prisjetiti kako je priroda servirala slične ljepote diljem zemaljske kugle, zahvaljujući kojima je dokazala još jednom kako je upravo priroda najljepši i najbolji arhitekt svemira. Kako nastaju prirodni lukovi? Djelovanjem prirodnih sila erozije, vjetra, valova ili potresom, pri čemu se mekši komadi stijene urušavaju. najčešće je ipak djelovanje vode, bilo morskih valova, protoka rijeka ili snažnih oborinskih voda. Pri tome središnji dio stijene se lomi i voda najčešće prolazi kroz pukotinu, stvarajući na taj način "prozor". Unatoč različitim načinima na koji su nastali te različitoj starosti, svi prirodni lukovi imaju nešto zajedničko: baš poput Azurnog prozora, jednog dana će nestati. Srećom, pojam vremena za prirodu je drugačiji nego za čovjeka, pa će ipak vjerojatno potrajati barem još koju tisuću godina.


Green bridge of Wales, Wales

some_alt
Green bridge of Wales

Green bridge of Wales prekrasan je prirodni luk formiran djelovanjem valova na karbonske slojeve vapnenca te se nalazi u Nacionalnom parku Pembrokeshire Coast, u Walesu. Nalazi se na prostoru Castlemartin vojnog poligona te je jedna od najpopularnijih destinacija u Pembrokeshire Coast nacionalnom parku. Predstavlja također i jednu od najvažnijih znamenitosti Walesa. Može se doći do ovog luka hodajući popularnom pješačkom stazom Pembrokeshire Coast putu.

Navedeni nacionalni park jedini je isključivo obalni nacionalni park u Velikoj Britaniji i nastao je kako bi se zaštitio osebujan priobalni krajolik sa strmim liticama i raznim drugim kreacijama mora i erozije na strmoj i stjenovitoj obali pod izravnim utjecajem mora.

Do ovoga je prirodnog luka najlakše doći tako da vlakom ili autobusom dođete iz Cardiffa ili Swansea do Carmatherna i nacionalnog parka Pembrokeshire i potom pješice dobro označenom pješačkom stazom do samoga luka. Ukoliko unajmite svoje vozilo, možete doći i autom do samoga luka.

Pretraži najpovoljnije letove do Walesa

Pretraži najpovoljniji smještaj u Walesu


Praia de Marinha, Portugal

some_alt
Praia de Marinha

Portugalska južna obala Algarvea privlači tijekom cijele godine zahvaljujući relativno toplom vremenu i ugodnoj temperaturi kako kopna tako i mora, pri čemu je daleko veći broj sunčanih sati nego u ostatku Portugala. Osim toga, brojne pješčane plaže ispresjecane dramatičnim klisurama sa prekrasnim pogledima kako na pučinu tako i na obalne gradiće diljem Algarvea dodatni su mamac ljubiteljima putovanja.

Ipak Praia de Marinha budi interes i svojim prekrasnim dvostrukim prirodnim lukom, nastalim također djelovanjem mora na sedimentne stijene, pri čemu su valovi izdubili čak dva luka uz samu plažu.

U blizini luka se nalazi i prekrasna plaža zaštićena strmim liticama koja je prema mnogima među najboljim plažama u cijelom Portugalu. Nalazi se pored slikovitog gradića Carvoeiro u središnjem Algarveu. Naravno, ova je plaža popularna destinacija za kupanje i odmor na plaži i to gotovo tokom cijele godine, s obzirom da su temperature na portugalskoj južnoj rivijeri, odnosno kod Algarvea ugodne za sunčanje i kratke rukave čak i tijekom zimskih mjeseci, unatoč tome što temperature mora mogu biti nešto niže nego kod nas na Jadranu radi utjecaja oceana.

Do plaže Praia da Marinha najlakše je doći zrakoplovom do Lisabona ili Faro-a i potom vlakom ili međugradskim autobusom do Portimao, grada desetak kilometara udaljenog od Carvoeira, do kojeg vozi lokalni autobus. Ipak ćete do same plaže imati još barem sat vremena hoda, odnosno oko šest kilometara. Ipak moguće je uzeti taksi do same plaže.


Potražite najpovoljnije cijene letova od Hrvatske do Portugala.

Pretraži najpovoljniji smještaj u Portugalu


Durdle Door, Engleska

some_alt
Durdle Door

Još jedan veoma lijepi luk dolazi sa britanskog otočja, iz Engleske Jurske obale u pokrajini Dorset. Durdle door je vapnenački luk koji se nalazi na maloj stjenovitoj prevlaci koja zavara malu uvalicu sa lijepom pješčanom plažom. Oblik obale oko Durdle door određen je geološkim karakteristikama stijena zahvaljujući kojima se i mogao formirati ovakav oblik. Stijene su različite tvrdoće u različitim segmentima, uslijed njihova granitnog i vapnenačkog sastava. Luk je formiran djelovanjem valova na vapnenački dio pri čemu se unutrašnja struktura stijene jednostavno urušila. Zanimljivo, dio obale na kojem se nalazi Durdle Door u privatnom je vlasništvu te pripada obitelji Welds, koja posjeduje oko 50 km2 zemljišta u pokrajini Dorset. Ipak otvoren je i dostupan za svakoga.

Dolazak do Durdle Door bez svojeg vozila pomalo je kompliciran. Potrebno je doći do područja Lulworth (nekoliko malih sela porazbacanih po uzvisinama uz more) odakle vode pješačke staze prema Durdle Door. S obzirom kako se do Lulworth ne može doći javnim prijevozom, potrebno je vlakom doći iz Londona do gradića Pool ili Exeter i uzeti The Jurassic Coast X53 autobus te potom vozača pitati da vam stane najbliže Lulworthu. Spomenimo i kako se u blizini nalazi Lulworth zaljev, jedan od najljepših na Jurskoj obali.

Kako biste lakše došli do ove znamenitosti, preporučujemo potražiti najpovoljniji rent-a-car u Engleskoj.  


Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Engleske.


Hvitserkur, Island

some_alt
Hvitserkur

Ova petnaest metara visoka balzatna stijena na sjeverozapadnom islandu nudi još jedan veoma zanimljiv prirodan luk koji se nadopunjuje na ionako dramatičnu islandsku obalu prepunu fascinantnih oblika stijena. Nažalost, ocean nije nimalo ugodan za plivanje na ovome dijelu svijeta, no unatoč tome vrijedi posjetiti kako ovu stijenu, tako i cijelu državu Island. Stijena ima dvije rupe u svojoj bazi, zbog čega se doima poput zmaja koji pije. Ime Hvitserkur na islandskom znači "bijela košulja", a dolazi od boje kojom je prekrivena stijena zahvaljujući velikom broju ptica koje često obitavaju na njoj. Zanimljivo, ovaj luk bi se vjerojatno već urušio da poduzetni islanđani nisu odlučili napraviti malenu intervenciju te ojačati njegove temelje sa betonom, što je vidljivo tek prilikom oseke.

Doći do Hvitserkura bez osobnog prijevoza gotovo je nemoguće. Nalazi se na veoma izoliranom dijelu Islanda do kojeg je moguće doći automobilom (naravno, veliki broj avanturista istražuje Island i biciklom). Potrebno je krenuti na sjever iz Reykjavika prema Blondousu te na putu skrenuti na Vantsenvegur (priobalnu obilaznicu oko poluotoka Vantsen). Oko tridesetak kilometara od Hvitserkura se nalazi Osur omladinski hostel, jedan od najboljih na Islandu, u potpunoj divljini uz koloniju tuljana koja naseljava plaže ovog poluotoka.

S obzirom na nepristupačnost, preporučujemo potražiti najpovoljniji rent-a-car na Islandu.  

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Islanda.


Etretat, Francuska

some_alt
Etretat

Francuski gradić Etretat još je jedno zanimljivo mjesto gdje se mogu promatrati prirodni lukovi, a nastali su na liticama od krede izdubljenim stalnim djelovanjem mora. Ukupno se nalaze ovdje tri prirodna luka uz šiljastu formaciju nazvanu L'Aiguille ili igla, koja se uzdiže 70 metara iznad mora te predstavlja još jednu znamenitost nastalu prirodnim silama. Etretatske stijene se sastoje od složene stratigrafije turonijskih i konjastičkih naslaga krede. Neke od stijena su visoke do 90 metara.

Ove stijene i plaža privlačile su umjetnike kroz stoljeća, pa su tako ovdje svoju inspiraciju tražili i primjerice Eugene Boudin, Vasily Polenov, Gustave Courbet i Claude Monet. Također lukovi su dali pozadinsku kulisu za filmove The Hollow Needle od Maurice Leblanca sa početka stoljeća te daleko noviji film Lucy, u režiji Luc Bessona nastao 2014. godine.

Dva od tri slavna luka vidljiva su iz grada, Porte d'Aval i Porte d'Amont. Manneporte je treći i najveći, a ne može se vidjeti iz grada. Ipak može se u manje od pola sata ugodnom šetnicom uz more obići sva tri luka.

Do Etretata moguće je doći preko Le Havre (povezan sa svim značajnijim francuskim gradovima redovnim željezničkim linijama) odakle vozi lokalni autobus za 2 eura do Etretat, dužina vožnje je oko 45 minuta.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Francuske.

Potražite najpovoljniji smještaj u Le Havre


Pont D'Arc, Francuska

some_alt
Pont d'Arc

Još jedan veoma zanimljiv prirodni luk nalazi se u Francuskoj, ali za razliku od prethodno prikazanih lukova, Pont d'Arc se nalazi iznad rijeke. Unatoč tome, zbog spektakularnosti, dodali smo ga u ovaj pregled. Samo zbog zbog toga što je iznad rijeke i nastao djelovanjem riječnog toka, a ne morskih oceanskih valova nimalo ne zaostaje po svojoj spektakularnosti za ostalima, te je veoma popularno izletište za turiste.

Luk je urezan tokom rijeke Ardeche, te je pri tome širok šezdeset a visok 54 metra. Vrlo je popularan za izletnike na kajacima i kanuima, koji redovito prolaze ispod luka. Obično se opisuje kao prirodni ulaz u kanjon Ardeche.

U neposrednoj blizini luka nalazi se Chauvet-Pont-d'Arc špilja, koja sadrži najranije poznate paleolitske špiljske slike, oko 30.000 godina.

Do Pont D'Arc se najlakše može doći iz Valona (koji je povezan sa većinom gradova u Francuskoj TGV brzom željeznicom) autobusnom linijom koja četiri puta dnevno povezuje grad sa parkingom pored luka.

Potražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Francuske.

Potražite najpovoljniji smještaj u Valonu


objavljeno: 2017-04-29Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Ptuj

Velika Planina

Gacka

Lastovo

Moldavija: Sve što trebate znati


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: