Portal za samostalna putovanja i backpacking

Najzanimljivije ceste svijeta

tekst: Peter Polić


some_alt
Camino de Las Yungas (wikipedia.org)

Različite ceste diljem svijeta povezuju ljude od gradova do najzabačenijih područja. Iako gotovo svaki planinski lanac ili brdovito područje uz more ili jezera donosi prekrasne poglede i zanimljive cestovne izvedbe, pa tako i naš Velebit, Gorski kotar, kao i razni cestovni pravci na jadranskim otocima, neke su ceste ipak svojom izvedbom, pogledom i doživljajem posebne. U ovome pregledu donosimo deset najzanimljivijih cesta, u kojima se čovjek suočava sa prirodom i reljefom te gradi ceste koje postaju idealne za razgledavanje krajolika. Neke su opasne, neke su dosadne za voziti zbog mnogo zavoja i malene brzine, ali svakako su sve jako zanimljive. Na kraju članka nalazi se karta na kojoj su prikazane ceste prema prostornoj rasprostranjenosti u svijetu, pa stoga ako putujete u područje u blizni navedenih cesta, ne propustite dodati u svoj plan putovanja i vožnju ovim cestama. Bez obzira odaberete li samostalnu vožnju ili vožnju autobusom, doživljaj je zagarantiran.Camino de las Yungas, Bolivija

Camino de las Yungas cesta (također poznata i kao Sjeverna Yungas, Coroico Road, cesta sudbine ili cesta smrti) je šezdeset i devet kilometara duga cesta koja vodi od glavnog bolivijskog grada La Paza prema gradu Coroico koji se nalazi u Yungas regiji Bolivije. Cesta je legendarna po svojoj iznimnoj opasnosti pa je i službeno 1995 prozvana od Inter-American Development Banke kao "najopasnija cesta svijeta". Procjenjuje se kako godišnje od dvjesto do tristo putnika pogine na cesti. Stoga se diljem ceste mogu vidjeti križevi koji svjedoče o mjestu pogibije putnika. Osim što je prepuna oštrih zavoja uz provalije koje se spuštaju po nekoliko stotina metara dubine da stvar bude još opasnija, cesta ima samo jedan trak.

Los Caracoles, Čile i Argentina

some_alt
Los Caracoles (Ari Backer, flickr.com)

Cesta prolazi kroz veoma nepristupačan teren planina Andreas u planinskom masivu Anda u Južnoj Americi te predstavlja važnu poveznicu između Čilea i Argentine. Cesta ima mnogo krivina i oštrih zavoja te veoma ekstremne uspone i prolazi kraj mnogih provalija od kojih nema nikakve zaštite. Veći dio godine ova je cesta prekrivena snijegom zbog čega je još teže prolaziti ovim prijevojem. Iako ova cesta pripada među najteže ceste zanimljivo je kako je veoma mali broj nesreća koje se dešavaju na ovoj cesti.

Col de Turini, Francuska

some_alt
Col de Turini (wikipedia.org)

Col de Turini je cesta smještena u alpskom dijelu južne Francuske na visini višoj od tisuću metara nadmorske razine. Nalazi se u neposrednoj blizini Sospela, između općina Moulinet i La Boll?ne-Vésubie u arondismanu Nice. Poznata je po etapi relija Monte Carlo, koji se održava na uskoj cesti sa svojim brojnim okretima, a ova cesta je jedna od najzahtjevnijih etapa navedene utrke. Do prije nekoliko godina, Col de Turini se također vozio noću, s tisućama gledatelja koji su promatrali "Noć dugih noževa" kako je prozvana ta utrka, zbog jakih snopova automobilskih svjetala koje su se urezivale kroz planine preko noći. Na Col de Turini se također tri puta održavala etapa u Tour de France biciklističkoj utrci. Prosječan nagib iznosi 7,2% te se proteže na 15,3 kilometra ceste koja se širi od prilaza sa istoka gdje je početak ceste u dolini rijeke Vésubie.

Passo Dello Stelvio, Italija

some_alt
Passo Dello Stelvio (wikipedia.org)

Ovaj prijevoj se nalazi u Ortler Alpama u Italiji između Stelvia u Južnom Tirolu i Bormija u pokrajini Sondrio. Proteže se na oprilike sedamdeset i pet kilometara te završava tek dvjesto metara od švicarske granice. Cesta povezuje Valtellina s gornjom dolinom Adige (Vinschgau) i Meran. Uz prijevoje se nalazi mnogo skijališta te popularnih planinarskih odredišta. Važnije planine u blizini uključuju Ortler, Thurwieserspitze, Trafoier Eiswand, de: Monte Scorluzzo, Piz Umbrail i Piz Cotschen / Rötlspitz / Punta Rosa. Passo dello Stelvio je jedna od cesta sa najzanimljivijim kontinuiranim polukružnim putevima na svijetu. Ukupno se nalazi čak četrdeset i osam polukružnih zavoja (šnala) pri čemu cesta postaje vrlo uska na nekim mjestima i ima nekoliko vrlo strmih nagiba. Ovaj put je smatran od strane mnogih ljubitelja automobila, kao jedna od najizazovnijih cesta na svijetu, a osim toga krajolik talijanskih Alpi je spektakularan.

Guoliang tunel, Kina

some_alt
Guoliang tunel (wikipedia.org)

Guoliang Tunel je posebno zanimljiva cesta osim zbog svojeg izgleda i pozicije i zbog toga što je izgrađena od trinaest lokalnih seljaka u samo pet godina u Taihang planinama u pokrajini Hunan u Kini. Nisu svi seljaci koji su započeli projekt dočekali i njegovo dovršenje, neki su izgubili živote u nesrećama tijekom izgradnje ovog tunela. Konačno je tunel otvoren 1977. godine za promet. Tunel je doslovno urezan u stijene koje se spuštaju u provaliju pod kutom od skoro devedeset stupnjeva. Napravljen je tako da je isklesan iz planina u ukupnoj dužini od 1200 metra, pri čemu je pet metara visok i četiri metra širok te predstavlja također jednu od najopasnijih cesta na svijetu. Unatoč tome veoma je lijep i slikovit, a u kombinaciji sa svojom opasnošću dobio je naziv "ceste koja ne tolerira nikakve greške" te je postao jedno od popularnijih odredišta u Kini.


Atlanterhavsveien, Norveška

some_alt
Atlanterhavsveien (Roman Königshofer, flickr.com )

Još jedna izuzetno zanimljiva cesta povezana sa morem povezuje norveške gradove Molde i Kristiansund, a prolazi kroz archipelag Eide i Averoy u pokrajini More og Romsdal. Dio ceste prolazi kroz nezaštićen dio norveškog mora kraj Hustadvike, pri čemu povezuje otok Averoy sa kopnom i poluotokom Romsdalshalvoya Cesta je izgrađena na nekoliko malih otoka koji su povezani mostovima, nasipima, vvijaduktima i ostalim veoma zanimljivim rješenjima. Cesta je dužine samo osam i pol kilometara, ali je unatoč tome posebna zanimljivost te jedno od najčešćih mjesta za snimanje reklama automobilske industrije. Smatra se norveškim građevinskim pothvatom stoljeća te he zaštićeno kulturno dobro.

Transfagarasan, Rumunjska

some_alt
Transfagarasan (wikipedia.org)

Izgrađena kao strateška vojna ruta od diktatora Chaucescua, ova devedeset kilometara duga cesta sastoji se od mnogih zavoja i polukružnih okreta i vijuga kroz planinske vrhove Karpata, i to između najvišeg vrha Rumunjske Moldoveanu, i drugog najvišeg vrha, Negoiu. Cesta povezuje povijesne regije Transilvanije i Vlaške te gradove Sibiu i Pitesti. Posebno je zanimljiva stoga što se pomoću ove ceste može pristupiti planinskom jezeru Balea, koje je nastalo kao ledenjačko jezero prije nekoliko tisuća godina. Također se na cesti nalazi gotovo kilometar dugačak tunel. Tijekom gradnje utrošeno je oko 6 000 000 kilograma eksploziva kako bi se napravila trasa ceste, a prema službenim podacima pri gradnji je poginulo četrdeset vojnika. Neslužbeni podaci međutim govore kako je samo izgradnja tunela stajala oko četiristo života. Sjeverni dio ceste je najspektakularniji zbog svojih polukružnih strmih okreta, dugih S krivulja i oštrih silazaka u kombinaciji sa veoma lijepim pogledom na planinski pejsaž Karpata. Između listopada i lipnja ova cesta je pod snijegom, a obično je zatvorena za promet to znači da je prohodna samo nekoliko mjeseci u godini.

The Overseas Highway, Sjedinjene Američke Države

some_alt
Overseas highway (Satish H. - flickr.com)

Key West je gradić koji se nalazi na otoku južno od Floride te koji je zahvaljujući relativno plitkom moru povezan sa kopnom autocestom. Prva cesta izgrađena je zajedno sa željezničkom prugom još 1938. godine, ali zahvaljujući uraganu, pruga je bila potpuno uništena te je potom izgrađena autocesta, koja vodi preko čak 205 kilometara mostova preko mora. Ukupno kroz gotovo četiri sata vožnje može se uživati u pogledu na more i razna plovila koja su česta u ovome dijelu Floride, a posebno je cijenjen izlazak i zalazak sunca sa ceste. Tijekom ljetne sezone i praznika cesta je veoma prometna i zakrčena, što vožnju čini još dužom, te pruža vjerojatno jedinstveni osjećaj ?zapesti? u prometnoj gužvi nasred pučine.

Oberalp pass, Švicarska

some_alt
Oberlap pass (wikipedia.org)

Oberalp Pass je visoki planinski prijevoj koji se nalazi na visini od 2444 metra u Švicarskoj te koji povezuje kantone Graubünden i Uri preko Disentis and Andermatt. Na svojem nevjerojatnom putu u visokim planinama švicarskih Alpi ovaj prijevoj predstavlja važnu poveznicu između središnje Švicarske i Graubunden Oberland. Cesta je popularna za sve vozače iz Europe, ali je otvorena samo tijekom ljetnih mjeseci. Tijekom zime prijevoj se koristi kao skijalište, sanjkalište te za ostale snježne aktivnosti. Tako su domišljati Švicarci uspjeli povezati prometnu iskoristivost preko ljeta i idealnu podlogu za snježne avanture tijekom zime.Jebel Hafeet, Ujedinjeni Arapski Emirati

some_alt
Jebel Hafeet (wikipedia.org)

Jebel Hafeet planinska cesta prostire se na gotovo dvanaest kilometara te se pruža sve do vrha planine Jebel Hafeet, i to na visinu od 1219 metara. Ukupno sadrži dvadeset i jedan zavoj kroz koje se protežu tri traka (dva za penjanje i jedan za silazak), ova je cesta ocijenjena kao najbolja planinska cesta svijeta. Cesta započinje kod palače vladara Emirata a završava, kao što je već spomenuto, na vrhu planine. Jafeet Hafeet cesta je izazov za bicikliste koji često dolaze trenirati tijekom zimskih mjeseci uspone. Stoga se i održava Jebel Hafeet Mercure Challenge, godišnja cestovna biciklistička utrka tijekom siječnja. Nacionalni i međunarodni natjecatelji sudjeluju u penjanju na 8% prosječni uspon na planinu.


Prikaži Najzanimljivije ceste svijeta na većoj karti

objavljeno: 2016-02-08Pratite nas:Aktualno:

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratno

Ryanair dolazi u Sarajevo

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Kirgistan iz Budimpešte za 102 eura povratno

Malta iz Zagreba za 38 eura povratnoPovezano:

Najpovoljnija vikend advent putovanja

Više prtljage sa Ryanairom

Wizzair nudi 20% popusta

Destinacije za zimsko sunce

Spavanje u zračnoj luci

Najljepša bajkovita sela

Lastovo

Osorčica: planina otoka Lošinja

Kirgistan: pustolovna tura

Kajakom oko Prvića

Najljepše plaže otoka Krka


Pogledajte još:

Malta: Sve što trebate znati


Ptuj


Velika Planina


Gacka


Lastovo
Video:Mali trikovi: