Portal za samostalna putovanja i backpacking

Zarečki krov

tekst i slike: Peter Polić
pogled na slap Zarečki krov iz pećine

"A otkuda ste vi?" - pita me momak dok se vidno dosađuje na parkingu prepoznavši primorski naglasak. Automobila na parkingu ima dosta. Jedan je od ljetnih vikenda a vode na slapu još uvijek ima. Neobično mnogo za ovaj dio godine. "Ma bilo je dosta kiše pa u selima još nisu počeli zalijevati vrtove, zasad ima dosta vode na slapu". Dok tijekom ljetnih mjeseci nerijetko sasvim presuši, tijekom kasne jeseni i ranog proljeća vode u Zarečkom krovu ima napretek. U prirodnom bazenu ispod slapa također je ne nedostaje, na radost Pazinjana ali i brojnih turista koji se zajedno rado ovdje kupaju.


Zarečki slap je desetak metara visok prirodni slap na rijeci Pazinjčici smješten nekoliko kilometara sjeverno od grada Pazina te je u posljednje vrijeme sve popularnije mjesto u unutrašnjosti Istre. Iako su, prema riječima mojeg sugovornika, Pazinjani htjeli sačuvati ovaj lokalitet samo za sebe, u doba globalnog širenja vijesti ovako lijepa prirodna atrakcija ne može se sakriti. "Ma tako i treba biti. I mi Pazinjani kad putujemo po svijetu želimo naći najljepše skrivene kutke, od kuda nam pravo onda sakrivati svoje?". Izgradnja novog, prostranog parkirališta koje je značajno olakšalo pristup slapu očito pokazuje da su građani Pazina odlučili otvoriti se i pokazati svoje ljepote svima. Kako mi kaže moj sugovornik, tako se riješio problem divlje parkiranih auta po selu Zarečje i vrludanja turista po šumi tražeći slap. A uostalom, na ljepote treba biti i ponosan. Cijena parkinga je 5 eura za cijeli dan.pogled na slap Zarečki krov

Najduža istarska ponornica Pazinjčica sama po sebi je fenomen, izvirući na sjeveru poluotoka kod zaselka Borut i pružajući se do njegovog samog središta gdje nestaje u dubokoj Pazinskoj jami kao ponornica. Istraživanja su pokazala da se njezina voda opet probija na površinu kod Raše, a zahvaljujući svojem kapacitetu čini glavni vodotok za središnju Istru. Posljednjih nekoliko kilometara pravi je krški geološki raj: rijeka je izdubila brojne udubine, korita, zavoje i kotle, uključujući i dva veoma zanimljiva slapa sa pratećim spiljama: nešto manji Pazinski krov i spektakularni Zarečki krov.

Video vodič: Zarečki krov

Od parkinga tek je stotinjak metara do samog lokaliteta. Prolaze kraj mene i obitelji s malom djecom, pristup je prilagođen doslovno za svakoga. Već iz daljine čujem šum vode koja se tijekom ljetnih vrućina doima kao fatamorgana. Naravno da to nije, itekako je stvarna i čarobna dok se slijeva u neobično duboko malo jezerce prekrasne smaragdne boje. Na više mjesta uređeni su pristupi za ulazak u vodu te djeca ali i odrasli koriste to za plivanje. Oni odvažniji odlučuju se na skok sa slapa, dok ostali samo uživaju u pogledu ili poziraju za fotografiju. Ispod slapa nalazi se i relativno plitka ali široka pećina koja je i dala lokalitetu ime krov. Zaista se doima poput goleme kamene nadstrešnice i mogu u potpunosti zamisliti da se ovo mjesto koristi kao zaklon. Također, popularno je i za sportsko penjanje. Upravo se ovdje nalaze neki od najtežih penjačkih smjerova u Hrvatskoj. Vertikalno slobodno penjanje u kojem sasvim prkosite gravitaciji izazov je i za najbolje svjetske penjače.kršoviti krajolik Zarečkog krova

Za nas druge Zarečki krov je prekrasno mjesto za odmor duše i tijela, u obilju zelenila i hlada, mirnoj vodi Pazinčice i umirujućem, ujednačenom ritmu slapa, dovoljno tihom da se ne doima kao buka, a opet dovoljno glasnom da nadglasa žamor turista i posjetitelja. A Pazinjani? Ma dolaze i dalje se tu kupati. Ako vam se čini da čujete previše stranih jezika na samom slapu, prošećite nekoliko stotina metara sjevernije, prema željezničkom mostu. Mali, skriveni bazen koji stvara Pazinjčica i dalje je oaza za domaće.

Kako doći

Automobilom se do Zarečkog krova dolazi tako da se izađe s Istarskog ipsilona na naplatnoj postaji Ivoli neposredno pred Pazin i potom na prvom skretanju skrene lijevo (u smjeru Pazina). Nekoliko desetaka metara dalje nalazi se parking uz Zarečki krov (5 eura na dan).

Ukoliko dolazite javnim prijevozom, autobusom ili vlakom morate doći do Pazina i potom oko 2,5 km pješice na sjever. Također, do Zarečkog krova može se doći u sklopu šire planinarske obilaznice Po pazinskih bregi ukupne duljine oko 14 km koja prolazi kroz sve glavne atrakcije Pazina i bliže okolice. Više informacija i gpx trag pronađite OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2023-07-19Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Dugi otok

Risnjak

Gacka

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Velika Planina

Kirgistan: pustolovna tura

Zima u Tatrama


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: