Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Bohinjsko jezero

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
pogled na Bohinjsko jezero s Vogela

Brojni posjetitelji Slovenije kažu da nisu nikad vidjeli ljepše jezero nego Bled. Sve dok ne vide Bohinj. Veći susjed Bledskog jezera, tridesetak kilometara uzvodno Savom Bohinjkom, smješten pod visokim masivima Vogela na jugu i Triglava na sjeveru, Bohinjsko jezero pravi je spoj alpske prirode i tihih, planinskih sela raširenih po dolini rijeke Save Bohinjke i mnogobrojnih pritoka koji se slijevaju uz dramatično žuborenje gorskih brzaca prema dolini. Nedojbeno Bohinju nedostaje glamura kojim se odlikuje Bled, ali netaknuta priroda, tirkizna boja jezera u kojoj se reflektiraju strmi planinski vrhovi i prekrasna borova šuma koja ga okružuje daju Bohinju dimenziju koja prema mnogima Bledu nedostaje.


Bohinjsko jezero najveće je stalno prirodno jezero Slovenije, nastalo tektonskim rascjepom i djelovanjem ledenjaka. Rijeka Savica redovito opskrbljuje jezero svježom vodom, dok iz jezera istječe Jezernica koja se u naselju Ribičev laz spaja s Mostnicom i čini Savu Bohinjku, stotinjak metara od samog jezera. Upravo je Ribičev laz mjesto u kojem ćete imati prvi susret s Bohinjom. Jezero opskrbljuju i brojni podvodni izvori, što je primijetio još u osamnaestom stoljeću Belsazar Hacquet, zamijetivši da iz jezera istječe daleko više vode nego što utječe. Zbog toga Bohinjsko jezero nikad ne dostiže temperature kao Bledsko jezero, ali s druge strane tijekom cijele godine ostaje kristalno čisto. Bistre vode stanište su potočne pastrve, klena, gave i arktičkog čara, osam rodova mekušaca, kao i brojnih vrsta algi.

some_alt
crkva sv. Ivana Krstitelja, Ribičev laz

Prekrasna bijela crkva sv. Ivana Krstitelja na uzvisini iznad jezera uvodi nas u naselje Ribičev laz. Građena je u orijentaciji zapad-istok, a opasana je starim grobljanskim zidom s dva ulaza. Podrijetlom je iz razdoblja romanike, ali je obnovljena u gotičkom stilu u petnaestom stoljeću, a nadsvođena stoljeće kasnije, kada je neke freske oslikao Jernej Lokanski. Nekadašnje malo ribarsko selo Ribičev laz na obali jezera danas je glavni turistički centar. Brončani spomenik kozorogu podsjeća da je Bohinj od 1981. godine dio nacionalnog parka Triglav, jer upravo je ta životinja zaštitni znak jedinog slovenskog nacionalnog parka. Gotovo svaka kuća u Ribičevom lazu danas je smještajni objekt ili restoran, posebno aktivan tijekom ljeta i zime kad najviše posjetitelja dolazi u Bohinj.

some_alt
pogled na jezero

Na drugom kraju jezera nalazi se malo naselje Ukanc, smješten na zapadnoj obali jezera, gotovo urezan u visoke stijene Alpa uz kanjon rijeke Savice. Danas gotovo u potpunosti okrenuto turizmu. Osim jednog restorana i nekoliko hotela, gotovo svaka kuća je apartman za turiste. Unatoč tome, ugodno su me iznenadile krave na slobodnoj ispaši jasno pokazujući kako unatoč turizmu kao glavnom izvoru prihoda gotovo svih stanovnika, tradicionalni obrti i dalje preživljavaju. Kraj ušća Savice u jezero nalazi se vjerojatno najljepša plaža cijelog jezera. Uz naselje se nalazi veoma dobro uređen kamp koji je otvoren tijekom ljetnih mjeseci kao i žičara na jedno od najpopularnijih skijališta u Sloveniji: Vogel. Treba imati na umu da Vogel nije samo skijalište već i odlično polazište za planinarenje. Istoimeni vrh pruža nejverojatne poglede na sve strane, otvarajući vizure Alpi, Dinarida i Jadranskog mora. Ukoliko pak krenete iz Ukanca na drugu stranu, uz slap Savica uskoro ćete stići do jednog od najljepših alpskih krajolika Slovenije, doline triglavskih jezera. Slap Savica visok je 78 metara i simbolično predstavlja početak najveće rijeke Slovenije te jedne od najvažnijih naših rijeka.

some_alt
spomenik kozorogu

Sasvim suprotno od Ukanca, Stara Fužina prekrasno je malo slikovito selo sjeveroistočno od jezera i vjerojatno najbolji izbor za smještaj i boravak. Nekoliko veoma dobrih, tradicionalnih restorana, brojne mogućnosti za smještaj u živopisnim, tradicionalno alpskim kućama i malim hotelima te polazište za pješačke i biciklističke staze čini Staru Fužinu pravim izborom za doživljaj područja Bohinja. Također je jedno od polazišta za uspon na najviši vrh Slovenije, Triglav, kao i prekrasan kanjon rijeke Mostnice koji je doslovno urezan u uski prolaz među stijenama.

some_alt
biciklistička staza uz Bohinj

Ukoliko se odlučite ići oko cijelog jezera, to možete isključivo pješice. Kako je Bohinj unutar nacionalnog parka Triglav, kretanje je dozvoljeno samo po označenim stazama, što će razočarati ljubitelje brdskog biciklizma jer bi krug oko jezera bio vrhunski doživljaj. Ipak to možete napraviti pješice. Odlično uređena staza duga je 12 km i trebat će vam oko tri i pol sata za cijeli krug. Prekrasni pogledi, pravi doživljaj alpske divljine i blizina jezera čini ovu šetnicu jednim od najboljih outdoor iskustava u Sloveniji. Uz kanjon Save Bohinjke vodi veoma lijepa biciklistička staza prema Bohinjskoj Bistrici, najvećem naselju u području Bohinja. Možete ju spojiti u kružnu turu iz Stare Fužine preko Bohinjske Češnjice prolazeći veoma lijepim i još uvijek tradicionalno uređenim selima doline rijeke Suhe. Predlažem da krenete najprije kroz dolinu Suhe a vraćate se uz Savu Bohinjku kako biste izbjegli strmi uspon iz Bohinjske Bistrice prema Jereku. Iz Bohinjske bistrice možete nastaviti prema Bledu i spojiti dva najveća i najljepša jezera Slovenije.

Tijekom toplijih mjeseci Bohinjsko jezero je idealno odredište za veslače, kajakaše i SUP. U Ribičevom lazu možete iznajmiti plovila (kao i u kampu u Ukancu) te doživjeti jezero iz sasvim druge dimenzije. Ovaj put nije bilo vremena za to ali siguran sam, Bohinj će me vidjeti opet.

Kako doći

some_alt
pogled na jezero s pješačke staze

Do Bohinja je najlakše doći izravnom autobusnom linijom iz Ljubljane po cijeni od 7,5 eura. Vožnja traje oko sat i pol. Tijekom vikenda karte su snižene i do 75%.

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Do Ljubljane se može doći s jednim od nekoliko polazaka Flixbusa iz Zagreba. cijena jednosmjernog putovanja je od 69 kuna.

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Osim autobusom, do Ljubljane se može doći i vlakom. Izravne željezničke linije povezuju Zagreb i Rijeku s Ljubljanom dva puta dnevno. Cijena putovanja od Zagreba do Ljubljane je 9 eura, ukoliko se karte kupe dovoljno ranije.

Prekrasna, iako relativno dugotrajna vožnja do Bohinja je vlakom. Pruga Bohinjka od Nove Gorice do Jesenica među najljepšim je prugama u Europi. Vlakom se može doći presjedanjem u Jesenicama do Bohinjske bistrice.

Smještaj

Bohinj prvenstveno nudi ponudu obiteljskog i apartmanskog smještaja ali i hotelski smještaj u mjestu Ribičev laz.

Ukoliko tražite povoljan i dobar smještaj, preporučujemo Apartmani Cesar. Prekrasne sobe u drvenom ambijentu savršeno se uklapaju u alpsku idilu. Sve jedinice imaju parketne podove, potpuno opremljenu kuhinju s hladnjakom, blagovaonicu, TV ravnog ekrana sa satelitskim programima, vlastitu kupaonicu s tušem i sušilom za kosu te balkon s pogledom na vrt.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj oko Bohinjskog jezera.

Preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


objavljeno: 2021-11-27Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Povoljnije do Ljubljane i Munchena sa Flixbusom

Nova autobusna linija Rijeka - Ljubljana

Jeftinije na skijaške skokove u Planicu

Bled

Škofja Loka

Lendava

Gozo coastal walk

Mala Fatra

Gacka

Najbolje od Gorskog kotara

Slowinski nacionalni park


Pogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj