Portal za samostalna putovanja i backpacking

Lavov

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
slogan Lavova pored Dominikanskog Sobora

Dok sam još kao student istraživao stare hrvatske novine, naslov koji mi se najviše urezao u pamćenje započinjao je sa: "na dalekom istoku naše države, u Lavovu...". Ne sjećam se što se te 1914. godine koju sam tada proučavao zapravo dogodilo u Lavovu, ali činjenica kako je drugi najveći grad Ukrajine, koji nam se doima tako daleko na prvi pogled pred samo stotinjak godina bio dio iste države kao i mi, ostavio je na mene dojam. Za mojeg djeda i baku istok države nije bio Ilok i Srijem, već Lavov i Galicija! Na vratima istočne Europe, gdje počinju nepregledne ukrajinske stepe nalazi se prekrasan srednjoeuropski grad sa bogatom kulturnom i povijesnom baštinom Poljske i Austro-ugarske koji je danas kulturno srce moderne Ukrajine, Lavov ili kako se ispravno na hrvatskom jeziku naziva Lavov.


Povijest ovoga grada turbulentna je i puna raznih obrata. Grad se prvi puta spominje u povijesnim zapisima 1256. godine, a utemeljio ga je ukrajinski kralj Danilo Romanovič Galickij nazvavši ga u čast prema svome sinu i također ukrajinskom kralju Levu Daniloviču. Najprije pripada Galicijsko-volinjskom kraljevstvu, no krajem četrnaestog stoljeća na kratko Lavov ulazi u sastav Mađarske. Ipak mađarska vlast nije dugo trajala pa je grad od 1387. godine u rukama tada veoma snažne poljske krune kraljice Jadwige. Tadašnja Poljsko-litavska unija protezala se od Baltika do Crnog mora i upravo je pri tome Lavov, otprilike na pola puta bio važno središte. Neki od poljskih kraljeva toliku su mu pridavali važnost da su se u ovome gradu i krunili. Grad su opsjedali i napadali ukrajinski Kozaci, vojska carske Rusije i Šveđani prilikom svojih osvajanja Poljske. Međutim, nitko nije uspio duže vrijeme zadržati grad pa su ga Poljaci prozvali "semper fidelis" odnosno uvijek vjeran. Nažalost po Poljake, podjelom Poljske u osamnaestom stoljeću Lavov postaje Lemberg i ulazi u sastav Habsburške monarhije kao prijestolnica pokrajine Galicije.

some_alt
kip lava, simbola grada kraj gradske vijećnice

Upravo je habsburška vlast zaslužna za naglo širenje i razvoj Lavova te je većina stare gradske jezgre zapravo iz habsburškog vremena. Lavov je postao mjesto na kojem su se susretale ukrajinska, poljska, židovska i austrijska kultura te je postao pravi multi-kulturalni grad tadašnje Europe. Relativno mirno razdoblje u povijesti Lavova završava prvim svjetskim ratom. Najprije ga osvajaju Rusi, pa Austro-ugarska uz pomoć Poljaka ponovno oslobađa grad. Nakon završetka rata najprije Lavov postaje dio kratkotrajne Zapadnoukrajinske republike, ali ustanak Poljaka dovodi do protjerivanja Ukrajinaca i grad ulazi u sastav Poljske republike. Tijekom Poljsko-sovjetskog rata najžešće borbe upravo su se vodile oko Lavova, pri čemu su sada Ukrajinci postali saveznici Poljacima. Početkom drugog svjetskog rata Staljinove postrojbe napokon ulaze u Lavov i drže ga sve dok njemački Wehrmacht nije pregazio cijelu Ukrajinu i protjerao Sovjete sve do podnožja Kavkaza i Staljingrada. Varljiva ratna sreća ponovno se okreće i od 1945. grad postaje dio SSSR-a, a što je posebno važno, gotovo polovica stanovništva Lavova je protjerana. U bizarnoj promjeni etničke slike istočne Europe Staljin je naredio prisilno preseljenje svih Poljaka iz Lavova u Wroclaw i tako Lavov ponovno postaje pretežno ukrajinski grad.

some_alt
Panorama grada sa gradske vijećnice

"Ako ti se vidio Krakow, sigurno će ti se svidjeti i Lavov. To je zapravo Krakow u malom". - kolega Poljak mi sa oduševljenjem pokušava približiti Lavov kada je saznao da namjeravam putovati u taj grad. Kao i mnogi Poljaci, i on rado odlazi na produžene vikende do Lavova, prije svega radi znatno povoljnijih cijena hrane i pića te dobrog provoda. Išao je tamo već sam, išao je sa djevojkom, sa svojim muškim društvom a posljednji puta i sa kolegama sa posla, kao team-building. Poljaci rado spominju Lavov kao svoj izgubljeni grad i podsjećaju kako je to bio nekada njihov grad. Kako je gospodarski posljednjih desetak godina Poljska gotovo dostigla zapadnu Europu a s druge strane Ukrajina zbog građanskog rata na istoku i gubitka Krima ušla u ozbiljnu krizu, kolo sreće povijesnih zbivanja se još jednom okrenulo i narugalo ukorijenjenim predrasudama, pa su tako neprijatelji Poljaci odjednom postali veoma rado viđeni gosti sa zapada koji značajno pune proračun ugostitelja u Lavovu. Također Ukrajinci rado koriste svaku priliku za odlazak na rad u Poljsku pa se tako još jednom Lavov i zapadna Ukrajina oslanjaju na svojeg zapadnog susjeda, posebice od kada se opet gledaju sa velikim istočnim susjedom Rusijom preko nišana.

some_alt
Gradski trg sa tradicionalnim turističkim tramvajima

Suvremeni Lavov je svakako mnogo više nego Krakow u malome, iako sličnosti postoje. Međutim, sličnost nije ništa veća nego je sličnost Lavova sa bilo kojom srednjeeuropskom metropolom, što jasno pokazuje neizbrisiv trag Habsburškog blagostanja u ovome gradu. Stara gradska jezgra zaštićena je 1998. godine od strane UNESCO-a kao izvanredan spoj talijanske i austrijske arhitekture sa ukrajinskim, ruskim i drugim istočnoeuropskim utjecajima i upravo je to najbolji primjer onoga što Lavov u arhitektonskom smislu danas predstavlja. Prekrasan je to spoj gotike, renesanse, baroka, neoklasicizma, secesije i Art Decoa kao i ruske te armenske sakralne arhitekture. Lavov je mjesto gdje su se sudarale kulture i civilizacije te unatoč tome što su ti sudari civilizacija prolijevali litre krvi po ulicama Lavova, gradile su kulturnu baštinu koja je jedinstvena ovome gradu i koja s pravom stavlja Lavov na kartu poželjnih citybreak destinacija.

some_alt
maketa grada na glavnom trgu

Glavni gradski trg odnosno Rynok kako ga nazivaju Ukrajinci ima gradsku vijećnicu u svojem središtu sa visokim tornjem sa kojega se pruža lijepa panorama na cijeli grad (ulaznica na toranj 30 hrivni). Oko vijećnice prostrani je trg sa šarenim pročeljima zgrada, karakterističnim za srednju Europu, popločen kamenim pločicama i tramvajskom linijom koja prolazi istočnom stranom trga. Čim sunce malo zagrije trg prekrivaju terase kafića i restorana. Svaki od četiri uglova trga krasi fontana posvećena grčkim božanstvima: Posejdonu, Adonisu, Amfitriti i Neptunu. Većina muzeja smještena je na glavnom trgu ili tek nekoliko desetaka metara od glavnog trga, pa se tako tu mogu pronaći Muzej antičke prošlosti (10 hrivni/studenti 5 hrivni), muzej stakla (5 hrivni/studenti 2 hrivne), Talijanski vrt (2 hrivne), etnografski muzej (5 hrivni/studenti 2 hrivne) i mnogi drugi muzeji kao i galerije jer Lavov ima itekako aktivnu umjetničku scenu. Posebno zanimljiv jest muzej Arsenal (10 hrivni/studenti 5 hrivni) sa bogatom kolekcijom povijesne vojne opreme, posebice iz razdoblja srednjeg vijeka uključujući i sasvim očuvane husarske odore te oružje. Muzej se nalazi nešto istočnije od glavnog trga u staroj vojarni koja je očuvana do danas.


Ispred muzeja Arsenal nalazi se spomenik Ivanu Fedorovu, ukrajinskom redovniku koji je zaslužan za razvoj tiskarstva u Ukrajini te za prve knjige koje su ovdje tiskane. Prigodno, oko spomenika Fedorovu se nalazi otvoreni sajam rabljenih knjiga, prije svega na ukrajinskom i poljskom jeziku ali sve većim brojem turista često se nađu i naslovi na engleskom.

some_alt
spomenik Ivanu Fedorovu i sajam knjiga

Ljubitelji sakralne arhitekture u Lavovu će doći na svoje. Svakih nekoliko metara nalazi se neka lijepa crkva. Nimalo to ne iznenađuje za grad u kojem se već gotovo pet stoljeća nadmeću rimokatolička, grkokatolička i armenska crkva. Još tijekom Poljsko-litavske unije krajem četrnaestog stoljeća ovdje su se nalazile čak tri nadbiskupije: rimokatolička, grkokatolička i armenijsko-katolička. Kasnije je pravoslavlje još više zakompliciralo stvari. Unatoč tome što se izmjenjuju različiti stilovi gradnji sakralne arhitekture, ukoliko tražite tradicionalne ortodoksne crkve sa velikim zlatnim kupolama u Lavovu ćete ostati razočarani. Bez obzira što skoro svako selo i grad oko Lavova ima barem jednu takvu tipičnu istočnjačku crkvu, u Lavovu ih u pravom smislu nema, iako dominantna ukrajinska grkokatolička katedrala svetog Juraja na uzvisini gotovo u središtu grada donekle podsjeća svojim polu-kupolama. S druge strane, crkva sv. Elizabete prekrasan je primjer neogotičke arhitekture, zatim crkva Preobraženja primjer je baroka, kao i Bernardinski samostan, dok je crkva Uzašašća klasičan primjer renesanse. Iako eksterijerom nije nimalo zanimljiva, svakako je vrijedna posjete i Armenska katedrala zbog svojeg očaravajućeg interijera. Unutrašnjost katedrale uglavnom je djelo Jana Henryka Rosena i Jozef Mehoffera te je vjerojatno najljepša crkva prema interijeru u cijelome gradu.

some_alt
zgrada Opere

Iako je Kijev glavni grad Ukrajine, mnogi Ukrajinci smtraju upravo Lavov svojim glavnim kulturnim gradom. Osim spomenutih brojnih muzeja na kulturnu važnost grada podsjećaju i spomenici znamenitim književnicima koji su ostavili traga u gradu, od Mickiewitza do Ivana Frankoa i prema mnogima najboljeg ukrajinskog pisca, Tarasa Grigoroviča Ševčenka. Trg posvećen ovome piscu kojime dominira veliki spomenik sa zanimljivom malom maketom toga istoga spomenika tek nekoliko metara sa strane početak je pješačke avenije koja se proteže ispod visokih krošnji kestena te je okružena drvenim, tradicionalnim štandovima sa suvenirima, kobasicama i raznim drugim tradicionalnim proizvodima. Na drugom kraju avenije otvara se trg Opere sa fontanom i velikom zgradom Opere koja uvelike podsjeća na narodna kazališta u Hrvatskoj. Treba li spomenuti da je izgrađena u slično vrijeme?

some_alt
trg Tarasa Grigoriča Ševčenka

Pomalo se nestvarno čini kako je tek desetak minuta hoda od središnjeg gradskog trga podnožje prekrasnog brda na kojem su ostaci nekadašnjeg dvorca i koje je veoma lijepi park sa vidikovcem sa kojeg se vidi cijeli Lavov. Od nekadašnjeg dvorca ostale su samo zidine, ali je zato pogled sa vidikovca ispod velike ukrajinske zastave odličan. Obilje zelenila koje pokriva park idealno su utočište za bijeg od gradske gužve i vrućina tijekom toplih mjeseci. Potrebno je malo se pomučiti za popesti se na vrh brda, najprije strmom stazom kroz park a potom stepeništem u hladu visokih krošnji drveća, ali nakon što se pred vama otvori panorama cijeloga grada i predgrađa, sav napor će se isplatiti.


Kako doći

Iako do Lavova dolaze niskotarifni prijevoznici iz većeg dijela Europe, pri čemu Wizzair ponekad nudi letove za samo nekoliko desetaka eura, iz nama obližnjih zračnih luka nažalost su ipak nešto više cijene letova prema Lavovu. Najpovoljnije letove nudi Ernest airways, niskotarifni prijevoznik iz Italije koji je orijentiran na talijansko-albansko i talijansko-ukrajinsko tržište. Pri tome su cijene letove iz Venecije do Lavova dostupne već za stotinjak eura.

Najpovoljniji letovi Venecija - Lavov (ernest airways)

Najpovoljnije se do Lavova može doći vlakom preko Mađarske. Uz malo planiranja moguće je putovati za samo 477 kuna povratno. Pri tome je potrebno kupiti povratnu kartu do Budimpešte (136 kn) te potom u Budimpešti povratnu kartu do Lavova (341 kn) Iako je dnevni vlak, potrebna su spavaća kola jer isključivo coushette vagoni putuju preko granice(ruski stil vagona).

Kako pronaći povoljne karte za vlakove pročitajte u našem vodiču za najpovoljnija putovanja vlakom.

Često su dostupna i povoljna putovanja preko aplikacije za dijeljenje prijevoza blablacar preko Budimpešte.


Kada doći

Lavov je dobra ideja u svako doba godine, iako je grad najljepši u proljeće kada se zazeleni drveće i procvjetaju brojni kesteni koji krase avenije diljem grada, posebno po parkovima i oko glavnog gradskog trga. Ljeta su vruća ali nisu prevruća dok su zime hladne, no brojni muzeji, kafići i restorani te itekako povoljne cijene itekako imaju što ponuditi dok je prehladno za boravak vani.

Gradski prijevoz

some_alt
tramvaj u Lavovu

Gradski prijevoz u Lavovu uređen je mrežom tramvaja, trolejbusa i autobusa, a destinacije izvan grada često pokrivaju i u bivšim sovjetskim zemljama neizbježne maršrutke. Karta za jednu vožnju iznosi 5 hrivni. Možete je kupiti na bilo kojem kiosku ili izravno od vozača. Nakon kupnje kartu je potrebno poništiti u starinskom aparatu za poništenje karata koji im opravdava ime "cvikalice". Zanimljivo je kako su većina vozača tramvaja i kontrolori karata žene.

Središnji dio grada je relativno kompaktan te je svakako preporučljivo istražiti ga pješice koliko god je to moguće. Posebice zbog toga što Lavov pruža bezbroj prekrasnih pročelja, malih uličica i sakrivenih kafića, restorana i neočekivanih malih kipova koji će privući gotovo svačiju pozornost.

Gdje jesti

Niske cijene i velika orijentacija prema turistima stvorile su ponudu restorana i kafića u Lavovu gotovo nepreglednom. Svakih nekoliko koraka u gradskom središtu nalazi se restoran ili kafić te ih je većina cijenama pristupačna a uslugom na razini bilo kojeg restorana ili kafića u zapadnoj Europi. Ponuda restorana je raznovrsna, od tradicionalne ukrajinske kuhinje, židovske kuhinje do kineskih restorana i nezaobilaznih fast fooda. Ukoliko tražite zaista povoljno mjesto gdje ćete moći isprobati domaću hranu svakako je dobra ideja otići do Factory food Magnus, svojevrsne kantine na nekoliko katova sa veoma dobrom i povoljnom hranom, slasticama i na najvišem katu kafiću. Treba spomenuti i tradicionalni galicijski i židovski restoran Golden rose u povijesnoj židovskoj četvrti Lavova u blizini ruševina sinagoge "Zlatne ruže". Posjetitelji se susreću sa židovskim običajima i tradicijom u restoranu koja je bila prisutna u Lavovu sve dok Nacisti nisu protjerali gotovo cijelu Židovsku populaciju. Zanimljivo, restoran nema cijena, već cijena koju će gost platiti ovisi o njegovim sposobnostima cjenkanja.

Noćni život

Noćni život u Lavovu je jedna od glavnih atrakcija toga grada posljednjih godina. Ne treba pri tome sakrivati se od istine kako većinu gostiju privlače povoljne cijene pića te prekrasne ukrajinske djevojke, pa stoga nisu nimalo rijetki usamljeni muškarci iz svih dijelova svijeta koji se nadaju ljubavnoj sreći. Ukoliko tražite zanimljive barove i pubove, u Lavovu ih ne nedostaje. Posebno je zanimljiv House of legends bar sa super pogledom sa svakoga kata.

Mjesto koje morate posjetiti je Kryivka bar (Skrovište bar). Ovaj bar nije označen te službeno ne postoji. Kako biste ušli, trebate na ulazu reći lozinku "Slava Ukrayini" čuvaru na ulazu sa vatrenim oružjem (samo dekorativno) kako biste dobili pristup u ugodnu drvenu blagovaonicu te zanimljiv "underground" bar. Ovaj ukrajinski neovisni bar je ukrašen artefaktima junačke borbe za slobodu Ukrajine, s oružjem, kartama i plakatima domoljubne tematike. Unutar bara nude se i tradicionalna vojnička jela. Gastronomska ponuda tako uključuje pečenu kobasicu, kisele krastavce natopljene medom i ukusan vernik. Ponekad se odvija i mali show tijekom večere u Kryivki. Ako ste sretni, "ruski špijun" će tijekom vašeg boravka ući u restoran, a hrabro će osoblje ugasiti svjetla, uhvatiti svjetiljku, uhvatiti i kazniti špijuna u zabavnom igrokazu. Nakon što je uljez odvojen, slavljenička živa glazba eruptira u podrumu i počinje vesela proslava slobode.

Smještaj

Kako je turizam glavni izvor prihoda u Lavovu posljednjih nekoliko godina, tako je i sve više smještajnih kapaciteta koji su dostupni turistima za veoma malu cijenu. Hosteli su dostupni već za nekoliko eura po noćenju, kao i sobe i stanovi na airbnb.

Odličan izbor je Hostel Panorami Center smješten u samome središtu grada, sa prekrasnim pogledom na glavni gradski trg, spomenik Tarasa Schevchenka i gradsku Operu. Hostel nudi veoma čiste sobe te suvremeno opremljenu kuhinju u kojoj imate na raspolaganju neograničenu količinu čaja i kave. Također imate na raspolaganju i perilicu za robu ukoliko vam je potrebno oprati odjeću na dužem putovanju. Ovdje to možete učiniti sasvim besplatno. Namještaj u hostelu je novi a čistoća je na visokoj razini. Dvokrevetne sobe opremljene su televizijom.

Potražite najpovoljniji i najbolji smještaj u Lavovu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-05-20Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Lavov iz Zagreba za 20 eura povratno

Černobil

Tunel ljubavi

Černobil: trideset godina kasnije

Dresden

Krakov

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj


Pogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: