Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Oslo

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
gradska vijećnica Osla

Kada sam prvi puta došao u Oslo, dobrodošlicu mi je poželjela jedna starija gospođa riječima: "Dobrodošao u grad u kojem je jeftino samo doći i otići". I zaista, Oslo je uz nekoliko švicarskih gradova najskuplji grad u Europi po većini kriterija, no koji se ipak sve češće nalazi na karti mjesta koja se moraju posjetiti od strane mnogih backpackera i samostalnih putnika prije svega radi svojeg kulturnog bogatstva i prirodnih ljepota, ali isto tako i radi veoma povoljnih zrakoplovnih karata do samoga grada. Osim toga, norveška prijestolnica idealno je polazište za istraživanje cijele Norveške, prekrasne nordijske države pune prirodnih ljepota.


Smješten na kraju istoimenog fjorda, Oslo je glavni grad Norveške i treći najveći grad u Skandinaviji. Uslijed svojeg smještaja podno šumama obraslih planina u pozadini i fjorda sa velikim brojem otoka pred sobom, koji se protežu prema Sjevernom moru i često donose toplo strujanje zraka pod utjecajem golfske struje duboko u unutrašnjost skandinavskog poluotoka, Oslo je grad koji vrijedi posjetiti tijekom cijele godine. Zime nisu ni približno hladne kao u drugim dijelovima Skandinavije, dok ljeta pružaju puno više sunca nego u drugim gradovima u okolici. Osim toga, kulturno bogatstvo norveške prijestolnice i nekadašnjeg uporišta vikinga te prirodno bogatstvo šuma, otoka i mora koje se proteže oko Osla čine ovaj grad privlačan gotovo svim profilima posjetitelja.

some_alt
panorama Osla i fjorda

Zanimljivo, po broju stanovnika Oslo spada u manje europske glavne gradove. Ipak prema površini teritorija koju pokriva administrativno gradska jedinica, Oslo sa svojih 453 četvorna kilometra ulazi među najveće glavne gradove svijeta. Velike površine su pri tome pokrivene šumama, te je stoga Oslo najšumovitiji glavni grad na svijetu. Osim toga, u administrativnom području grada Osla nalazi se čak četrdeset otoka i 343 jezera. Stoga govoreći o Oslu ne može se bez spomena nepreglednih mogućnosti za planinarenje, trekking, kajakarenje, jedrenje MTB biciklizam i razne druge aktivnosti na otvorenome. Tijekom zime, šume su prekrivene dubokim snijegom, kao i razne skijaške staze koje privlače mnogobrojne skijaše i druge zaljubljenike u zimske sportove.

Pročitaj više o trekingu u okolici Osla

Iako na prvi pogled arhitekturom Oslo nije ni približno zanimljiv kao Stockholm, u samome gradskom centru nalaze se veoma lijepe građevine koje imponiraju svojom veličinom i dizajnom. Među njima svakako se ističe kraljevska palača. Izgrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća kao rezidencija norveškog kralja Karla III, koji je također vladao kao kralj Švedske, a koristi se kao službena rezidencija norveške kraljevske obitelji sve do danas. Palača ima 173 soba te ju je moguće posjetiti i iznutra, no ulaznice (95 kruna odrasli, 85 kruna studenti) je potrebno kupiti unaprijed. Kupnju možete obaviti OVDJE

some_alt
zgrada norveškog parlamenta

Trag arhitekture inspirirane grčko-rimskim stilovima nalazi se na pročelju zgrade Sveučilišta u Oslu, u kojoj se danas nalaze službeni uredi sveučilišta te pravni fakultet. Ponekad se također održavaju i koncerti u glavnoj auli, koja se smatra jednom od najzanimljivijih prostorija u čitavoj Norveškoj. Između ostaloga, u glavnoj auli mogu se pronaći jedanaest izvornih djela Edvarda Muncha. U blizini se nalazi gradska vijećnica, katedrala, zgrada ceremonije dodjele Nobelove nagrade za mir i druge značajne zgrade prošlosti i sadašnjosti Norveške. Zanimljivo, dodjela Nobelove nagrade za mir jedina je Nobelova nagrada koja se ne dodjeljuje u Švedskoj, jer se početkom stoljeća Švedsku smatralo previše agresorskom državom pa bi bilo neprimjereno da je dodjela Nobelove nagrade za mir u Švedskoj. Posjeta središtu Osla najljepše završava pogledom prema Akershus tvrđavi koja se nalazi pored luke u koju još uvijek pristaju jedrenjaci i imitacije vikinških lađa, naravno prilagođene turistima, dok tvrđava Akershus i dalje "čuva" grad.


some_alt
moderna opera Osla

Ipak Oslo je moderan grad, što se posebice očituje na primjeru moderne zgrade opere. Dizajnirana u obliku ledenjaka, ovaj nevjerojatni primjerak moderne arhitekture smatra se među najboljim arhitektonskim dostignućima dvadeset i prvog stoljeća. Ova građevina doima se kao da pluta uz obalu na moru. Tijekom ljeta moguće je uspeti se zgradom njezinim spuštenim mramornim zidovima koji djeluju poput nakrivljene plohe piramide, a sa čijeg se vrha pruža jedinstven pogled prema Oslu. Do Opere se sa glavnog željezničkog kolodvora dolazi kroz tunel ispod mora. Unutarnje površine pokrivene su hrastovim drvom kako bi se osigurala toplina u prostorima s obzirom da mramorne i staklene površine izvana predstavljaju veoma lošu izolaciju. Glavna dvorana je dizajnirana u obliku potkove te je osvijetljena sa ovalnim lusterom koji sadrži 5.800 ručnih kristala. Većina interijera i eksterijera izvedena je od renomiranih norveških umjetnika čime ova zgrada čini skladno kulturno blago Norveške.

some_alt
Akershus tvrđava i luka

Osim što je administrativno središte Norveške, Oslo je također i kulturno središte te države. Veliki broj muzeja nalazi se diljem grada, a posebno su zanimljivi muzeji koji se nalaze na Bygdoy poluotoku, dostupnom iz samog središta grada i luke putničkim brodom koji je također dio gradskog javnog prijevoza u Oslu. Ljubitelji povijesti svakako će htjeti posjetiti Vikingskipene, muzej vikinških lađa (ulaznica 60 NOK/ 35 NOK studenti) u kojem se čuvaju neke od najbolje očuvanih na svijetu vikinških lađa i razni drugi predmeti iz tog vjerojatno najslavnijeg razdoblja norveške i skandinavske općenito povijesti. Ljubitelji putovanja i avantura nikako ne bi smjeli propustiti Kon-Tiki muzej (ulaznica 70 NOK) koji se nalazi u blizini, a koji čuva baštinu na Thora Heyerdahla, poznatog norveškog istraživača koji je pedesetih godina na velikoj drvenoj splavi preplovio Tihi ocean i time dokazao teoriju kako su narodi Oceanije porijeklom od južnoameričkih Indijanaca. Odmah do njega nalazi se Amundsen & Fram muzej (ulaznica 80 NOK), u sjećanje na posljednji ekspedicijski polarni brod napravljen od drveta i prvi ledolomac na svijetu. Isto tako, muzej čuva baštinu na legendarnog istraživača Roalda Amundsena, prvog čovjeka koji je došao na južni pol. Uz navedene muzeje nalazi se i Muzej norveške kulturne povijesti (ulaznica 100 NOK/studenti 75 NOK) kao i ljetna rezidencija norveškog kralja.

some_alt
Vigelandova skulptura u Frogner parku

Jedna od važnih znamenitosti Osla svakako je i Frogner park koji se često naziva i Vigeland park. To je veliki park koji se nalazi u zapadnom dijelu Osla te u kojem se nalaze prekrasne monumentalne skulpture pomalo ekscentrične izvedbe Gustava Vigelanda, norveškog kipara koji je ostavio neizbrisiv trag u norveškoj kulturnoj baštini. Park prekriva ukupno 45 hektara i pri tome predstavlja pravo remek djelo pomalo čudnovatih skulptura koje prikazuju ljude u raznim neobičnim pokretima, poput prikaza udaranja maljem jedne osobe u glavu druge, muškarca koji odbacuje sa sebe djecu koja ga drže za ekstremitete, djecu koja jašu majku i slično. Pri tome su sve skulpture prikazane bez odjeće. Osim skulptura unutar Vigeland parka se nalazi i prekrasan Frogner dvorac iz osamnaestog stoljeća.

Kada vam dosade gradske gužve i zaželite se prirode, dovoljno je otići metro željeznicom do posljednje stanice i nalazite se u prekrasnom prirodnom ambijentu. Marka, kako se naziva šuma koja prekriva golemi brdoviti teritorij u zaleđu Osla skriva brojna jezera i potoke u gustoj šumi ispresijecane biciklističkim i pješačkim stazama, pri čemu je najbolje polazište Sognsvann, lijepo jezero koje je omiljeno izletište za stanovnike Osla te koje je također dostupno metro linijom. Ukoliko tražite idealni pogled na grad, skijaška skakaonica Holmenkollen nudi cijelo Oslo kao na dlanu i pogađate, također je dostupna metro linijom iz samoga centra.


Kako doći

some_alt
Sognsvann jezero

Iako je značajno smanjen broj niskotarifnih linija prema Oslu iz Hrvatske, prijevoznik Norwegian i Novaair i dalje nude relativno povoljne letove za posjetu glavnom gradu Norveške po pristupačnim cijenama. Izravne linije Oslo povezuju sa Splitom, Dubrovnikom i Pulom tijekom ljetnog reda letenja. Letovi su dostupni od pedesetak eura na dalje.

Najpovoljniji letovi iz Hrvatske do Osla

Povoljni letovi dostupni su i iz Budimpešte sa Norwegianom tijekom cijele godine.

Najpovoljniji letovi iz Budimpešte do Osla

Oslo ima dvije zračne luke. Glavna zračna luka Gardemoen povezana je željeznicom sa gradom. Flytoget (brzi vlak iz zračne luke do grada) vozi do centra Osla 22 minute te završava vožnju na glavnom kolodvoru (Oslo S). Vlakovi polaze svakih 10 minuta. Karte se naplaćuju 180 NOK po kupnji u automatu za prodaju ulaznica ili kreditnom karticom. Ukoliko ih kupujete na blagajni cijena je 200 NOK, Redoviti vlakovi također prometuju između zračne luke Oslo i Oslo (S): oni su manje česti, ali karte su oko pola cijene

Vozni red i karte za obične vlakove potražite OVDJE.

Oslo Torp zračna luka nalazi se pored gradića Sandefjord, oko 118 kilometara južno od Osla. Najčešće je odredište niskotarifnih prijevoznika.

Shuttle bus povezuje zračnu luku i Oslo (1 sat i 45 minuta) i košta 260 NOK za jedan smjer, 470 NOK za povratno putovanje (popusti za studente, ISIC kartice i starije osobe), nešto jeftinije cijene su dostupne ako se kupuju online. Vodite računa o rasporedu buseva jer su prilagođeni slijetanjima zrakoplova pa ukoliko postoji pauza između letova čekati ćete dugo i na autobus.

Vozni red i online karte potražite OVDJE.

Također je moguće i vlakom doći do centra, često povoljnije nego shuttle busom ali putovanje duže traje. Besplatni shuttle busevi povezuju zračnu luku i najbližu željezničku postaju.


Kada doći

Najbolje vrijeme za posjet Oslu je od svibnja do kolovoza kada se temperatura diže a dani su veoma dugi. Ipak zime nisu toliko hladne zahvaljujući utjecaju Golfske struje a okolne planine nude obilje mogućnosti za zimske sportove pa je stoga zima također popularno vrijeme za putovanje prema Oslu. Ukoliko vas zanima samo razgledavanje grada ljeto i kasno proljeće su ipak bolja razdoblja.

Gradski prijevoz

some_alt
T-bane Oslo (podzemna željeznica)

Oslo ima sveobuhvatan sustav javnog prijevoza koji se sastoji od autobusa, tramvaja, vlakova, metroa (T-bane) i brodica. Javni prijevoz planira i koordinira Ruter. Pet linija podzemne željeznice imaju brojeve od 1 do 5, šest tramvajskih linija imaju brojeve od 11 do 19, autobusi imaju oznake od 20, a brodovi (trajekti) su B1, B2 i tako dalje.

Raspored i cijene karata potražite OVDJE.

U središtu grada postoje dva glavna središta za javni prijevoz: Osnovna stanica Oslo (Oslo S) / Jernbanetorget i Nationaltheateret (podzemna željeznica). Sve linije metroa prolaze ovim stanicama, svi vlakovi prolaze kroz Oslo S i većina vlakova (uključujući i Airport Express Train (Flytoget)) prolaze Nationaltheateret. Nationaltheateret je najprikladniji za ključne građevine kao što su Kraljevska palača, Nacionalna galerija, Parlament, Koncertna dvorana Oslo i Gradska vijećnica u Oslu.

Gdje jesti

S obzirom na činjenicu kako je Oslo među najskupljim gradovima na svijetu, ukoliko putujete na budžet vjerojatno ćete razmisliti o korištenju fast-food opcija ili potražiti supermarkete. Ipak ni to neće biti pretjerano povoljno u Oslu.

Najjeftiniji restorani su azijski restorani koji u mnogim slučajevima služe dobrom hranom po povoljnim cijenama. Provjerite meni na vratima. Iako biste uvijek trebali koristiti oči (i nos) u bilo kojoj ustanovi za hranu, norveški propisi o hrani i zdravlju vrlo su strogi i učinkovito se provode, tako da je jesti u Oslu sigurno čak i kod uličnih štandova.

Aker Brygge je riva koja se nalazi južno od gradske vijećnice. Ljeti je područje vrlo bučno i živahno. Uglavnom su otvoreni restorani i barovi. Svakako uzmite ukusne plodove mora (ili bilo što drugo volite jesti) dok ste tu, ili jednostavno uživajte u hladnom pivu u ljetnom morskom povjetarcu. To je najskuplje područje u Oslu za ručati ili piti, pa osim ako je vrijeme dobro, možete jednako dobro ostati u zatvorenom prostoru negdje drugdje. .

Smještaj

Oslo ima također relativno skupi smještaj pa je stoga relativno teško pronaći stvarno povoljan dormitory smještaj za mlade putnike, a o jeftinim apartmanima ili hotelskim sobama da ne govorimo. Srećom visoki standard znači kako će gotovo svi smještajni kapaciteti biti na visokoj razini usluge i kvalitete.

Odličan izbor je Hostel Anker koji se nalazi na 800 metara od Glavnog kolodvora u Oslu i glave trgovačke ulice Karl Johans gate. Objekt nudi smještaj u centru Osla s dobrim odnosom vrijednosti za novac. Većina soba nudi pristup čajnoj kuhinji.

Sadržaji hostela Anker uključuju kafić s TV-om, praonicu rublja i prodavaonicu laganih obroka. Na recepciji je moguće posuditi kuhinjski pribor i budilice. U cijelom je objektu dostupan besplatan WiFi.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Oslu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2018-09-01Aktualno:

Brindisi iz Zagreba za 15 eura povratno

Tajland iz Ljubljane za 416 eura povratno

Santorini iz Budimpešte za 56 eura povratno

Izrael iz Budimpešte za 38 eura povratno

Rim za 10 eura povratno iz ZadraPovezano:

Oslo iz Zagreba za 14 eura povratno

Oslo iz Budimpešte za 27 eura povratno

Bergen iz Beča za 33 eura povratno

Putopisni film: Jordan

Valletta

Bled

Gacka

Krapanj


Pogledajte još:

Najljepše plaže otoka Krka


Najljepše staze uz hrvatske rijeke


Ugljan i Pašman biciklom


Madeira: sve što trebate znati


Karkonoše