Portal za samostalna putovanja i backpacking

Ugljan i Pašman biciklom

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Preko

Mediteranska ruta Eurovelo 8 biciklističke staze koja povezuje Cadiz u Španjolskoj i Atenu u Grčkoj prolazi preko cijele naše obale, kako i dolikuje zemlji koja se diči svojom mediteranskom kulturom i tradicijom, ali pri tome posjećuje samo dva naša otoka: Ugljan i Pašman. Štoviše, ovo su jedini otoci na cijeloj trasi EV8. Nisam mogao odoljeti a da ne provjerim i sam zbog čega su odabrani baš ti otoci zadarskog arhipelaga za biciklističku trasu koja bi trebala dati najbolje od onoga što Mediteran nudi. Sve topliji proljetni dani i buđenje prirode dok su ceste još uvijek relativno puste učinili su mi se idealnim za istraživanje ova dva inače za moj ukus prenapučena otoka tijekom ljetne sezone.


Kao i većina posjetitelja Ugljana prema otoku krećem iz Zadra. Trajekt iz luke Gaženica prelazi uski kanal u samo dvadeset minuta, do mjesta Preko, kojem ime najbolje opisuje njegov položaj. To je onaj gradić koji vidite "preko puta" sa zadarske rive. Kao najbliži otok Zadru, Ugljan se često naziva i njegovim predgrađem. Zahvaljujući brojnim linijama trajekta i brzobrodskoj liniji zaista je na korak do Zadra. Pet kilometara širok kanal svake godine prepliva na desetke plivača tijekom maratona Zadar - Preko.

some_alt
tradicionalna mediteranska arhitektura na Pašmanu

Ovaj put nisam došao plivati ni istraživati prekrasne plaže kojih je na Ugljanu napretek već obići otok biciklom na dva kotača. Prije nego krenem rutom Eurovelo 8 krećem prema samom sjeveru otoka i mjestu Muline, u potrazi za pogledom prema obližnjim otocima Rivanj i Sestrunj. Vozim glavnom prometnicom koja presijeca unutrašnjost otoka, dolinu u obliku žlijeba iz koje izviruju vrhovi obližnjih brda dok su između njih odvojci prema obalnim mjestima: Sutomišćica, Lukoran, Ugljan i napokon Muline. Daleko zanimljiviju stazu odabirem na povratku prateći MTB stazu kroz maslinike i procvjetale livade kojima povremeno lutaju ovce i koze. Tragovi guma u šljunku podsjećaju me da nisam jedini koji je pedalirao ovim područjem. U hladu stoljetnih maslinika uživam u cvrkutu ptica dok vozim po makadamskim putevima pod budnim okom znatiželjnih ovaca.

some_alt
staza uz maslinike u unutrašnjosti Ugljana

Moram priznati da me sjever Ugljana u biciklističkom smislu nije oduševio. Daleko zanimljivija staza pruža se iz mjesta preko na zapad, prema uvrdi sv. Mihovil i prekrasnim pogledima na čitav zadarski arhipelag. Iako je najviši vrh otoka Šćah dvadesetak metara viši, sv. Mihovil je nedvojbeno najljepši vidikovac otoka i prekrasan pogled vratit će svaku kap znoja koju ćete potrošiti uspinjući se na svoja dva kotača. Ili pješice, jer do vrha također vodi i planinarska staza. Dok će se s jedne strane pružati Zadar kao na dlanu s vrhovima Velebita u pozadini, na drugu stranu pogled će se otvarati na svu razvedenost i ljepotu Dugog otoka, Iža i dalje na jug čitavog niza otočića Kornatskog nacionalnog parka.

Nekoliko zanimljivih staza pruža se u pozadini mjesta Preko i Kali sve do uvalica Lamjana i Mala Lamjana, popularnih sidrišta ali i mjesta gdje se nalazi tvornica za preradu ribe Kali Tuna, jedna od najuspješnijih tvornica na našim otocima. Neka vas ne smete industrijski potencijal lokacije, uvale i dalje pružaju pregršt mjesta za kupanje i uživanje u pogledima prema  kojima vas vode staze unutar gustog mediteranskog raslinja. Gusta, naizgled netaknuta šuma hrasta crnike podsjeća kako je djelovanje čovjeka na zapadnoj obali Ugljana daleko manje nego na istočnoj obali na kojoj se nalazi većina naselja.

some_alt
panorama mjesta Kali

Ja krećem dalje prema jugu, slijedeći glavnu cestu kojom prolazi i ruta eurovelo staze. Zaobilazim slikovito mjesto Kukljica s brojnim plažama i mjestima za odmor i nastavljam prema mostu Ždrelac, jednom od samo tri mosta koji međusobno povezuju naše otoke. Za razliku od druga dva mosta koja se nalaze u sjevernom Jadranu i povezuju Cres s Lošinjem te sjeverni i južni dio otoka Lošinja (jer Lošinj zapravo čine dva otoka, iako ih mi svrstavamo kao jedan), viseći most Ždrelac je nepomična građevina izrađena s visokim lukom kako bi omogućio neometan pomorski promet kroz uski tjesnac između Ugljana i Pašmana. Pogled s mosta je očaravajući. Vijugava, razvedena obala Ugljana i Pašmana otvara prolaz prema otvorenom moru dok brojne plaže na oba otoka pojačavaju čežnju za ljetom.

some_alt
most Ždrelac

Južniji otok Pašman nastavak je Ugljana i pruža se u istom smjeru prema jugu. Otoci su dio istog masiva uzvisina koje je u zemljinoj prošlosti podizanje mora odvojilo najprije od kopna a potom i jedan od drugog. Baš kao i Ugljan, Pašman je gusto obrastao šumom hrasta crnike s brojnim poljima i razvedenom obalom idealnom za razvoj turizma. Naselja na otoku su nešto manja nego na Ugljanu ali svakako nisu manje slikovita. Kod naselja Dobropoljana ruta EV8 skreće s glavne ceste i prolazi uskom priobalnom cesticom kroz simpatična mala naselja i pruža odlične poglede na zadarski kanal. Posebno zanimljivi postaju pogledi nakon mjesta Pašman kad zadarski kanal postane načičkan čitavim nizom otočića sve do Tkona, lijepog ribarskog gradića koje ima tisućljetnu povijest i tradiciju koja se očituje kroz zanimljiv mali Benediktinski samostan na brdu Ćokovac iz 12. stoljeća i čitavog niza crkvica, starih tradicionalnih mediteranskih ruralnih kuća i brojnih utvrda u okolici.

some_alt
pogled na Tkon i crkvu Gospe od sedam žalosti

Otočni dio eurovelo 8 avanture ovdje završava, ali brojne MTB staze koje prolaze unutrašnjosti otoka nude i više nego dovoljno mogućnosti za istraživanje otoka i prekrasne poglede ne samo na Pašman već i čitav zadarski arhipelag. Toplo preporučujem zaokružiti cijeli otok, istočni dio slijedeći Eurovelo stazu te zapadni dio slijedeći prekrasnu MTB stazu koja se pruža od vidikovca Pustograd na samom jugu otoka preko zapadnog dijela otočne unutrašnjosti i vidikovca Straža te najvišeg vrha Veliki Bokolj nastavlja sve do sjevernog naselja Ždrelac. Tako ćete upoznati na dva kotača sva lica otoka Pašmana i ostati ugodno iznenađeni raznolikošću koju ovaj otok nudi.

Dok se vraćam simpatičnim malim trajektom Kijevo prema kopnu i Biogradu na Moru promatram razvedenu obalu Pašmana i okolne otočiće koji poput šumom obraslih čunjeva izviruju iz mora. Ugljan i Pašman su premašili moja očekivanja kao destinacije za cikloturizam. Bez obzira odlučite li se na jednodnevni izlet iz Zadra ili Biograda ili ostanete duže na otocima, bicikliranje otocima je izvrstan način da ih upoznate na jedan drugačiji, intimniji način. Posebno izvan glavne turističke sezone.

Pogledajte i naš video vodič za vožnju biciklima po Ugljanu i Pašmanu (uključite HR titlove dolje desno)


Kako doći

some_alt
pogled na gradić Ždrelac

Ugljan je preko mjestašca Preko povezan sa lukom Gaženica redovnom trajektnom linijom gotovo svakih sat vremena. Vožnja traje oko dvadeset minuta. Pašman je iz mjesta Tkon povezan trajektom s Biogradom na Moru. Vožnja također traje oko dvadeset minuta iako su polasci rjeđi.

Pretražite vozni red i detaljnije cijene.

Preko je također povezano brzobrodskom linijom s gradskom lukom u Zadru. Kako se radi o brodskoj liniji nije moguće prevoziti automobile iako je prijevoz bicikala dopušten.

Smještaj

Zahvaljujući svojem turističkom potencijalu, Ugljan i Pašman obiluju dobrim smještajnim mogućnostima.

Na Ugljanu preporučujemo Apartman KALI koji se nalazi u mjestu Kali, na oko 1,8 km od plaže Mul. Ovaj objekt s vrtom nudi besplatan WiFi, opremu za roštilj i besplatno privatno parkiralište. Sve su jedinice klimatizirane i imaju TV ravnog ekrana, dnevni boravak s kaučom, dobro opremljenu kuhinju s blagovaonicom i vlastitu kupaonicu s tušem, ogrtačima i sušilom za kosu. Gostima su također na raspolaganju hladnjak, pećnica, ploča za kuhanje i kuhalo za vodu. U sklopu apartmana moguće se opustiti na terasi, a u okolici gosti mogu uživati u pješačenju.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj na Ugljanu i Pašmanu.

Na Pašmanu preporučujemo Apartmane Njofra Banj u zaselku Banju, uz samu obalu. Odličan smještaj također nudi besplatan WiFi, opremu za roštilj, restoran i besplatno privatno parkiralište. Sve jedinice uključuju prostor za sjedenje, TV ravnog ekrana sa satelitskim programima te vlastitu kupaonicu s tušem i sušilom za kosu. Jedinice također sadrže hladnjak, ploču za kuhanje i aparat za pripremu kave.


Booking.com

objavljeno: 2023-06-06Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Dugi otok

Risnjak

Gacka

Najljepše planinarske staze Madeire

Madeira: sve što trebate znati

Karkonoše

Grčki otoci za povoljan odmor

Zelenortsko otočje: tamo gdje ljeto ne prestaje


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: