Portal za samostalna putovanja i backpacking

Sve što trebate znati prije putovanja u Jordan

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Samostan u Petri

Hašemitska kraljevina Jordan oaza je mira i sigurnosti na bliskom istoku, okružena zemljama duboko poharanim ratom i terorizmom. Ova izuzetno zanimljiva država sve je brže rastući turistički trend koji svoj uspon posebno može zahvaliti kulturnim, povijesnim i prirodnim znamenitostima koje stavljaju Jordan na listu želja većine avanturista i putnika. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da je kraljevstvo mjesto gdje možete pronaći neka od najljepših prirodnih i kulturnih znamenitosti svijeta, Jordan je sve brže rastuća turistička destinacija koja je uvođenjem niskotarifnih letova Easyjeta i Ryanaira sve više otvorena i našim putnicima.Sadržaj

1. Viza i ulazak u zemlju
    1. 1. Jordan Pass
2. Kultura i običaji
     2. 1. Jezik
3. Zemljopis
     3. 1. Klima
4. Cijene i novac
5. Wi-fi i SIM kartice
5. Prijevoz
     5. 1. Rent-a-car
     5. 2. Autostopiranje
6. Briga o okolišu
7. Voda za piće
8. Što posjetiti
    8. 1. Outdoor aktivnosti
     8. 2. Itinerari za putovanjaViza i ulazak u zemlju

Za Jordan je potrebna viza. Građani Republike Hrvatske vizu dobivaju na ulasku u zemlju po cijeni od 40 jordanskih dinara (oko 365 kuna). Iznimka je ulazak u zemlju iz Izraela kroz granični prijelaz Wadi Araba pored Aqabe, za što nije potrebna viza (ali će izraelci naplatiti izlaznu taksu od 100 šekela i 5 šekela za takse, što je oko 190 kuna). Viza free ulaz u Jordan kroz Aqabu vrijedi ukoliko planirate istim putem i izaći iz zemlje. U teoriji, moguće je ući i kroz druge kopnene granične prijelaze bez vize ukoliko napomenete da planirate izaći kroz Aqabu. Pri tome morate u 48 sati doći do Aqabe i registrirati se u policiji.

Pročitajte i naš putopis kroz Jordan

Većina turista dolazi sa Jordan pass. Ukoliko ste kupili Jordan pass, tada je viza besplatna ukoliko ostajete barem tri noći u Jordanu. U suprotnom ćete platiti vizu na izlazu iz zemlje.

Ukoliko iz Jordana izlazite kopnenim putem (popularno prema Izraelu s obzirom na jeftine letove iz Eilata i Tel Aviva prema Europi), platiti ćete 8 dinara izlazne takse.

Jordan pass

some_alt
Herkulesovi stupovi na Citadeli, Amman

Osim što garantira besplatnu vizu, Jordan pass nudi i besplatan ulaz na četrdesetak znamenitosti u Jordanu. Ukoliko planirate posjetiti Petru i boraviti barem tri noći u Jordanu već se Jordan pass isplati. Cijena ulaznice za Petru je 50 dinara. Kako je viza 40 dinara, ukupnih 90 dinara je već više od vrijednosti Jordan passa koji je 70 dinara.

Svrha Jordan passa je jednostavna: zadržati što je moguće duže turiste u zemlji i "natjerati" ih da posjete i druge znamenitosti, ne samo Petru. Recimo kao da mi odlučimo prodavati posebne turističke prolaze za Hrvatsku koji nude besplatne upade za sve nacionalne parkove umjesto samo za Plitvice kako bi raširili turizam diljem zemlje. S obzirom na broj turističkih autobusa koji dolaze u Jordan samo na jedan dan iz Egipta i Izraela samo radi Petre, uvođenje Jordan passa itekako ima smisla.

Postoje tri kategorije Jordan passa i jedino po čemu se razlikuju jest po broju dana u Petri:

1 dan: 70 dinara
2. dana: 75 dinara
3. dana: 80 dinara

Moja je preporuka svakako barem dva dana potrošiti na Petru.

Popis svih lokaliteta i znamenitosti koje možete posjetiti besplatno sa Jordan pass možete pronaći OVDJE.

Kultura i običaji

some_alt
moderni i tradicionalni Jordanci

Kao dominantno sunitska muslimanska država čija je velika većina stanovništva arapskog porijekla, Jordan je zemlja čvrstih tradicionalnih islamskih korijena. Ipak za razliku od svojih susjeda relativno je liberalna država (smatra se najliberalnijom arapskom državom). Vladajuća dinastija Hašemiti, iako se smatraju izravnim potomcima Muhameda, provode čvrstu sekularnu vlast zahvaljujući kojoj je Jordan među najsigurnijim zemljama na svijetu. Unatoč tome što je vlast sekularna, većina stanovništva ravna se više ili manje prema islamskim pravilima u svakodnevnom životu. Što to znači u praksi za putnika? Recimo to ovako: ako putujete u kratkim hlačama Jordanom nećete prekršiti niti jedan zakon i vjerojatno vam nitko neće ništa reći, ali konzervativniji Jordanci će u vašem ponašanju vidjeti ignoranciju i nepristojnost. U većini islamskih zemalja od posjetitelja se očekuje nošenje dugih hlača i nošenje majica koje pokrivaju ramena. Iako barem 95% jordanskih djevojaka pokriva glavu, nitko to ne očekuje i od turista (za razliku od Irana i Saudijske Arabije gdje je pokrivanje glave obvezno za sve). Čak štoviše, brojni Jordanci su mi rekli kako je pokrivanje glave rezervirano isključivo za muslimanke koje prakticiraju vjeru.

Alkohol je u Jordanu dostupan ali je dosta skup. Prodaje se u posebnim trgovinama te u hotelima i elitnijim restoranima. Svinjetinu je gotovo nemoguće pronaći. Noćnih klubova ima, posebno u Ammanu i Wadi Musi (Petra). Kakva je atmosfera u njima, ne znam. Cigarete su dostupne na svakom koraku, Jordanci puše ko parne lokomotive. Nažalost često se puši i u zatvorenim prostorima, poput kafića i restorana.

Ukratko, ako vam ne smetaju duge hlače, možete izdržati tijekom putovanja bez svinjskih kobasica, spremni ste izdvojiti nešto više novaca za alkohol ili možete preživjeti putovanje trijezni i ne narušava vam san jutarnji poziv na molitvu sa minareta, u Jordanu nećete imati problema.

Jordanci su veoma gostoljubivi ljudi. Pristojni su i susretljivi te navikli na strance. Ukoliko nešto prodaju, pozvati će vas i ponuditi ali za razliku od primjerice Egipta ili Maroka, neće biti naporni. Cjenkanje je uobičajeno ali rijetko značajno spušta cijenu. Iznimke su taksisti koji će pokušati svim smicalicama izvući što je moguće više novaca iz vas. Raspitajte se ranije kolika je stvarna cijena određene relacije! Također su pomalo naporni oko Riznice u Petri i tijekom prolaza kroz Siq. Nude pomalo napadno vožnje zapregama, jahanje konja, magaraca i deva. Djeca uglavnom prodaju razglednice ili se nude kao vodiči na "Indiana Jones pogled na Riznicu odozgo". Preporučujem otići samostalno dužom ali sigurnijom stazom za isti pogled iza grobnice Florentinusa.

Jezik

Službeni jezik i pismo u Jordanu su arapski iako su gotovo svi natpisi uključujući i imena ulica prevedeni na latinicu i engleski. Većina mlađeg stanovništva zna barem neke osnovne pojmove engleskog te ukoliko se izgubite rado će Vam pokazati ili objasniti kamo trebate.

Zemljopis Jordana

some_alt
obala Mrtvog mora

Karikirano, Jordan se može podijeliti u tri regije: sjeverozapad u kojem uglavnom žive lokalni stanovnici i gdje turisti nemaju baš puno što tražiti, jugozapad u kojem se nalazi većina turističkih zanimljivosti ali gdje je daleko manja naseljenost te istok gdje ne zalazi nitko. Naravno, karikiramo. Kao što se na sjeverozapadu nalazi itekako zanimljiv Jerash, dvorac Ajloun te još brojne druge zanimljivosti tako ima itekako stanovništva u južnim dijelovima zemlje, posebno u Karaku, Ma'amu i Aqabi. Ipak ovakva karikirana podjela pomaže razumijevanju zemlje, posebno ako imate ograničeno vrijeme i zanimaju vas samo najvažnije znamenitosti zemlje. Kratki izlet u Petru, Wadi Rum i usputno kupanje u Mrtvom moru pokazati će Vam jako malo stvarnog jordanskog života ali ćete vidjeti najvažnije i najljepše zanimljivosti Jordana.

Konkretnije, Jordan je teritorijalno većim dijelom pustinja. Većina istoka zemlje i sjeveroistok je pustinjsko područje sa veoma slabom naseljenosti. Na Sjeverozapadu zemlju odvaja od Izraela rijeka Jordan čija dolina je najplodnije područje Jordana i najgušće naseljeno područje. Mrtvo more se nastavlja na rijeku Jordan kao najniži dio rasjeda Araba (-420 m) što ga čini najnižom točkom na površini Zemlje. Južno od Mrtvog mora dolina Arabe polako se uzdiže prema morskoj razini koju dostiže u Aqabi, gradu na Crvenom moru i jedinom morskom gradu u Jordanu. Planinska područja odvajaju ovu pustinjsku dolinu od pustinje na istoku. Upravo ta planinska područja sakrivaju turistički najzanimljivije lokalitete, od križarskih dvoraca Shobak i Karak, preko vjerojatno najljepše pustinje na svijetu Wadi Rum do jedinstvenog lokaliteta Petre.

Klima Jordana

some_alt
snijeg na ulicama Ammana

Jordan je među državama sa najmanje padalina na svijetu. Unatoč tome, ukoliko dolazite tijekom zime u Jordan, nemojte se iznenaditi kišama pa čak i snijegu u Ammanu i sjeverozapadu zemlje. Nisam ni znao da postoji snježno grmljavinsko nevrijeme sve dok ga nisam doživio u Ammanu. Kako je infrastruktura prilagođena velikim toplinama i suši, grijanje predstavlja problem gotovo svugdje u Jordanu tijekom hladnih zimskih noći, a brdovite ulice Ammana pretvore se u riječne bujice prilikom obilnijih padalina zbog slabo izvedene drenaže.

Sve južno i istočno od Ammana karakterizira pustinjska klima i padaline su veoma rijetke. Ljeta su nesnosno vruća u cijeloj zemlji. Kako je veći dio Jordana na visokoj nadmorskoj razini, zime mogu biti prohladne, posebno noću. Iznimka je dolina Araba, Mrtvo more i jordanska obala Crvenog mora gdje se rijetko temperatura spušta ispod 15 stupnjeva, čak i noću. Činilo se pomalo nestvarnim doći sa snijegom pokrivenog Ammana na ugodnih 16 stupnjeva na obali Mrtvog mora za samo sat vremena vožnje, ali gotovo tisuću metara razlike u nadmorskoj visini ima golemi utjecaj.

Unatoč tome što su noći hladne čak i za hladnijih dana obavezno treba ponijeti zaštitu od sunca tijekom boravka u pustinji, što uključuje i Petru te Wadi Rum. Čak i za hladnijih zimskih dana bez problema ćete izgorjeti na suncu.

Novac i cijene


some_alt
Jordanski dinar

Valuta u Jordanu jest Jordanski dinar (ISO oznaka JOD, u praksi često označen sa JD) te ćete približno dobiti za jedan dinar oko devet kuna. Nerealno snažna valuta fiksirana je na američki dolar te će na prvi pogled stvarati dojam kako je sve veoma jeftino.

Iako su cijene manje od uobičajenih cijena u Europi, Jordan nije budžet destinacija. Ulaznice za većinu atrakcija i znamenitosti relativno su skupe, posebno ako nemate Jordanpass. Cijene smještaja su prosječne ali uglavnom je vrijednost za cijenu ispod očekivanja.

Cijene u dućanima su nešto niže nego u Hrvatskoj, uz razliku velikih supermarketa (posebice Carrefour) koji ima značajno niže cijene. Naravno, uz turističke znamenitosti i cijene su značajno veće, slično kao i na našoj obali. Velike razlike u cijenama vidljive su u restoranima. Daleko od turističkih mjesta može se itekako dobro najesti za 3-4 dinara (oko tridesetak kuna), dok će u turističkim središtima cijene značajno porasti. Dostupni su i brojni zapadnjački lanci brze prehrane, posebno u većim gradovima, od McDonaldsa, Brugerkinga do KFC-a. Ako baš morate.

Većina boljih restorana prihvaća kreditne kartice. Kao i većina većih dućana. Bankomati su dostupni gotovo posvuda (važna iznimka je Wadi Rum! Prije dolaska u Wadi Rum podignite dovoljno novaca jer bankomata nema ni u selu ni u visitor centru). Pri podizanju novaca, uglavnom banka naplaćuje 3 do 7 dinara naknade za podizanje (plus naknada vaše banke). Od strane valute najviše je prihvaćen dolar, približno jednako i euro.

Wi-fi i SIM kartice

Gotovo svi restorani, hoteli, hosteli i kafići imaju wi-fi. U pravilu je pod zaporkom koju će vam osoblje rado dati. Brzine su solidne. Ukoliko želite koristiti svoj internet, sva tri mobilna operatera nude relativno jeftine i dobre pakete za internet, pozive i poruke unutar zemlje. Najveći operater je Zain, čiju sam sim karticu i paket od 10 GB interneta uzeo još na zračnoj luci (13 dinara za mjesec dana). Brzina je odlična, pokrivenost signala solidna. Iznimka je opet Wadi Rum, neznatno bolji signal je imao Orange iako nije vrijedno spomena.

Javni prijevoz

some_alt
sjeverni kolodvor u Ammanu

U Jordanu je slabo razvijen javni prijevoz, posebice na jugu zemlje. Iako je veoma povoljan, posebice ukoliko se koriste mini-busevi, nije svugdje i dostupan. Amman je povezan sa cijelom zemljom, pri čemu sjeverni kolodvor povezuje sjeverni dio zemlje sa glavnim gradom a južni kolodvor jug zemlje. Nacionalni turistički prijevoznik JETT povezuje glavne gradove u Jordanu sa modernim i kvalitetnim autobusima po nešto višim cijenama. Osim autobusa JETT-a drugi prijevoznici nemaju fiksni vozni red već voze kada se napune.

Često se koristi i taxi za putovanje među gradovima. Država je odredila cijene taxi prijevoza među gradovima i taksisti ih moraju poštivati. Naravno, pokušati će vam ponuditi daleko skuplju vožnju, kao što to gotovo uvijek taksisti i rade. Raspitajte u hotelu ili hostelu prije nego se odlučite na taksi kolike su državne cijene za taksi usluge ovisno o tome gdje idete kako biste znali sa koje pozicije započeti pregovore. Obavezno cijenu vožnje dogovorite unaprijed. U pravilu se cijena uvijek može barem malo spustiti od početne koju je ponudio taksista.

Unutar gradova postoje mini busevi ali većina javnog prijevoza ipak se odvija taksijima. Službeni taksisti su u žutim vozilima, osim u Aqabi gdje su zeleni. Na širem području Ammana (uključujući i Madabu, planinu Nebo, Salt itd.) dostupan je Uber koji je jeftiniji nego taksisti. Primjerice, kada sam došao autobusom sa zračne luke u središte Ammana, do smještaja mi je taksist nudio vožnju za 20 dinara. Pogledao sam na Uber i ta ista vožnja koštala je 1.50 dinara. Samo sam se nasmijao i naručio vožnju.

Zračna luka u Ammanu povezana je sa centrom grada autobusom po cijeni od 3.30 dinara. Autobus polazi otprilike svakih pola sata ali u pravilu kada se napuni. Ukoliko vas je barem dvoje često će vožnja Uberom biti barem približno iste cijene. Pri tome treba imati na umu kako se vozačima Ubera ograničava kretanje unutar prostora zračne luke pa je moguće da ćete morati desetak minuta pješačiti do najbliže kontrolne točke (nije pravilo).

Iako je otomanska Hijaz željeznica provedena kroz cijeli Jordan i povezuje Amman sa Aqabom danas se koristi samo za teretni promet. Šteta jer bi putovanje vlakom od Ammana do Aqabe bilo fantastično. Postoji samo mali dio aktivne pruge na sjeveru za turističke vlakove.

Rent a car

some_alt
Al Badiyah highway

U Jordanu su prisutne sve veće kuće za iznajmljivanje vozila po relativno pristupačnim cijenama kao i brojne lokalne auto-kuće. Preporučujem Monte Carlo auto kuću. Osim vlastitih ugodnih iskustava preporučuju je i drugi putnici preko Lonely planet zajednice i Trip Advisora.

Kultura vožnje u Jordanu je viša nego u većini drugih arapskih država no i dalje je promet pomalo kaotičan (ipak ni približno kao u Teheranu, Kairu ili Indiji). Dobra ideja je izbjegavati Amman. Ukoliko uzmete auto sa zračne luke pored Ammana, možete se odmah spojiti na jednu od glavnih prometnica prema jugu i prema većini turističkih znamenitosti. Izbjegavajte vožnju noću. Vožnja bez svjetala ružna je navika koja se značajno smanjuje u Jordanu ali je i dalje prisutna (iz nekog razloga Jordanci vjeruju kako vide bolje bez svjetala nego sa svjetlima dok voze noću), a kada upale svjetla gotovo svi vozači potrude se upaliti sva moguća svjetla: kratka, duga i maglenke.

Tri su glavne prometnice koje povezuju sjever zemlje sa jugom: Dead sea highway, King Hussein highway i Desert highway. Od njih jedino je desert highway (pustinjska autocesta) zaista autocesta, barem većim dijelom svoje dužine i trenutno se obnavlja sa novim asfaltom. Ujedno je to i najprometnija prometnica južno od Ammana. King Hussein highway je najpopularnija za turiste jer prolazi kroz sve važnije znamenitosti Jordana, ali je cesta na razini seoske ceste u Hrvatskoj. Postoji još jedna prometnica sa sjevera na jug: Al Badiyah highway koja poput polukruga prolazi duboko kroz pustinju i povezuje Aqabu preko Na'ama (grada u kojem nema ništa posebno za vidjeti ali je popularno sjecište cesta te ćete vjerojatno završiti barem na kratko u njemu ako koristite minibuseve ili kombinirate ceste) sa Al Azraqom, oazom na sjeveroistoku Jordana. Iako ovom cestom radite nepotrebne dodatne kilometre meni je osobno ovo najdraža cesta u Jordanu. Od Ma'ana pa sve do skretanja za granični prijelaz sa Saudijskom Arabijom, dakle gotovo 300 kilometara dalje nema gotovo nikoga na cijeloj cesti. Tek povremeno sam se mimoišao sa ponekim kamionom ili starom Toyotom beduina koji su obilazili svoja stada koza i deva u pustinji. Kako je ovaj dio pustinje relativno ravan a cesta dobra, možete si dati oduška i stisnuti gas. Krajolik malo podsjeća na pustinjske krajolike sa američke Route 66.

Amman i šira okolica prepuni su kamera za nadzor brzine. Osim toga na cestama diljem Jordana se jako često nailazi na ležeće policajce. Ponekad sam imao osjećaj da nisam u autu nego na stazi skijanja po hupserima. Kada uzimate auto dobro pripazite na stanje guma. Od četvoro drugih putnika koje sam sreo u Jordanu da su imali iznajmljeni auto, troje su morali mijenjati gume. Ja srećom nisam imao probušenu gumu, ali sam pri uzimanju auta mijenjao vozilo jer je prvotno imalo probušenu gumu. Ako obratite pozornost, uz same prometnice se nalaze ogromne količine odbačenih, uništenih automobilskih guma. Po svemu sudeći, Jordanci imaju običaj voziti sve dok guma ne eksplodira. Tada je samo odbace pored ceste, stave novu i nastave. Redovno mijenjanje guma nije popularno u ovoj zemlji.

Autostopiranje

Jordan je odlična država za autostopiranje. Većina stanovništva razumije barem osnovne fraze engleskog te su upoznati sa konceptom stopiranja (za razliku od većine bliskoistočnih zemalja gdje poistovjećuju stopiranje i neformalnu taxi službu). Uz poštivanje osnovnih pravila sigurnosti za autostopiranje koja vrijede bilo gdje u svijetu, putovanje Jordanom autostopom ugodno je i relativno sigurno iskustvo. Kako dobar dio Jordanaca zna barem malo engleskog, ovo je i odličan način za upoznavanje običnih Jordanaca koji nemaju nikakve veze sa turizmom.

Briga o okolišu

some_alt
tužna strana Jordana, selo Dana

Jordan nažalost ima velikih problema sa brigom o okolišu i zbrinjavanju smeća. Na svakom koraku se može vidjeti previše smeća, posebice uz prometnice. Srećom turističke zanimljivosti su dovoljno udaljene od većih gradskih aglomeracija da su relativno čiste. Problem u zemlji je preveliko korištenje plastike. Primjerice, kada kupujete u nekom većem supermarketu marljivi zaposlenik će vam svaka dva-tri proizvoda zapakirati u drugu vrećicu i neće biti nimalo neuobičajeno da izađete iz supermarketa sa desetak vrećica iako niste ništa posebno kupili. Postoji i fundamentalni nedostatak svijesti o zaštiti okoliša koji je nažalost uobičajen za zemlje u razvoju. Osim u Ammanu i Petri, uglavnom se treba potruditi za pronaći kantu za smeće.

Pozitivna iznimka u zbrinjavanju smeća je sama Petra, ali naravno zbog turista. Dopustite si malo duži boravak u Petri, barem do zalaska sunca. Kako turisti pomalo odlaze na staze izlaze brojni čistači koji marljivo sakupljaju smeće potpomognuti bagerima koji sakupljaju smeće i brojni izmet konja, deva i magaraca. Njihov rad je atrakcija sama za sebe.Voda za piće

Jordan je jedna od zemalja sa najvećim problemom vode na svijetu. Unatoč tome, vodovod je proveden u gotovo sve gradove i sela u zemlji. Međutim, da li je voda iz vodovoda ispravna za piće? Općenito mišljenje je da nije. S druge strane, laboratorijska istraživanja su pokazala kako je sasvim ispravna i sigurna. Nakon što se krajem devedesetih pojavila nekoliko puta epidemija širokih razmjera uzrokovana nečistom vodom, vlasti su uložile brojne napore u ugradnju sustava za pročišćavanje vode pa je danas voda zdravstveno ispravna. Unatoč tome, Jordanci su poučeni iskustvima iz prošlosti nepovjerljivi prema vodi iz slavine i radije kupuju flaširanu vodu. S obzirom na činjenicu kako je izuzetno jeftina, preporučujem isto i vama. S druge strane, za pranje zubi, voća, povrća i svega drugoga što se konzumira može se sigurno koristiti voda iz slavine.

Što posjetiti?

some_alt
Riznica u Petri

Naposljetku dolazimo do najvažnijeg pitanja: što posjetiti u Jordanu? Glavne atrakcije koje su gotovo svima poznate i koje svima dolaze na pamet kada se spomene Jordan su Petra i Wadi Rum. Jedno od sedam novih svjetskih čuda, Petra je nekadašnji grad Natabejaca koji se sa ničim ne može usporediti. Prostor od nekoliko kilometara povijesnih nalazišta veoma dobro očuvanih i sakrivenih uskim prolazima među pustinjskim planinama ne može se opisati riječima, treba se doživjeti. Neka vas ne zavara samo pročelje Riznice koja se nalazi na devedeset posto slika iz Petre. Riznica je samo početak pravog bogatstva lokaliteta. Rezervirajte si barem dva puna dana za Petru jer je lokalitet ogroman. U dva dana sam prehodao 48 kilometara po Petri i još uvijek je ostalo zanimljivih mjesta koja sam propustio.

Druga zanimljivost Jordana jest pustinja Wadi Rum. Po mnogima najljepša pustinja na svijetu nalazi se tridesetak kilometara od Aqabe i svojim osobitim oblicima i bojama zaista je posebno mjesto na svijetu. Doslovno značenje na arapskom je Mjesečeva dolina i krajolik se doista doima kao da je sa nekog drugog planeta. Svakako provedite noć u pustinji u jednom od brojnih kampova koji su raspoređeni diljem pustinjskog prostranstva. Beduini nude izlete terencima po pustinji kojima se može proći sve zanimljivije atrakcije u jednom danu iako toplo preporučujem zaputiti se samostalno u prostranstvo Wadi Ruma, bez buke motora i uživati u nestvarnom krajoliku koji vas okružuje. Bez jurnjave.

Jerash sjeverno od Ammana često se naziva Pompei istoka i predstavlja jedan od najljepših i najbolje očuvanih rimskih lokaliteta na svijetu. Jednodnevni izlet iz Ammana može se napraviti lokalnim autobusima (1 dinar, oko 45 minuta vožnje), a može se uz Jerash dodati i obližnji dvorac Ajloun ukoliko krenete dovoljno rano.

Mrtvo more još je jedan lokalitet koji je među glavnim znamenitostima u Jordanu. Najniža točka planeta i veoma ljekovito, izrazito zasićeno jezero koje nažalost svakodnevno gubi razinu vode radi prekomjernog iskorištavanja rijeke Jordan za navodnjavanje neizostavno je mjesto za posjetu.

Glavni grad Amman nije ni približno povijesno i kulturno zanimljiv kao druge bliskoistočne metropole ali je pravo mjesto za doživjeti suvremeni Jordan. Kozmopolitski grad raširen po brojnim brežuljcima (izvorno na sedam brežuljaka, baš kao i Rim) moderno je središte Jordana. Od turističkih znamenitosti izdvaja se Citadela, rimsko kazalište i moderni, zapadnjački Jebel Amman.

Jordan obiluje dvorcima. Od spomenutog dvorca Ajloun, preko odlično očuvanih križarskih dvoraca Karak i Shobak do čitavog niza pustinjskih dvoraca smještenih na potezu istočno od Ammana prema pustinjskoj oazi Al Azraq.

Aqaba, jedini grad na moru u Jordanu odlično je polazište za ronjenje, snorkeling i kupanje. More je tijekom cijele godine dovoljno toplo za ugodno kupanje. Madaba, pretežito kršćanski gradić na periferiji Ammana posjeduje posebni šarm i jednu od najljepših kolekcija antičkih mozaika, baš kao i Al Salt, stari grad kojeg je Amman s vremenom progutao i pretvorio u svoje predgrađe sa svojom slikovitom starom gradskom jezgrom.

Ljubitelji prirode i aktivnosti na otvorenom obavezno će posjetiti kanjon Wadi Mujib i prirodni rezervat Dana. Brojni drugi Wadiji u zaleđu Mrtvog mora predstavljaju idealna odredišta za ljubitelje planinarenja i hodanja kroz prekrasne krajolike.

Outdoor

some_alt
Wadi Rum

Jordan je idealna destinacija za ljubitelje boravka na otvorenom. Iako nema pretjerano visoke planine, predstavlja raj za treking i planinarenje, posebice područje rezervata Dana, područje oko Petre i pustinja Wadi Rum, na čijem se južnom kraju, pored granice sa Saudijskom Arabijom nalazi i najviši vrh Jordana Jabal Umm ad Dami (1823. m. n. v.).

Sve popularniji je Jordan trail, više od šesto kilometara duga staza koja se proteže od sjevera do juga zemlje i prolazi kroz najvažnije znamenitosti zemlje. Iako se i dalje rijetki odlučuju prehodati cijelu stazu, za što je potrebno oko mjesec dana, određene dionice veoma su popularne. Među najpopularnijim dionicama su Dana - Petra i Petra - Wadi Rum. Obje dionice zahtijevaju oko tri do četiri dana marša kroz uglavnom pustinjski krajolik.

Popularna aktivnost u Jordanu je i sportsko penjanje, naročito u Wadi Rum, kao i scrambling (nešto između planinarenja i penjanja, odnosno planinarenje uz pomoć ruku i nogu). Gotovo vertikalne pješčane stijene planina u Wadi Rum idealne su za penjanje zbog svoje strmine i konzistentnosti samih stijena na kojima se zbog pješčane građe ne skliže čak ni u rijetkim trenucima kada su mokre.

Kanjoning je sve popularniji sport u Jordanu pri čemu je nezaobilazno mjesto kanjon Wadi Mujib sa svojim spektakularnim liticama i brzacima kroz uski kanjon koji se nastavljaju prema Mrtvom moru.

Uski pojas obale južno od Aqabe popularno je mjesto za snorkeling i ronjenje sa brojnim ronilačkim centrima i mogućnostima za izlete. Većina ronilačkih centara nalazi se petnaestak kilometara južno od Aqabe na takozvanoj Južnoj plaži. Ukoliko planirate snorkeling, to možete napraviti na istom mjestu, pri čemu su najpopularniji lokaliteti Japanese garden i Seven sisters (sa potopljenim tenkom kojeg možete sasvim dobro vidjeti i sa površine sa maskom). Lokaliteti su prepuni podvodnog života u svim zamislivim bojama i oblicima na tek nekoliko metara dubine a ponekad i na manje od metar dubine oko koraljnih grebena koji pokrivaju veći dio područja. Vodite računa o tome da koralji mogu biti oštri i izazvati ozbiljne posjekotine kada ulazite i izlazite iz mora. Osim toga, koraljni ekosustav je veoma osjetljiv sustav i samo jednim krivim korakom činite golemu štetu koraljima. Ako Jordanci nemaju obzira prema svojem prirodnom bogatstvu barem možete malo pripaziti vi.

Itinerari

Za kraj donosim prijedlog nekoliko sedmodnevnih itinerara za Jordan:

Ljubitelji povijesti i starina:

some_alt
rimsko kazalište, Jerash

1. dan: Amman i citadela, prenoćite u Ammanu.

2. dan: rano ujutro krenite sa sjevernog kolodvora u Ammanu prema Ajlounu, popnite se do dvorca nastavite do Jerasha, navečer se vratite do Ammana na još jedno noćenje.

3. dan: rano ujutro krenite sa južnog kolodvora do Karaka i obiđite najbolje očuvani križarski dvorac u Jordanu. Nakon ručka nastavite mini busom ili taksijem do Shobaka do još jednog dvorca sa prekrasnim pogledima. Slobodno ostanite do zalaska sunca. Uhvatite minibus ili taksi do Wadi musa (Petra) gdje prenoćite.

4. dan: Petra,

5. dan: Petra. Provedite obje noći u Wadi Musa.

6. dan: ranojutarnjim autobusom krenite prema Wadi Rum (karte rezervirate u hotelu/hostelu) i provedite dan u pustinji sa noćenjem i večerom u beduinskim šatorima. Pogledajte prapovijesne petroglife ucrtane na stijenama (posebno u kanjonu Khazali). Također i lokalitete povezane sa Lawrenceom od Arabije.

7. dan: jutarnjim autobusom otiđite do Aqabe, obiđite ostatke tvrđave i povijesne ostatke antičke Ayle. Ostatak dana provedite opuštajući se na plaži.

Outdoor fanovi

some_alt
prirodni rezervat Dana

1. dan: krenite odmah iz Ammana prema Mrtvom moru i kanjonu Mujib. Provedite dan u kanjoningu ili planinarenju kroz kanjon. Prenoćite u kolibama uz Wadi Mujib.

2. dan: rano ujutro uzmite taxi do Karaka pa minibus do Dana rezervata ili odmah taxi do Dana rezervata te krenite u planinarenje prekrasnim kanjonom. Alternativno možete otići do Fenyan ecolodge i krenuti prema kanjonu Dana uzbrdo. Noćenje u selu Dana ili Fenyan ecolodge.

3. dan: ujutro prođite jednu od kraćih staza u Dana rezervatu, ukoliko ostajete u Fenyan ecolodge uzmite bicikle i provedite par sati u MTB vožnji. Popodne krenite taxijem prema Maloj Petri i provedite barem sat vremena lutajući po prekrasnom krajoliku. Navečer nastavite do Wadi Musa i tamo prenoćite.

4. dan: Petra, potrudite se proći cijelu donju stazu do Manastira. Nastavite i malo dalje, prema prekrasnom pogledu na dolinu Araba i spektakularne litice golih planina.

5. dan: Petra, iskoristite ovaj dan za daleko manje posjećene gornje staze, od staze prema vidikovcu na Riznicu (vodite računa da izgleda najljepše dok je obasjano suncem, od 9 do 11 sati) do Visokog mjesta za žrtvovanje (staza započinje kraj kazališta i prolazi gornji dio znamenitosti sa spektakularnim pogledima na cijeli lokalitet). Ako Vam ostane vremena prođite i poneku drugu stazu po okolnim vrhovima za odlične poglede.

6. dan: ranojutarnjim autobusom krenite prema Wadi Rum (karte rezervirate u hotelu/hostelu) i provedite dan u pustinji sa noćenjem i večerom u beduinskim šatorima. Dan provedite u trekingu, penjanju ili bilo kojoj drugoj outdoor aktivnosti koja vam se sviđa u pustinji. Dobra ideja je i poludnevni izlet do Jabal Umm ad Dami, najvišeg vrha Jordana do kojeg se dolazi nakon sat vremena terencem i nakon toga oko dva i pol sata uspona i silaska. Sa vrha se pruža izvanredan pogled prema pustinji Wadi Rum i na jug prema nepreglednoj pustinji Saudijske Arabije.

7. dan: rano ujutro autobusom dođite do Aqabe i odmah nastavite do južne plaže gdje možete provesti ostatak dana u ronjenju ili snorkelingu.

Ljubitelji urbanog života i užitka

some_alt
Madaba

1. dan: uzmite odmah sa zračne luke taksi ili uber do Madabe i provedite dan u prekrasnom kršćanskom gradu sa brojnim restoranima i kafićima. Prenoćite u Madabi.

2. dan: uzmite taksi iz Madabe rano ujutro prema planini Nebo, vidikovac na mjestu sa kojeg je prema Bibliji Mojsije vidio obećanu zemlju prije nego je preminuo. Ujutro je sunce iza vas i pogled na pustinju Judeje i dolinu rijeke Jordan je daleko ljepši. Nastavite taksijem prema Mrtvom moru, pri čemu najprije napravite pauzu u Na'im termalnim izvorima. Predvečer se vratite do Madabe. Alternativno, ako vam ostane vremena, svratite i do grada Salt i nastavite do Ammana gdje možete prenoćiti.

3. dan: Krenite ujutro prema Ammanu i obiđite citadelu te kazalište, ostatak dana provedite u četvrti Jabal Amman, posebice Rainbow ulici. Prenoćite u Ammanu.

4. dan: rano ujutro krenite sa sjevernog kolodvora u Ammanu prema Jerashu, navečer se vratite do Ammana na još jedno noćenje. Ako vam ostane vremena, svratite i do Al Salta.

5. dan: rano ujutro krenite Jettovim autobusom prema Petri, provedite dan u Petri. Noćenje u Wadi Musa.

6. dan: ranojutarnjim autobusom krenite prema Wadi Rum (karte rezervirate u hotelu/hostelu) i provedite dan u pustinji sa noćenjem i večerom u beduinskim šatorima. Uzmite izlet terencem kroz pustinju.

7. dan: jutarnjim autobusom otiđite do Aqabe. Dan provedite na ugodnom toplom suncu u jednom od brojnih kafića ili opuštajući se na plaži. Također možete otići od elitnog kompleksa Ayla sa golf terenima i high-end hotelima i restoranima.

Booking.com

objavljeno: 2019-02-06Pratite nas:Aktualno:

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratno

Marseille iz Zagreba za 30 eura povratno

London za 30 eura povratno iz Zagreba

Pariz iz Zagreba za 34 eura povratnoPovezano:

Jordan za 34 eura povratno iz Budimpešte

Jordan za 29 eura povratno iz Trevisa

Jordan za 35 eura povratno iz Beča

Putopisni film: Jordan

Jordan

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Moldavija: Sve što trebate znati

Ugljan i Pašman biciklom

Osorčica: planina otoka Lošinja

Kirgistan: pustolovna tura


Pogledajte još:

Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo


Malta: Sve što trebate znati
Video:Mali trikovi: