Portal za samostalna putovanja i backpacking

Vodič sve što trebate znati prije putovanja na Maltu

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Lower Barakka vrtovi u Valletti

Kada bi more imalo srce, onda bi Mediteranu srce bilo upravo tamo gdje se nalazi Malta. Jedna od najmanjih država Europe te država s najmanjim glavnim gradom Europske unije, Malta je smještena na pola puta između Europe i Afrike te s razlogom nosi epitet srce Sredozemlja, ne samo zbog svojeg položaja već i zbog povijesnog i kulturnog značaja koji je imala kroz stoljeća. Redovito promatrana kao odskočni kamen za prelazak iz Europe u Afriku, Malta je naseljena od prapovijesti. Najstarija samostojeća građevina na svijetu nalazi se na otoku Gozo, tisućama godina starija od Stonehedgea i egipatskih piramida. Posljednjih godina sve popularnija turistička destinacija, zahvaljujući povoljnim letovima Ryanaira iz Zagreba sve više je dostupna i našim putnicima.


Sadržaj

1. Ulazak u zemlju
2. Kultura i običaji
     2. 1. Umjetnost
     2. 2. Jezik
3. Zemljopis
     3. 1. Klima
4. Cijene i novac
5. Wi-fi i SIM kartice
5. Prijevoz
     5. 1. Autobusi
     5. 2. Trajekti i brodovi
     5. 3. Autostopiranje
6. Briga o okolišu
7. Sigurnost i zaštita
     7. 1. Zdravstveni sustav
     7. 2. Voda za piće
8. Što posjetiti
    8. 1. Outdoor aktivnosti
    8. 2. Itinerari


Ulazak u zemlju

Malta je dio Schengenske zone te je hrvatskim državljanima za boravak u Malti dovoljna osobna iskaznica. Graničnih kontrola nema. Jedina zračna luka, Malta Luca prima sve međunarodne letove. Većina niskotarifnih prijevoznika ima razvijenu mrežu letova prema Malti i mogućnosti za dolazak su brojne. Često i prilično jeftine. Čak i tijekom glavne ljetne sezone.

Pretražite najpovoljnije letove iz Hrvatske do Malte

Osim zrakoplovom do Malte se može i trajektom iz Catanije i Pozallina. Iako skuplja opcija, može biti atraktivnija i svakako bolja ukoliko dolazite svojim vozilom. Imajte na umu da se na Malti vozi lijevom stranom!

Kultura i običaji

tradicionalna malteška lađa u Grand harbour

Kao jedna od najranije naseljenih država u Europi, Malta ima veoma bogatu kulturu i tradiciju. U povijesnim zapisima se pojavljuje kao fenička kolonija, iako arheološki nalazi jasno pokazuju da je bila naseljena tisućama godina ranije. Današnji naziv Malte potječe od feničkog naziva Maleth, što označava sklonište. Naziv je kasnije heleniziran na Melita (derivat pojma za med, što se objašnjava brojim antičkim nalazima košnica na otoku), da bi se današnji naziv počeo pojavljivati u srednjem vijeku.

Nekoliko je ključnih događa koji su obilježili maltešku povijest i ostavili trag na današnju kolektivnu svijest, kulturu i običaje. U prvom stoljeću prema legendi na Malti se dogodilo nasukavanje broda sv. Pavla, koji je proveo nekoliko mjeseci na otoku i evangelizirao otok, uslijed čega su Maltežani postali jedna od najranijih kršćanskih zajednica u Europi. Iako su vjerojatno u većini Maltežani ranog kršćanskog razdoblja ubijeni ili porobljeni tijekom arapskog osvajanja, današnji Maltežani su veoma religiozan narod te jedna od najkonzervativnijih krščanskih država Europske unije. Nakon što su Normani oslobodili otok od Arapa, tijekom 16. stoljeća dolazi do čestih provala osmanskih gusara koji pustoše otočje (jednom prilikom je gusar Dragut oteo gotovo cijelo stanovništvo otoka Goza u ropstvo), pa Maltežani grade snažne fortifikacijske sustave diljem otoka. U isto vrijeme otok dolazi u posjed viteza reda sv. Ivana (Hospitalera) koji sele glavni grad u područje velike luke, u naselje Birghu. Sukob sa Osmanlijama kulminira velikom opsadom 1565. godine u kojoj su brojčano daleko slabiji Maltežani i vitezi sv. Ivana slomili osmansku vojsku. U zahvalu, Maltežani grade novi glavni grad koji imenuju prema velikom meštru viteškog reda tijekom obrane od Osmanlija, Jeanu de Valetti. Kako bi se spriječile buduće opsade diljem otoka se pojačavaju fortifikacijski sustavi te je danas Malta jedan od najboljih primjera srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture na svijetu. Još jedna opsada koja je ostavila dubok trag na kolektivnu svijest Maltežana događa se tijekom drugog svjetskog rata kad je Malta bila pod stalnim nacističkim bombardiranjima, kao britanska luka. Iako od 1964. godine Malta više nije britanska kolonija, brojne kulturne veze i dalje su ostale, kao i engleski kao drugi službeni jezik, vožnja po lijevoj strani, britanski tip utičnica za struju itd.

Suvremena kultura i identitet Malte pod snažnim je utjecajem spomenutih povijesnih događaja ali također i mješavina utjecaja kultura Europe i  Bliskog istoka. Smještena na raskrižju morskih puteva, Malta se razvijala pod snažnim utjecajima svih mediteranskih kultura.

Umjetnost

unutrašnjost co-katedrale sv. Pavla u Medini

Malteška umjetnost ima dugu tradiciju iako je često stvaralaštvo domaćih autora bilo u sjeni utjecaja onih koji su upravljali otočjem. Smatra se kako je zlatno doba malteške umjetnosti bilo tijekom vladavine vitezova reda sv. Ivana, kada je poseban procvat doživjela arhitektura. Prekrasne barokne crkve i utvrde nalaze se diljem otočja i svjedoče o snažnom utjecaju koji je taj religiozni viteški red imao na Maltu i njezin razvoj. Brojne sakralne građevine obiluju izvanrednim slikama, freskama i kipovima sakralnog karaktera.

Najpoznatiji malteški pisac je Frans Sammut, izvrstan novelist koji je posebno poznat po svojem djelu Il-Gagga, po kojem je snimljen i film. U posljednje vrijeme sve veću pozornost dobivaju ženske autorice kao što su Simone Inguanez, Nadia Mifsud, Simone Galea i Elizabeth Grech. Nažalost nisam pronašao ni jedan prijevod navedenih djela na hrvatski jezik.

Jezik

Malteški jezik je semitski jezik, veoma sličan arapskom. Iako postoje teorije da potječe od starog feničanskog jezika, vjerojatnije je kako je ostao na otoku nakon arapskih osvajanja. U pravilu se smatra derivatom sicilijanskog arapskog jezika. Malteški jezik koristi latinsko pismo (kako povijesno tako i suvremeno) te je jedini službeni semitski jezik Europske unije. S obzirom na činjenicu da latinsko pismo nije sasvim prilagođeno semitskim izgovorima, transliteracija ponekad može izgledati prilično konfuzno.

S obzirom na činjenicu da je na Malti drugi službeni jezik engleski, gotovo svi stanovnici otoka pričaju engleski i svi natpisi, znakovi i obavijesti su osim na malteškom također i na engleskom jezku. Također značajan dio stanovnika Malte barem donekle razumije i priča talijanski jezik.

Zemljopis

Fungus rock, Gozo

Malteški arhipelag sastoji se od tri velika naseljena otoka i dvadesetak manjih otočića i hridi. Otok Malta najveći je otok, nakon čega slijedi otok Gozo i potom treći naseljeni otok Comino (na otoku Comino stalno živi samo troje ljudi). Kao deseta najmanja država na svijetu, Malta je u isto vrijeme i četvrta najgušće naseljena država. Posebno gusto naseljen je otok Malta. Unutrašnjost otoka je brdovita i terasasta, s veoma malo izvora vode zbog čega je vegetacija polupustinjska. Dominira tipična igličasta mediteranska makija koja se održava kroz duža razdoblja bez kiše i pod utjecajem snažnih vjetrova. Stalnih rijeka na otocima nema, tek povremeni potoci koji nastaju tijekom kiša. Obala je kamenita i teško pristupačna, uz brojne uvale i zaljeve koji čine sigurno mjesto za sidrište i luke, a također često imaju i lijepe plaže.

Klima

Malta ima mediteransku klimu s izrazito vrućim ljetima i blagim ali često kišnim zimama. Tijekom zimskih mjeseci uobičajen je snažan vjetar, pri čemu je vjetar široko zloglasan kod malteških moreplovaca. Temperatura je tijekom zime rijetko ispod 10 stupnjeva, što čini Maltu jednim od najtoplijih mjesta u Europi. Osim toga, relativno južni položaj Malte čini tijekom zime dane dužima nego u većem dijelu Europe pa uglavnom Malta uživa više sunca nego gotovo sva mjesta u Europi u zimskom razdoblju. Od svibnja do listopada gotovo uopće nema padalina na Malti, pri čemu su temperature uglavnom iznad 30 stupnjeva.

Temperature mora na Malti su u prosjeku najtoplije u Europi. More je ugodno za kupanje od svibnja do studenog. S druge strane, zimski mjeseci su idealni za otkrivanje unutrašnjosti otočja i druge aktivnosti na otvorenom.

Cijene i novac


proizvodi Kraša dostupni su u gotovo svakom dućanu

Malta je članica monetarne unije i službena valuta je euro. Cijene su usporedive s našim cijenama, pri čemu su naravno turistička središta skuplja od manje popularnih mjesta. Također, Gozo je značajno jefitniji od Malte. Dok je kava u središtu Vallette tri eura, na glavnom gradskom trgu u Rabatu na Gozu je manje od dva eura. Cijene su također relativno visoke u turističkim mjestima Sliema i St. Julians. Raznolikost mogućnosti smještaja također doprinosi i raznolikosti cijena smještaja, pa se tako cijene kreću od dvadesetak eura pa sve do nekoliko stotina eura za noćenje. Najjeftiniji smještaj je u hostelima kao i privatnim sobama preko airbnb-a i bookinga. Ponekad dobre opcije za smještaj možete pronaći i putem aplikacije Locktrip.

Ukoliko želite proći jeftino na Malti, koristite javni prijevoz, restorane i kafiće izvan glavnih turističkih atrakcija i međunarodne lance supermarketa. Najjeftiniji na Malti je Lidl, nakon čega slijedi InterSpar i Towers. Mali dućani imaju prednost da rade gotovo tokom cijelog dana i noći, ali su im gotovo dvostruke cijene.

Izbjegnite troškove konverzije novca i koristite REVOLUT kartice na svojim putovanjima.

Preporučujem i malteške pekare Pastizzi s odličnim izborom proizvoda po povoljnim cijenama. Glavni proizvod je Pastizz, ukusno tradicionalno slano pecivo obično punjeno ricottom ili kašastim graškom, no isto tako postoje varijante s mesom, ribom, sirom, špinatom itd.

Ulaznice za većinu atrakcija i muzeja su od 5 do 10 eura. S obzirom na ogromnu baštinu koju ima Malta, troškovi za ulaznice za ljubitelje povijesti mogu značajno porasti. Bankomati i kartično plaćanje dostupni su gotovo posvuda. Većina kafića i restorana također nude mogućnost plaćanja karticama.

Wi-fi i SIM kartice

Neočekivano, pronaći besplatan i kvalitetan wi-fi mi se pokazalo relativno problematično. Iako većina hotela, hostela i drugih smještajnih jedinica ima wi-fi s dobrim brzinama, kafići i restorani često ga nemaju. Brojna javna mjesta imaju besplatan wi-fi ali je potrebna registracija.

S obzirom da je Malta kao članica Europske unije unutar zone besplatnog roaminga, sim kartica vam vjerojatno neće trebati. Ako se ipak odlučite za malteški broj, maltešku SIM karticu za 10 eura možete nabaviti kod tri mobilna operatera Epic, GO i Melita u njihovim trgovinama. Cijena za 1 GB podataka je 6 eura i traje 28 dana.

Javni prijevoz

Nekadašnji žuti autobusi koji su bili simbol Malte već su više od desetljeća povijest. Malta public transport je državna agencija koja održava mrežu javnih autobusnih linija na otoku Malti i Gozo.

Autobusi

brod Valletta - Sliema i otok Manoel

Autobusi su udobni i prostrani te pokrivaju gotovo svaki dio otoka. Ponekad znaju biti frustrirajuće beskrajne cik-cak linije, zbog kojih se putovanje na kratkim udaljenostima čini beskonačno. Cijena za sat i pol vožnje iznosi 1,5 eura izvan ljetne sezone i 2 eura tijekom ljetne sezone. Jedna vožnja je dovoljna za doći na svaki dio otočja. Cijena za noćne linije je 3 eura. Glavni autobusni kolodvor nalazi se pred ulazom u Vallettu i gotovo sve linije kreću s ovog kolodvora. Preporučujem koristiti Google karte za pronalaženje najbržih mogućnosti za putovanje autobusima po otoku, jer je vozni red svih linija integriran u karte. Dostupna je također i specijalizirana aplikacija za autobusni prijevoz.

Možete koristiti i specijalizirane karte među kojima se ističe tallinja card koja je postala posebno atraktivna opcija nakon što je u listopadu 2022. godine Malta odlučila uvesti besplatan javni prijevoz za vlasnike te kartice. Sve što trebate je kupiti tallinja karticu po cijeni od 15 eura i zatim možete koristiti javni prijevoz besplatno tokom dana i noći. Iznimke su izravne linije (direct lines, uglavnom je navedeno u nazivu TD) te trajektne linije.

Plaćanje za vožnju moguće je kod vozača gotovinom ili karticom (imajte na umu da će Vam trebati točan iznos gotovine!)

Trajekti i brodovi

trajektna luka Mgarr, Gozo

Malta i Gozo su povezani trajektom. Polasci su gotovo neprestani, održava se doslovno pomorski most preko kanala Gozo. Vožnja traje oko dvadeset i pet minuta i cijena je 4,65 eur po osobi, u oba smjera (4,05 eura nakon 20 sati). Naplaćuje se u smjeru Gozo - Malta. Prema tome, ako smislite neki alternativni način kako prijeći s otoka Gozo na otok Maltu, vožnja prema otoku Gozo će biti besplatna. Male, brze brodice povezuju otok Comino s Cirkewwom i Mgarrom (trajektnim lukama na Malti i Gozu) po cijeni od 10 eura odnosno 6 eura. Vožnja često uključuje i posjet špiljama na vanjskoj strani Comina. Većina brodica vozi prema pristaništu na popularnom kupalištu Blue lagoon.

Također je popularna vožnja brzobrodskom linijom iz Vallete do Slieme po cijeni od 1,5 eura, a manje poznata ali itekako slikovita opcija su tradicionalne barke nalik na gondole koje povezuju Valletu i Birghu.

Autostopiranje

Nažalost na Malti nema razvijene kulture autostopiranja. Ono može biti dugotrajno i komplicirano, a s obzirom na niske cijene autobusa, često će biti lakše i praktičnije jednostavno uzeti autobus. Stopirao sam tri puta, kad sam propustio posljednji autobus i od tri puta dva puta sam odustao i vratio se pješice.

Briga o okolišu

plodna unutrašnjost otoka Gozo

Malta je svjesna prijetnji koje nebriga o okolišu ima na tako malu a prenapučenu državu pa se značajna pozornost posvećuje zaštiti i očuvanju okoliša. U nedostatku prirodnog zelenila tijekom ljetnih mjeseci značajne površine se umjetno navodnjavaju što je problematično za zemlju koja se suočava s nestašicama vode. Briga o otpadu je kako među zajednicom tako i među stanovništvom relativno dobra i otočje se doima čistim. Brojni farmeri na otoku Gozu poznati su po dugoj tradiciji organskog ili gotovo organskog uzgoja, zahvaljujući čemu upotrebljavaju minimalne količine pesticida. Stoga je svježe malteško voće i povrće među najzdravijim u Europi.

Ugodna klima tijekom cijele godine dodatno poboljšava kvalitetu proizvoda, a nedostatak teške industrije i relativna udaljenost od drugih, industrijaliziranijih država osigurava relativno čist zrak i zemlju na Malti.

Iako je pitanje zaštite bioraznolikosti jedno od ključnih pitanja zaštite okoliša na Malti, nažalost tijekom zimskih mjeseci veliki dio ruralne Malte i Goza pretvara se u veliko lovište ptica i zečeva. Divlji zečevi su već nekoliko puta istrijebljeni s otoka i ponovno uvedeni, ali njihov izlov se i dalje nastavlja. Obično sakriveni u malim, kamenim kućicama malteški lovci postavljaju krletke s pticama pjevicama oko svojeg skloništa kako bi privukli druge ptice i tako si olakšali lov.

Sigurnost

some_alt
malteška policija

Malta je među najsigurnijim državama na svijetu te osim povremenih sitnih krađa u Pacevilleu, popularnom odredištu za noćni turizam, drugog nasilja na Malti gotovo da i nema. Iako će domaćini upozoravati na neke četvrti u Bugibbi i drugim mjestima s velikim brojem doseljenika (zanimljivo, ponekad će kao ne baš sasvim sigurne spomenuti i doseljenike iz naših krajeva) kao potencijalno opasne, nisam imao nikakvih loših iskustava iako sam upravo u Bugibbi živio oko dva mjeseca.

Džeparenje se može dogoditi na popularnim autobusnim linijama, uključujući one od Slieme, St. Juliana i Pacevillea do Vallette te oko noćnih klubova i drugih mjesta s velikim gužvama. Ipak, ovakvi incidenti su rijetki. Ozbiljniji zločini, kada se dogode, na Malti postaju tema medija i društvenih mreža kroz sljedećih nekoliko mjeseci, pa i duže. To najbolje pokazuje koliko su takvi incidenti rijetki jer je potrebno zaista dugo razdoblje dok ih drugi incident zasjeni.

Zdravstveni sustav

Duga tradicija zdravstvene njege na Malti odražava se i danas te je Mater Dei među najboljim i najvećim bolnicama na svijetu. Malta je bila na petom mjestu Svjetske zdravstvene organizacije na ljestvici svjetskih zdravstvenih sustava. Usporedbe radi, Sjedinjene države su na 37. mjestu, Ujedinjeno Kraljevstvo na 18 mjestu, Republika Hrvatska na 43 mjestu, Slovenija na 38 mjestu a Bosna i Hercegovina na 90 mjestu. Zdravstveni sustav na Malti vrlo je sličan britanskom sustavu, budući da je zdravstvena skrb besplatna na mjestu isporuke.

Tradicija potječe od vitezova reda sv. Ivana, tkz. hospitalera koji su izvorno bili orijentirani na medicinsku skrb hodočasnika u Svetu zemlju, a s vremenom polako ali sigurno se transformirali u militantni red. Ipak, tradicija brige o bolesnim i ranjenim nastavila se sve do danas, kad vitezova već odavno nema na Malti.

Najveća zdravstvena opasnost na Malti je sunčanica. Ljetne vrućine često odnose svoj danak među neodgovornim turistima. Imajte uvijek dovoljno vode, zaštitu od sunca i pokrivajte glavu

Voda za piće

Malta nema pitku vodu. Iako je službeno prihvatljiva za piće, okus je izrazito loš, a osim toga često na putu do špina prolazi kroz krovne kanistere gdje se skuplja i grije. Prema tome, toplo preporučujem izbjegavati tekuću vodu i korištenje flaširane vode. Čak i prokuhana, u čaju ili kavi, tekuća voda ima izrazito loš okus.

Što posjetiti?

some_alt
Gran Harbor i pogled na Islu

Iako je Malta relativno mala država itekako se ima što posjetiti na Malti. Posjeta glavnom gradu Valletti, pravom remek djelu barokne arhitekture te najmanjem i najjužnijem glavnom gradu Europske unije nezaobilazan je početak istraživanja Malte. Ljubitelji povijesti, posebice fortifikacijske arhitekture nastavit će prema Tri-cities i svakako u svoj itinerar dodati i staru maltešku prijestolnicu Medinu, utvrđeni grad u unutrašnjosti otoka koji predstavlja stvarni relikt prošlosti na Malti. Uz samu obalu pored Slieme i St. Juliansa nalazi se veoma zanimljiv otok Manoel sa svojom utvrdom. Posebno dobar pogled na otok imate s brzog broda iz Vallette do Slieme.

Ukoliko tražite izvrsne plaže, otok Comino sa svojom Plavom lagunom nudi najbolje iskustvo ne samo Malte nego možda i cijelog Mediterana. Iako je Malta uglavnom kameniti otok, razvedena obala s brojnim uvalama pruža čitav niz slikovitih pješčanih i kamenitih plaža. Tijekom srpnja i posebice kolovoza plaže će biti krcate, ali lipanj i rujan pružaju ugodno iskustvo kupanja u toplom moru na gotovo pustim plažama. Posebno preporučujem Ramla bay na otoku Gozo, Golden bay i Gnejna bay na sjeveru Malte te st. Peters Pools pored Marsaxlokka za ljubitelje adrenalina i skakanja u more s litica. Za obitelji i malu djecu najpogodnija je plaža Melieha, najveća i najblaže položena plaža čitavog arhipelaga.

Iako je Malta prenaseljena, otočje također obiluje zanimljivim prirodnim atrakcijama. Azurni prozor na otoku Gozu već godinama ne postoji, ali sličan prirodni fenomen nalazi se na drugoj strani otoka. Veoma popularna kamena formacija koja tijekom ranojutarnjih sati svijetli u prekrasnim azurnim bojama dok se sunce odbija od morske površine nalazi se na jugu otoka Malte, Blue grotto. Južni dio otoka Malte i otoka Gozo čine visoke litice s nevjerojatnim pogledima, dok se na otoku Cominu nalaze brojne špilje na razini mora, nastale djelovanjem valova.

Centar noćnog života na Malti su Sliema i St. Julians, gradići nasuprot Valetti koji su također i najpopularnije luke za nautičare. Iako će ovdje cijene biti ponešto veće nego na drugim dijelovima otoka, ljubitelji dobre zabave najviše vremena će provesti upravo ovdje. Paceville je popularno odredište za zabave za mlađe adolescente.

Ako tražite tradicionalna riblja jela i pogled na karakteristične šarene malteške ribarske lađe, gradić na istoku otoka Malte, Marsaxlokk (Marsašlok) je pravi izbor. Lijepe šetnice uz more također su i oko Bugibbe i St. Pauls bay te Meliehe.

Outdoor

litice jugozapadne obale otoka Gozo

Malta je popularna destinacija za ljubitelje aktivnosti na otvorenom. Tijekom ljetnih mjeseci predstavlja pravi raj za aktivnosti na vodi dok se tijekom hladnijih mjeseci otvaraju brojne mogućnosti za trekking i penjanje. Relativno brdovit teren Malte nije najpogodniji za biciklizam, ali brojne malo korištene ulice i staze veoma su popularne među MTB avanturistima. Iako je najveći vrh otoka samo 237m. n. v., Malta je tijekom hladnijih mjeseci odlična destinacija za planinarenje i trekking. Brdoviti teren otočja nudi brojne uspone i prekrasne poglede. Na samom otoku Malta najpopularnije područje za treking je sjeverni dio otoka, Ahrax poluotok i zaleđe Meliehe, prema Golden bay i Gnejna bay.

Osobno najdraža trekking staza mi je kružna obalna staza oko otoka Gozo (Gozo coastal path). Ukupno 52 km duga staza može se proći u tri dana (ako ste u dobroj kondiciji i u dva dana) pri čemu nudi čudesne poglede ne samo na raznoliku obalu otoka Gozo već i na unutrašnjost, uključujući slikovita zidinama opasana naselja Victoria, Nadur, Gwadex, Mgarr i druga.

Slobodno penjanje veoma je popularno na Malti te postoji čitav niz ruta uglavnom na morskim liticama. Markirano je gotovo 1500 ruta preko svih razina na izvrsnoj vapnenačkoj stijeni. Otprilike 70% ruta je na Malti, a 30% na Gozu. Stil penjanja po stijenama varira od ruta s jednim stazom do višestrukih, zajedno s boulderingom (uglavnom na Gozu) i mnoga mjesta za solo u dubokoj vodi (DWS), idealna u vrućim ljetnim mjesecima. Ove rute su raširene po otocima od neravnih obala, unutarnjih dolina, do špilja i grebena.

Malta obiluje izvrsnim lokacijama za ronjenje. Burna povijest Malte, posebice tijekom drugog svjetskog rata, ostavila je brojne olupine oko otočja koje privlače ronioce. Unatoč tome što ima manje živih vrsta od koraljnih grebena, Sredozemno more još uvijek omogućuje roniocima da uoče barakude, murine, škarpine ili gologranke. Veoma čisto more i odlična vidljivost nude na Malti fenomenalne mogućnosti za ronjenje.

Zaljev Golden bay smatra se jedinim pravim mjestom za surfanje na Malti, no tijekom ljetnih mjeseci brojne uvale i zaljevi nude nepregledne mogućnosti za kajakarenje i druge aktivnosti na moru.

Itinerari

Za kraj donosim prijedlog nekoliko sedmodnevnih itinerara za Maltu:

Ljubitelji povijesti i urbanog života:

Victoria, Gozo

1. dan: Valleta i Floriana. Malom barkom preplovite Grand harbour i nastavite istraživati Birghu, Isla i Bormia.

2. dan: Istražite staru maltešku prijestolnicu Medinu i Rabat. Nastavite do Dingli stijena za veličanstven zalazak sunca.

3. dan: ujutro krenite prema Blue grotto, dan nastavite istražujući prapovijesne lokalitete Hadžar-Kim i Mnajdra.

4. dan: iskoristite dan u potrazi za zanimljivim baroknim crkvama diljem otoka. Mosta, Melieha, Lija, San Gwan i druge. Dok ste u Meliehi posjetite i Aquarium. Popodne prošećite promenadom uz Sliemu, Paceville i St. Julians.

5. dan: nakon jutarnje šetnje promenadom uz Marsakalu popodne produžite do Marsaxlokka i uživajte u odličnim ribljim restoranima i pogledu na ribarsku luku.

6. dan: trajektom otiđite na otok Gozo i posjetite utvrđeno mjesto Victoria te Rabat. Posjetite najstarije samostojeće građevine na svijetu Ggantija i jednu od najljepših plaža Malte, Ramla bay.

7. dan: odmorite na odličnoj Blue Lagoon plaži na otoku Comino te posjetite Popeye village.

Outdoor fanovi

zaljev Ramla, Gozo

1. dan: započnite posjet Malti sa surfanjem. Golden bay i Gnejna bay nude odlične uvjete za surfanje tokom cijele godine.

2. dan: istražite St. Pauls bay i Saline bay oko Buggibe kajakom ili SUP-om. Posjetite otoke st. Paul. Ukoliko ste u dobroj formi, nastavite do inače teško dostupne ali veoma lijepe plaže u zaljevu Imgiebah Bay.

3. dan: rano ujutro dok još nisu velike vrućine iznajmite MTB i istražite unutrašnjost Malte na dva kotača. Najveće vrućine provedite na plaži prema vlastitom izboru a predvečer nastavite manje prometnom ali veoma slikovitom cestom uz Dingli klisure i južnu, stjenovitu obalu Malte.

4. dan: okušajte se u snorkelingu na otoku. Preporučujem Ahrax point na sjeverozapadu otoka. Ahrax (araš) point rt je veoma zanimljiv roniocima zbog svojeg karakterističnog podmorja koje je veoma slično koraljnom grebenu. Također možete isprobati i scuba ronjenje na ovom lokalitetu.

5. i 6 dan: Izdvojite barem dva dana za istraživanje otoka Gozo. Ukoliko nisu prevelike vrućine, prođite barem dio Gozo coastal path. Preporučujem odličan dio staze uz visoke litice od Il Xlendija do Ta Sannata (ako imate kondicije svakako nastavite do Mgarra za prekrasne poglede ne samo na obalu već i unutrašnjost otoka), zatim dionicu San Lawrence - Ta' Kercem te relativno dugu ali lijepu dionicu iz Marsaforna do L'Gharba. Ukoliko krenete dovoljno rano i imate iskustva u trekinzima na duge distance, bez problema ćete proći cijelu stazu u dva dana. Ako ste manje iskusni a želite proći cijelu stazu, preporučujem barem tri dana.

7. dan: zaključite svoju posjetu Malti penjanjem. Brojne litice imaju provedene penjačke pravce i pravi su izazov za svakog ljubitelja vertikalnih uspona.

Booking.com

objavljeno: 2023-12-03Pratite nas:Aktualno:

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno

Sofija iz Zagreba za 27 eura povratno

Marseille iz Zadra za 28 eura povratno

Sardinija iz Trsta od 30 eura povratno

Podgorica iz Zagreba od 30 eura povratnoPovezano:

Malta iz Zagreba za 32 eura povratno

Malta iz Trsta za 28 eura povratno

Malta iz Beča za 22 eura povratno

Gozo

Gozo coastal walk

Valletta

Risnjak

Dresden

Krakov

Ptuj

Najbolje od Gorskog kotara


Pogledajte još:

Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet


Gozo
Video:Mali trikovi: