Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Najbolji advent u Hrvatskoj

tekst: Peter Polić


some_alt
Koblerov trg u Rijeci
(c) Visit Rijeka

Predbožićno razdoblje tradicionalno je povezano s prekrasnim sajmovima, kuhanim vinom, brojnim poslasticama i ugodnoj atmosferi ispod okićenih borova i svjetlosti tisuća malih lampica. Nažalost klimatske promjene već odavno čine snježni pokrivač u većem dijelu Europe tijekom prosinca više iznimkom nego pravilom, ali dekoracije i prekrasni štandovi itekako približavaju osjećaj zime uz božićne ukrase. Trenutna epidemiološka situacija zatvorila je ili značajno ograničila velik broj božićnih sajmova diljem Europe, pa je možda pravo vrijeme da se okrenemo domaćim sajmovima. U Hrvatskoj će se advent ove godine održati, i to ne samo u Zagrebu, gdje je već postao međunarodno prepoznati događaj već i diljem drugih gradova. Donosimo izbor pet najljepših sajmova po našem ukusu.

Rijeka

some_alt
božićni ukrasi na Trsatu
(c) Visit Rijeka

Prijestolnica sjevernog Jadrana već dugi niz godina aktivno sudjeluje u stvaranju sve boljih programa predbožićnih sajmova nastojeći tako ugrijati često hladne zimske dane ispunjene burom te donijeti na ulice grada koji teče pravu bujicu događanja i zanimljivosti.

Tradicionalno, program se održava na riječkom Korzu i oko Trsatskog kaštela gdje se održavaju razni prigodni kulturno-zabavni programi uz šarenu štandovsku ponudu. Zanimljivost riječkog adventa jest u tome što on zapravo tijekom većeg dijela zime zapravo ne prestaje: čim prođu tri kralja samo promijeni ruho i pripremi se na legendarno riječko karnevalsko ludilo koje kulminira našim najvećim karnevalom.

U razdoblju od 27. studenog do 6. siječnja riječko Korzo ispunit će čak 26 adventskih kućica koje će predstaviti ponudu prigodnih proizvoda, ukrasa i pregršt ideja za najljepše božićne poklone kao i toplih i hladnih slastica i zalogajčića za najmanje i one koji se tako osjećaju. Neizostavno kuhano vino i dobra "ćakula" osim Korza također će se proširiti i na Trsat gdje će se i ove godine Trsatska kula urediti tisućama lampica pruža pogled koji oduzima dah.

Više od riječkom adventu pročitajte na službenim stranicama grada Rijeke.Delnice

some_alt
Delnička adventska bajka
(c) Delnička Adventska bajka

Naš najviši grad te tradicionalno središte Gorskog kotara i ove godine biti će ukrašeno u blagdanskom ruhu te nastojati privući svojim toplim, bajkovitim ugođajem i bogatom ponudom goranskih delicija. Grad Delnice posebno se orijentira prema najmlađima kojima će domaćin biti Baka Mraz uz prigodnu akciju "Božićna bajka" koja ima i humanitarni karakter. Tijekom održavanja sajma volonteri mladih Crvenog križa Delnice organiziraju akciju "Ubaci čokoladu, pruži nadu" pri čemu će se u Selu Bake Mraz u subotu 4. i 11. prosinca 2021. u vremenu od 10-12 sati prikupljati čokolade koje će donirati djeci smještenima u Domu Sv. Ana (Caritasov dom za žene i djecu - žrtvama obiteljskog nasilja).

Za potrebe adventa posebno je uređeno adventsko selo Bake mraz u kojem će se većina događanja, poput koncerata popularne i blagdanske glazbe i održavati. Domaći OPG-ovi s delničkog i goranskog kraja upotpunit će ponudu raznovrsnim domaćim proizvodima.

Osim glazbenog programa i neizostavne ponude jela i pića, u sklopu sajma se održava i izložba maketa vlakova i željeznica. Nastala u organizaciji sekcije "Mali vlakovi" Kluba željezničkih modelara "ZAGREB" izložba će se održati u Radničkom domu u Delnicama od petka 3.12. do nedjelje 5.12. od 9-20h (u nedjelju 5.12. do 19h).

Iako ove godine neće biti tradicionalnog blagdanskog vlaka Tin express radi epidemioloških uvjeta, vlak je i dalje najbolji način za doći do Delnica, posebice ako krećete iz Rijeke. Povratna karta za one koji kreću prema Delnicama je 68 kuna što je povoljnije od uobičajene, a uz to svi do 18 godina do Delnica mogu na Adventsku bajku vlakom besplatno.

Više o adventskoj bajci u Delnicama pročitajte na organizatorovim facebook stranicama.Osijek

some_alt
advent u Osijeku
(c) TZ Osijek

Grad na Dravi i ove godine donosi svoj advent koji je spreman na sve scenarije razvoja pandemije na način da umjesto klasičnog adventa na jednom mjestu napravi advent koji je u pokretu i odvija se u cijelom gradu. S obzirom na činjenicu kako se predbožićno vrijeme poklapa s danom grada, u Osijeku program adventa započinje posebnim dijelom posvećenim proslavi gradskog rođendana. Tako će se advent u Osijeku otvoriti 2. prosinca paljenjem blagdanskih lampica i ukrasa.

Glavni program adventske proslave odvijat će se na Tvrđi. Turistička zajednica grada Osijeka i Grad Osijek odlučili su posebno urediti područje osječke utvrde kako bi ovo značajno područje u gradu učinili još atraktivnijim. Glavno mjesto događaja biti će parkiralište iza Rektorata koje je ove godine postalo raskošni trg Vatroslava Lisinskog, a ujedno i mjesto koje će se morati posjetiti ovog Adventa.

Božićni sajam održavat će se i u središtu grada, na trgu dr. Ante Starčevića kao i program Ledena bajka koji će se održavati na gradskom klizalištu kod Sokola. Glazba, aktivnosti i zabava za male i one malo veće, sportske igre i rekreacija, sve na ledu, u pokretu, u sjajno uređenom prostoru klizališta biti će razlog više da se ove godine uputite prema Osijeku tijekom adventa.

Više o adventu u Osijeku pročitajte na službenim stranicama organizatoraSplit

some_alt
blagdanska atmosfera na rivi
(c) visit Split

Grad sv. Duje donosi jedan sasvim drugačiji advent u mediteranskom duhu, ponešto toplijem vremenu i ugodnoj atmosferi grada kojem njegovi stanovnici tepaju "najljepši grad na svijetu". Slogan adventa je "kliknimo na Advent", pri čemu je želja organizatora da posjetitelji imaju priliku "doživjeti", "osjetiti" i "kliknuti" s brojnim gastronomskim i kulturnim događanjima na prostoru Splita, poštujući postojeća ograničenja i mjere. Brojni programi adventske tematike započinju 3. prosinca i traju sve do 6. siječnja 2022. godine.

Bogata gastronomska ponuda adventskog sajma u Splitu podijeljena je u četiri zone: Bedem Cornaro, Perivoj, Mertojak i Imaginarium Advent Zvončac. Pri tome je novost u odnosu na prethodne godine Bedem Cornaro. Nekadašnji fortifikacijski sustav nastao u sedamnaestom stoljeću nazvan po mletačkoj obitelji i predstavlja središnji, sjeverni i danas najbolje sačuvani splitski barokni bastion, izgrađen prvi unutar sustava baroknih fortifikacija. Ukrašen božićnim svjetlima, ovaj bastion dobiva sasvim novo ruho.

Organizatori adventa u Splitu značajnu pozornost posvećuju i kulturnoj dimenziji adventa. Muzeji i galerije diljem Splita obiluju blagdanskim sadržajima. Razne predstave za djecu i odrasle održavat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu mladih i Gradskom kazalištu lutaka.

Više o adventu u Splitu pročitajte na službenim stranicama TZ Split.Varaždin

some_alt
advent u Varaždinu
(c) tourism-varazdin

Središte Zagorja i naš najbarokniji grad te nekadašnja prijestolnica ima svoj veoma zanimljiv advent koji je razlog više za posjetu ovog uvijek lijepog grada. Advent u Varaždinu zbiva se u središtu povijesne gradske jezgre, čime oživljava barokno središte u blagdanskom ruhu. Cilj organizatora jest napraviti sajam koji će biti zabavan, živahan, mirisan i intiman, prilagođen svakom gostu i dovoljno velik da se izbjegnu gužve a da opet sve bude nadohvat ruke, baš kakav Advent treba i biti.

Najvažnija zbivanja odvijat će se na varaždinskom Korzu na kojem će se uz blagdanske delicije moći uživati i u koncertima najpopularnijih domaćih glazbenika kao što su Vanna, Dino Dvornik Tribute band, Neno Belan i Dobre vibracije. Na trgu će se održavati i paljenje blagdanskih svijeća i održavati brojni drugi programi.

Uživanje u blagdanskim delicijama biti će moguće i na Trgu Miljenka Stančića na kojem se tradicionalno postavljaju blagdanski štandovi s bogatom ugostiteljskom ponudom ukusnih jela i pića te ponuda brojnih suvenira u blagdanskom ruhu. Na trgu će se također održavati i akustični koncerti nedjeljom kao i razni drugi programi.

Kao i u svakom gradu tako će se i u Varaždinu pojaviti klizalište koje će unijeti ledeni duh zime uz topli blagdanski ugođaj, kao poziv više da se zagrijete uz topli čaj, kuhano vino ili jednu od brojnih delicija.

Pročitajte više na službenim stranicama Adventa u Varaždinu.Zagreb

some_alt
blagdanski ugođaj na Zrinjevcu
(c) Branko Radovanović

Naš glavni grad već je godinama poznat po izvanrednom božićnom sajmu koji je postao prepoznatljiv turistički brend Hrvatske i plasirao Zagreb visoko među poželjne zimske citybreak destinacije. Advent u Zagrebu spektakularno je gradsko iskustvo koje pretvara glavni grad u zimsku zemlju čudesa. Više od 25 pojedinačnih božićnih sajmova raspoređeno je po glavnim gradskim trgovima i šetnicama, svaki sa svojom jedinstvenom temom i atmosferom, a opet savršeno međusobno isprepleten da daje osjećaj jedne sveobuhvatne Božićne cjeline. Šarmantni štandovi nude umjetničke proizvode i rukotvorine, kao i bogatu regionalnu kuhinju i aromatično kuhano vino. Blještava svjetla, šareni ornamenti i sezonski ukrasi nadopunjuju dnevni program zabave na otvorenom i kulturnih predstava, prožimajući atmosferu blagdanskom čarolijom.

Jedan popularan suvenir sa sjevera Hrvatske koji se može pronaći tijekom cijele godine su ručno izrađena licitarska srca te drvene rezbarene igračke također nastale ručnim radom prema višestoljetnoj tradiciji iz Hrvatskog zagorja. Ovaj zanat, koji su u 19. stoljeću razvili mještani na hodočasničkom putu prema marijanskom svetištu Gospe Snježne, uvršten je na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva.

Posebno važan dio programa posvećen je najmlađima za koje će biti pripremljeni tematski sadržaji od bajki, pjesama, nastupa uživo do predimenzioniranih igračaka, ogromnih sustava željeznice obavijenih u snježnu idilu te druženja s likovima iz najdražih bajki. Ispred katedrale i ove godine biti će postavljene žive Božićne jaslice.

Na trgu Kralja Tomislava je i ove godine blagdanski uređeno klizalište koje nas uvodi u čarobno uređenje Zrinjevca sa širokom ponudom blagdanskih specijaliteta, ali i glazbenim sadržajem. Ipak glavni glazbeni program održavat će se na trgu bana Josipa Jelačića, gdje su i najveći štandovi te gdje se očekuje i novogodišnji doček.

Više o adventu u Zagrebu pročitajte na službenim stranicama događaja.Ukoliko trebate smještaj tijekom boravka na adventskim sajmovima, preporučujemo vam privatni smještaj preko airbnb.

Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


objavljeno: 2021-12-01Aktualno:

Malmo iz Zagreba za 10 eura povratno

Stockholm iz Rijeke za 18 eura povratno

Brindisi iz Zagreba za 36 eura povratno

Island iz Trevisa za 35 eura povratno

Oslo iz Zagreba za 14 eura povratnoPovezano:

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Brač dobiva planinarsku obilaznicu

Ugljan i Pašman biciklom

Vukovar

Gacka

Karkonoše

Mala Fatra

Najbolja novogodišnja putovanja

Skijanje za svačiji budžet

Zima u Salzburgu

Pogledajte još:

Ugljan i Pašman biciklom


Madeira: sve što trebate znati


Karkonoše


Otok vječnog proljeća


Putopisni film: Jordan