Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:


Fotografije:Video:Mali trikovi:City break: Bratislava

Tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Gradski dvorac

Ukoliko se u Beču ukrcamo na brod i otisnemo Dunavom, proći ćemo još četiri glavna grada čije ime počinje na B. Prvi od njih nalazi se veoma blizu samome Beču, to je Bratislava, glavni grad Slovačke, jedne od najmlađih država u Europi. Rođena je na Novu Godinu, 1993. godine, kada su Slovaci prvi puta u povijesti dobili svoju neovisnu državu (ako ne računamo marionetsku fašističku državu svećenika XXX tijekom drugog svjetskog rata). Bio je to poseban doček Nove godine, kada su se gotovo svi stanovnici grada okupili na gradskom trgu da zajedno proslave novo doba za svoju zemlju.

Povijesno gledano, počeci Bratislave sežu u deseto stoljeće, a već je u petnaestom stoljeću Bratislava postala veliki grad za tadašnje doba. Tijekom invazije Turaka Bratislava je bila središte Mađarske kraljevine, te je kroz povijest često bila i središte zbivanja za nas značajnih događaja. Upravo je zbog toga kod nas sa povijesnog aspekta popularnije mađarsko ime, Požun nego Bratislava a grad je poznat i po njemačkom toponimu Pressburg. Sve to samo govori o velikom utjecaju susjednih država na Bratislavu, prije svega Ugara i Austrijanaca iz Habsburške monarhije, stoga već i nakon kratke šetnje gradom mogu se vidjeti različiti reljefi i ukrasi na pročeljima starih zgrada koji svjedoče o ostavštini sila koje su imale svoj utjecaj ovdje.

some_alt
Gradska vijećnica i središte grada

Najvažniji spomenik u gradu jest gradski dvorac koji se nalazi na uzvisini iznad starog dijela grada te uz sami Dunav. Tijekom turske okupacije Budimpešte upravo je ovdje zasjedao ugarski sabor. Većina dvorca koji je danas vidljiv potječe iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća, jer je požar 1811. uvelike devastirao dvorac. Sa dvorca se pruža lijepi pogled na središte grada i tok rijeke Dunav, pri čemu se vidi razlika između desne i lijeve obale. Dok se na desnoj strani vide veliki jednolični neboderi klasične socijalističke gradnje te u daljini visoki industrijski dimnjaci, s lijeve strane se pruža lepeza staroga grada i raznolikih zgrada i crkava. Pored dvorca nalazi se lijepi park a osim autobusom do dvorca je moguće popesti se i stazom koja se diže gotovo od same obale Dunava. Unutar dvorca se nalazi povijesni muzej (ulaznica redovna 18 kn/studenti - 10 kn) iz kojega je moguće i popesti se u kraljevski toranj sa kojeg se pruža još ljepša panorama cijeloga grada i okolice. Pored dvorca se nalazi moderna zgrada parlamenta, a pred samim ulazom u dvorac nalazi se spomenik Svatopluku, srednjevjekovnom slavenskom vođi kojeg Slovaci smatraju praocem svojega naroda.

Ispod dvorca nalazi se nekadašnja židovska četvrt koja obiluje bogato ukrašenim velikim zgradama u kojima su nekada obitavali židovski poduzetnici koji su predstavljali bogatiji sloj u gradu. Na samome početku te četvrti nalazi se zanimljiv muzej satova (ulaznica redovna 18 kn/studenti - 10 kn), a neposredno uz njega nalazi se i muzej židovske kulture u Bratislavi (ulaznica redovna 14 kn/studenti - 5 kn) koji govori o njihovom životu i njihovom nestanku tijekom drugog svjetskog rata.Nastavimo li prema centru, nailazimo na katedralu sv. Martina, u kojoj je okrunjeno jedanaest vladara, uključujući i legendarnu Austro-Ugarsku kraljicu Mariju Tereziju. Katedrala potječe iz četrnaestog stoljeća te je simbol katoličanstva u Slovačkoj, uz Poljsku vjerojatno najreligioznije katoličke zemlje u Istočnoj Europi. Njezin visoki bijeli zvonik dominira gradskom panoramom te je uz mostove i dvorac jedan od najprepoznatljivijih simbola Bratislave. Stara gradska jezgra je relativno malena za grad takvog značaja, pa se na prilično malenome području nalaze dva kazališta, neobarokna filharmonija, slovački nacionalni teatar te gradska opera. Sa glavnog gradskog trga se proteže usko šetalište Rybarska Brana koje je ljeti prepuno stolova kafića i restorana. Ovo je središte socijalnog života Slovaka, koji se uglavnom okupljaju oko Rolandove fontane u samome središtu gradskog trga čiji korijeni sežu do šesnaestog stoljeća. Sa strane se nalazi i stara gradska vijećnica koja svoje temelje ima u još ranijem razdoblju, naime izgrađena je 1421., a danas se u njoj nalazi gradski muzej (ulaznica redovna 18 kn/studenti - 10 kn). Posebna zanimljvost toga muzeja su komore za mučenje koje se nalaze u njegovom podrumu.

some_alt
Predsjednička palača

Udaljimo li se od gradskog centra te krenemo prema kolodvoru, nailazimo na zanimljivu mješavinu moderne post-komunističke arhitekture kojom dominiraju staklene zgrade poslovnih subjekata i korporacija te auto-ugarske secesijske palače bogatijih građana osamnaestog i devetnaestog stoljeća. Također, tu se nalazi i predsjednička palača, veliki dominantni kompleks koji je posebno bio zanimljiv tijekom devedesetih kada je slovačkom vladao snažnim predsjedničkim sustavom Vladmimira Mečiara koji je provodio politiku izolacionizma te je veoma često uspoređivan sa našim prvim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom. Iako je simbolika predsjedničke palače itekako snažna i danas, moderna Slovačka sasvim je drugačija od Mečiarove ideje, svoj je gospodarski uzlet doživjela 2004. kada postaje članica Europske Unije što je dovelo do uspješnog privlačenja stranoga kapitala.

Još jedna zanimljivost Slovačke općenito pa samim time i Bratislave su ljudi. Gotovo nigdje u Europi ne mogu se pronaći toliko vedri i susretljivi ljudi. Bez obzira znaju li engleski ili ne, svi će vam rado pomoći, uputiti vas nekamo ili čak i sa vama krenuti da budu sigurni da niste krivo skrenuli. Pozitivno raspoloženje koje dominira većinom stanovnika ovoga grada naprosto obuzima gotovo svakoga. Ako se tome pridoda još i jezik koji je veoma sličan hrvatskome, vrlo je vjerojatno da ćete u ovome gradu pronaći odlično društvo.

Kako doći:

vlak:
iz Zagreba svakodnevno do Budimpešte te zatim presjedanje za Bratislavu

povratna karta:
Zagreb - Budimpešta: 260 kn
Budimpešta - Bratislava: 130 kn

objavljeno: 2013-03-06Aktualno:

Malta iz Venecije za 24 eura povratno

London iz Ljubljane za 34 eura povratno

Barcelona iz Trevisa za 28 eura povratno

Brazil iz Venecije za samo 339 eura povratno

Advent u Salzburgu u zvukovima HrvatskePovezano:

Izravno autobusom do Bratislave

Besplatno vlakom u Slovačkoj

Zima u Salzburgu

Maroko (II. dio)

Bilbao - srce Baskije

Oktoberfest

Maroko (I. dio)Pogledajte još:

Zima u Salzburgu


Najbolja adventska putovanja


Maroko (II. dio)


Bilbao - srce Baskije


Oktoberfest