Portal za samostalna putovanja i backpacking

Pratite nas:
Fotografije:Video:Mali trikovi:Bratislava

Tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Gradski dvorac

Ukoliko se u Beču ukrcamo na brod i otisnemo Dunavom, proći ćemo još četiri glavna grada čije ime počinje na B. Prvi od njih nalazi se veoma blizu samome Beču. Taj grad je Bratislava, glavni grad Slovačke, jedne od najmlađih država u Europi. Rođena je na Novu Godinu, 1993. godine, kada su Slovaci prvi puta u povijesti dobili svoju neovisnu državu (ako ne računamo marionetsku fašističku državu svećenika Jozefa Tisoa tijekom drugog svjetskog rata). Bio je to poseban doček Nove godine, kada su se gotovo svi stanovnici grada okupili na gradskom trgu da zajedno proslave novo doba za svoju zemlju.Povijesno gledano, počeci Bratislave sežu u deseto stoljeće, a već je u petnaestom stoljeću Bratislava postala veliki grad za tadašnje doba. Tijekom invazije Turaka Bratislava je bila središte Mađarske kraljevine, te je kroz povijest često bila i središte zbivanja za nas značajnih događaja. Upravo je zbog toga kod nas sa povijesnog aspekta popularnije mađarsko ime, Požun nego Bratislava a grad je poznat i po njemačkom toponimu Pressburg. Sve to samo govori o velikom utjecaju susjednih država na Bratislavu, prije svega Ugara i Austrijanaca iz Habsburške monarhije, stoga već i nakon kratke šetnje gradom mogu se vidjeti različiti reljefi i ukrasi na pročeljima starih zgrada koji svjedoče o ostavštini sila koje su imale svoj utjecaj ovdje.

some_alt
Gradska vijećnica i središte grada

Građevina koja dominira gradom i koja prva privuče interes turista jest gradski dvorac koji se nalazi na uzvisini iznad starog dijela grada te uz sami Dunav. Tijekom turske okupacije Budimpešte upravo je ovdje zasjedao ugarski sabor. Dvorac koji se danas može vidjeti zapravo potječe iz pedesetih godina dvadesetog stoljeća, jer je požar 1811. uvelike devastirao dvorac. Sa dvorca se pruža lijepi pogled na središte grada i tok rijeke Dunav, pri čemu se vidi razlika između desne i lijeve obale. Dok se na desnoj strani vide veliki jednolični neboderi klasične socijalističke gradnje te u daljini visoki industrijski dimnjaci, s lijeve strane se pruža lepeza staroga grada i raznolikih zgrada i crkava. Pored dvorca nalazi se lijepi park a osim autobusom do dvorca je moguće popesti se i stazom koja se diže gotovo od same obale Dunava. Unutar dvorca se nalazi povijesni muzej (ulaznica redovna 10 eur/studenti - 4 eur) iz kojega je moguće i popesti se u kraljevski toranj sa kojeg se pruža još ljepša panorama cijeloga grada i okolice. Pored dvorca se nalazi moderna zgrada parlamenta, a pred samim ulazom u dvorac nalazi se spomenik Svatopluku, srednjevjekovnom slavenskom vođi kojeg Slovaci smatraju praocem svojega naroda.

Ispod dvorca nalazi se nekadašnja židovska četvrt koja obiluje bogato ukrašenim velikim zgradama u kojima su nekada obitavali židovski poduzetnici koji su predstavljali bogatiji sloj u gradu. Na samome početku te četvrti nalazi se zanimljiv muzej satova (ulaznica redovna 3 eur/studenti - 1,5 eur), a neposredno uz njega nalazi se i muzej židovske kulture u Bratislavi (ulaznica 7 eur, prva nedjelja u mjesecu besplatno) koji govori o njihovom životu i njihovom nestanku tijekom drugog svjetskog rata.Nastavimo li prema centru, nailazimo na katedralu sv. Martina, u kojoj je okrunjeno jedanaest vladara, uključujući i legendarnu Austro-Ugarsku kraljicu Mariju Tereziju. Katedrala potječe iz četrnaestog stoljeća te je simbol katoličanstva u Slovačkoj, uz Poljsku vjerojatno najreligioznije katoličke zemlje u Istočnoj Europi. Njezin visoki bijeli zvonik dominira gradskom panoramom te je uz mostove i dvorac jedan od najprepoznatljivijih simbola Bratislave. Stara gradska jezgra je relativno malena za grad takvog značaja, pa se na prilično malenome području nalaze dva kazališta, neobarokna filharmonija, slovački nacionalni teatar te gradska opera. Sa glavnog gradskog trga se proteže usko šetalište Rybarska Brana koje je ljeti prepuno stolova kafića i restorana. Ovo je središte socijalnog života Slovaka, koji se uglavnom okupljaju oko Rolandove fontane u samome središtu gradskog trga čiji korijeni sežu do šesnaestog stoljeća. Sa strane se nalazi i stara gradska vijećnica koja svoje temelje ima u još ranijem razdoblju, naime izgrađena je 1421., a danas se u njoj nalazi gradski muzej (ulaznica redovna 5 eur, studenti 2,5 eur). Posebna zanimljvost toga muzeja su komore za mučenje koje se nalaze u njegovom podrumu.

some_alt
Predsjednička palača

Udaljimo li se od gradskog centra te krenemo prema kolodvoru, nailazimo na zanimljivu mješavinu moderne post-komunističke arhitekture kojom dominiraju staklene zgrade poslovnih subjekata i korporacija te auto-ugarske secesijske palače bogatijih građana osamnaestog i devetnaestog stoljeća. Također, tu se nalazi i predsjednička palača, veliki dominantni kompleks koji je posebno bio zanimljiv tijekom devedesetih kada je slovačkom vladao snažnim predsjedničkim sustavom Vladmimira Mečiara koji je provodio politiku izolacionizma te je veoma često uspoređivan sa našim prvim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom. Iako je simbolika predsjedničke palače itekako snažna i danas, moderna Slovačka sasvim je drugačija od Mečiarove ideje, svoj je gospodarski uzlet doživjela 2004. godine kada postaje članica Europske Unije što je dovelo do uspješnog privlačenja stranoga kapitala te je danas jedna od najuspješnijih post-socijalističkih država u Europi..

Još jedna zanimljivost Slovačke općenito pa samim time i Bratislave su ljudi. Gotovo nigdje u Europi ne mogu se pronaći toliko vedri i susretljivi ljudi. Bez obzira znaju li engleski ili ne, svi će vam rado pomoći, uputiti vas nekamo ili čak i sa vama krenuti da budu sigurni da niste krivo skrenuli. Pozitivno raspoloženje koje dominira većinom stanovnika ovoga grada naprosto obuzima gotovo svakoga. Ako se tome pridoda još i jezik koji je veoma sličan hrvatskome, vrlo je vjerojatno da ćete u ovome gradu pronaći odlično društvo.Kako doći:

Do Bratislave se iz Zagreba može doći jednostavno i relativno povoljno ukoliko se kupuju karte unaprijed jednom od brojnih autobusnih linija Flixbusa iz Zagreba. Cijena putovanja iznosi od 149 kuna po smjeru. Puno češće su dostupne karte po cijeni od 178 kuna po smjeru. Putovanje u pravilu predviđa presjedanje u Beču.

Pretraži najpovoljnije karte Zagreb - Bratislava Flixbus (od 149 kuna)

Nažalost više nije moguće u jednom danu doći do Bratislave vlakom preko Budimpešte iz Zagreba, ali je i dalje to veoma jeftina opcija, posebice ukoliko se kombinira sa boravkom u Budimpešti (potrebno je prenoćiti između vlakova). Cijena povratnog putovanja je oko 340 kn. Pri tome preporučujemo kupiti povratnu kartu do Budimpešte (200 kn) te potom u Budimpešti povratnu kartu do Bratislave (cca 134 kn). Ukoliko kupujete povratnu kartu izravno iz Zagreba do Bratislave, cijena putovanja će biti značajno skuplja.

Više informacija potražite u našem vodiču za najjeftinija putovanja vlakom

Kada doći:

Putovanje u Bratislavu je uvijek dobra ideja. Tijekom proljeća i jeseni najugodnije je vrijeme za boravak u gradu, dok ljeta znaju biti topla a zime hladne. Ipak prekrasni božićni sajam privlači i veliki broj posjetitelja tijekom adventa, kao i veliki broj kulturnih događanja tijekom ljeta.

Javni prijevoz

Javni prijevoz u Bratislavi uređen je mrežom trolejbusa i tramvaja. Jednosmjerna karta dođe 0,70 eura te vrijedi petnaest minuta. Za 0.90 eura dostupna je karta valjanosti od 30 minuta koja je dostatna za većinu putovanja kroz grad. Cijena 60-minutne karte iznosi 1.20 eura. Također su dostupne i dnevne karte već za 3.50 eura.

Prilikom ulaska u autobus, tramvaj ili trolejbus potrebno je poništiti kartu neposredno nakon ukrcavanja. Vozni red i mrežu linija možete pronaći OVDJE.

Smještaj

Bratislava je povoljan grad i smještaj je u skladu sa time veoma povoljan. Moguće je pronaći sasvim pristojan smještaj za mlade u hostelima već za pedesetak kuna po noćenju, pri čemu su tijekom vikenda cijene nešto skuplje.

Odličan izbor je Hostel Patio koji se nalazi u blizini Starog grada u Bratislavi, a nudi recepciju otvorenu 24 sata dnevno, računala s besplatnim internetom i besplatnu kavu i čaj. U dvorištu je dostupno privatno parkiralište uz nadoplatu. Gosti mogu besplatno koristiti perilicu i sušilicu rublja, glačalo i sušilo za kosu. Na svakom katu dostupna je zajednička kuhinja. Gostima je na raspolaganju besplatni WiFi. Možete birati između soba s vlastitom kupaonicom, soba sa zajedničkim sadržajima ili spavaonica. Na raspolaganju su ručnici i posteljina. Studenti do 26 godina, svi gosti do 18 godina, osobe s invaliditetom i gosti stariji od 70 godina ne plaćaju boravišnu pristojbu. U okolici se nalaze mnoge pivnice, klubovi i restorani. Samoposluga je smještena nasuprot hostela Patio. Primatova palača, Narodno kazalište i Bratislavski dvorac lako su dostupni pješice.

Najbolji izbor za dvokrevetne sobe je Boutique Apartments Possonium, Elegantni butik apartmani Possonium smješteni su u povijesnoj zgradi iz 19. stoljeća u centru Bratislave, na 10 minuta hoda od pješačke zone stare gradske jezgre i 300 metara od glavnog željezničkog kolodvora. Objekt u ponudi ima studije i apartmane. Dostupan je besplatni WiFi. Sve su jedinice različito namještene i imaju TV sa satelitskim programima, a neke obuhvaćaju vlastitu kupaonicu s tušem. Butik apartmani Possonium imaju bar s TV-om velikog ekrana, DVD uređajem i stolnim nogometom. Gosti također mogu uživati u udobnom vrtu s vanjskim barom, koji je otvoren u ljetnim mjesecima.

Pretražite i akcije za najpovoljniji smještaj u Bratislavi.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-01-28Aktualno:

Rim iz Zagreba za 10 eura povratno

Sicilija iz Beča za 10 eura povratno

Kuba iz Milana za 339 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 38 eura povratno

Maroko planira otvaranje od 31. siječnjaPovezano:

Izravno autobusom do Bratislave

Besplatno vlakom u Slovačkoj

Mala Fatra

Valletta

Malta: Sve što trebate znati

Vukovar

Bled

Gacka


Pogledajte još:

Gozo coastal walk


Destinacije za zimsko sunce


Valletta


Malta: Sve što trebate znati


Najbolji advent u Hrvatskoj