Portal za samostalna putovanja i backpacking

Graz

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
ulaz u stari grad Al Eirsernen Tor

Kada govorimo o turizmu Hrvata devedesetih, prvenstveno se razvijao shopping turizam. Visoke cijene i ograničena ponuda u našim dućanima potaknuli su val putovanja u kupovinu preko granice. Dok su Istrijani i Primorci hrlili prema Trstu i Palmanovi, sjeverna Hrvatska je prvenstveno bila orijentirana prema Grazu. Tako je metropola hrvatskih šopingholičara ugostila na tisuće turista iz Hrvatske, a da pri tome vjerojatno većina nije vidjela baš ništa od tog grada osim trgovačkih centara. Da li je Graz nešto više od jeftine trgovine? Naravno da je. Od odličnog božićnog sajma do prekrasnih ulica starog grada i lijepih šetnica uz Muru Graz je mjesto koje zavređuje biti na karti citybreak destinacija u našoj okolici.


Graz je drugi najveći grad u Austriji te glavni grad pokrajine Štajerske. Zbog svoje blizine Sloveniji i Hrvatskoj, danas se u gradu podjednako može čuti slavenske jezike kao i njemački jezik. Nekadašnje šopingholičare zamijenili su studenti i radnici sa naših prostora, a u posljednje vrijeme sve više i turisti. Zanimljivo, najstariji zapisi o Grazu svjedoče o gradu kao slavenskom naselju koje su zbog važne strateške pozicije s vremenom potisnuli trgovci i obrtnici iz Bavarske. Snažan uzlet grad dobiva u petnaestom stoljeću kada postaje sjedište vlasti Zapadnog rimskog carstva, a najveći razvoj ima tijekom vladavine Fridrika III Habsburškog. Tada postaje i sjedište linije obrane buduće Habsburške monarhije od osmanskih osvajanja pa će tako kasnije postati i sjedište zapovjedništva Vojne krajine. Drugim riječima, većem dijelu kontinentalne Hrvatske zapovjedništvo će biti upravo u Grazu.

some_alt
Altstadt sa gradskom vijećnicom

Stara gradska jezgra koja je zaštićena kao svjetska kulturna baština od strane UNESCO-a upravo je ostavština Habsburgovaca koji se ostali sve do kraja postojanja monarhije povezani sa Grazom. Stisnuta između uzvisine na kojoj se nekada nalazila važna obrambena utvrda i rijeke Mure, Altstadt odnosno središnja gradska jezgra sa kazalištima, gradskom vijećnicom i sveučilišnim građevinama pruža ugodnu atmosferu tipičnog srednjoeuropskog grada. Brojni kafići i restorani dodaju šarm, posebice u toplijim danima kada se terase rašire preko popločenih šetališta ulica u centru, ali isto tako i tijekom predbožićnog razdoblja kada romantični štandovi adventskog sajma zauzmu gradsko središte.

Pročitajte naš vodič kroz NAJLJEPŠE ADVENTSKE SAJMOVE

Kulturna i gastronomska događanja zbivaju se tijekom cijele godine u gradu koji je 2003. godine bio Europska prijestolnica kulture. Graz je svake godine domaćin dva festivala klasične glazbe: tijekom ljeta se odvija festival na Glazbenom fakultetu i "Styriarte", dok se tijekom jeseni odvijaju avangardne "Štajerske jeseni".

some_alt
Rathaus (gradska vijećnica)

Upravo je stara gradska jezgra, Alstadt von Graz idealno mjesto za početak razgledavanja Graza. Dok dolazite prema glavnom gradskom trgu zadiviti će vas dobro očuvane srednjovjekovne građevine nastale u stilu talijanske renesanse ali i gotike te secesije. Hauptplatz je glavni trg, na kojem se nalazi prekrasni Rathaus (gradska vijećnica). Nastavite ulicom Herrengasse da biste razgledali izloge prodavaonica, a zatim pređite do jedne od uličica da biste otkrili šarmantan kafić ili zanimljiv neovisni butik. Ukoliko više volite ostati na ulici, na samom gradskom trgu nalazi se nekoliko štandova sa veoma ukusnim tradicionalnim kobasicama koje predstavljaju odličan usputni zalogaj već za par eura. I to sa pogledom na Rathaus.

Na ulazu u veliki gradski park (Stadtpark) nalazi se gradski dvorac. Nastao je na samom kraju petnaestog stoljeća, 1499. godine za cara Maksimilijana I. Burg je posvećen isključivo uredima štajerske vlade i nije otvoren za posjetitelje. Ipak, sadrži neobično dvostruko stubište, Wendeltreppe, čiji je oblik spirale čudo srednjovjekovne kamene građevine. Ulaz u dvorac je slobodan.


some_alt
toranj sa satom

Najljepši dio grada ipak se nalazi na brdu iznad grada. Strmi uspon pješačkim serpertinama kroz zelenilo možete zamijeniti ugodnom vožnjom žičarom Schlossbergbahn koja već više od sto godina vodi prema platou na vrhu brda (cijena vožnje 2.5 eur). Alternativno, do vrha možete veoma brzim futurističkim liftom Schlossberglift (cijena 1.7 eur). Od nekadašnje utvrde na vrhu brda nije ostalo mnogo, ali se zato na njezinom mjestu nalazi prekrasan park sa pogledom na cijeli grad i nekoliko kafića i restorana čije terase su idealno mjesto za promatranje zalaska sunca nad Grazom. Toranj sa satom dominira uzvisinom i danas je jedan od najpoznatijih simbola Graza. Nastao je između 1555. i 1556. godine, kada je izvorni gotički toranj preuređen u moderniji renesansni stil. Graditelji su dodali kružnu drvenu galeriju s ornamentima i četiri ogromna sata. Ispod tornja se nalazi lijepi vrt sa klupama i pogledom na grad.

Osim povijesnog naslijeđa Graz ima i značajne moderne znamenitosti. Nakon što je Graz 2003. godine proglašen Europskom prijestolnicom kulture, započela je izgradnja otoka na rijeci Muri Murinsela, jedinstvene umjetničke instalacije kojom se htjelo grad vratiti rijeci. Impresivni umjetni otok dizajnirao američki umjetnik Vito Acconci. To je zapravo brod usidren u vodi, a mostom su s obje strane povezane s gradom. Ova struktura sadrži amfiteatar s vanjske strane i šarmantan kafić iznutra, s prostorom za djecu u sredini. Čitav otok odaje prekrasan plavi sjaj tijekom noći. Zahvaljujući tom otoku sve više se grad okrenuo prema rijeci uz čije su obale napravljeni lijepi parkovi i šetališta pa je danas obala Mure omiljeno mjesto za rekreaciju u gradu.

some_alt
Murinsel

Ukoliko ste ljubitelj sakralne arhitekture, mjesto koje ne smijete propustiti jest katedrala Domkirhe. Izvorno je ova katedrala bila romanička crkva sv. Egidija. To je utvrđena građevina koja se nalazila izvan srednjovjekovnih gradskih zidina o kojoj se prvi put govori u dokumentu s kraja 12. stoljeća. U 15. stoljeću, Frederik III. Crkvu je pretvorio u prostranu župnu crkvu u kasnogotičkom stilu, premda je mala drvenu kupolu umjesto tada uobičajenog gotičkog tornja. Nadvojvoda Karlo iz Unutrašnje Austrije priključio je crkvu svojoj rezidenciji Burg i kasnije je povjerio isusovcima. Nakon raspuštanja toga reda u Austriji, postala je katedralna crkva biskupa iz Seckaua. Unutar katedrale se nalazi se prekrasni spoj gotike i baroka sa brojnim umjetničkim djelima i prekrasnim baroknim visokim oltarom, djelo Franza Georga Kraxnera iz 18. stoljeća.

Još jedna crkva koju je svakako vrijedno posjetiti jest Herz Jesu Kirche ("Crkva Presvetog Srca Isusova") koja je i najveća crkva u Grazu i ima treći najviši crkveni toranj u Austriji, sa 109,6 metara visine. Dizajnirana je u neogotičkom stilu arhitekta Georga Hauberrissera, a građena je od 1881. do 1887. godine. Ulaz u crkvu je besplatan.

some_alt
ulaz u Landeszeughaus

Graz ima dugu povijest kao vojno središte, prvenstveno kao zapovjedno središte za vojnu krajinu i obranu od Osmanlija. U 17. stoljeću izgrađena je gradska oružarnica koja je bila glavno skladište oružja za habsburšku vojsku. Danas je ta oružarnica važan muzej vojne povijesti grada. Kipovi ratnih božanstava Marsa i Minerve okružuju rano barokna vrata majstora Giovannija Mamola. Landeszeughaus sada sadrži bogatu povijesnu baštinu vojne opreme, od raznih grbova, kaciga, mačeva, mušketa, koplja, štitova, pištolja i drugih ratnih predmeta. Tijekom 1749. godine carica Marija Terezija, prepoznajući službu štajerske vojske i strateški značaj Graza, omogućila je da taj arsenal ostane nakon demontaže vojne namjene građevine njenim sadržajem kao povijesna baština. Ulaznica u muzej je 7 eura (studenti 3 eura).

Svakako vrijedna posjete je Palača Eggenberg koja predstavlja veoma lijepo arhitektonsko zdanje na izlazu iz središta grada. Glavnu palaču je 1625. godine dao izgraditi princ Hans Ulrich von Eggenberg da utjelovljuje novootvoreni gregorijanski kalendar. Presijeca se sa srednjovjekovnim dvorcem iz 13. stoljeća, a oko građevina se nalaze slikoviti vrtovi s paunima. U njemu se mogu istražiti razne galerije, uključujući lapidarij s jednom od najvećih zbirki rimskog kamenja u Austriji, zbirku novčića i galeriju Alte, koja prikazuje umjetnička djela od romanike do kasnog baroka. Ulaznica za park je 2 eura dok je za dvorac 13 eura.

Ne smije se zaboraviti kako je Štajerska prekrasna regija koja će posebno oduševiti ljubitelje aktivnog načina života, pri čemu nudi ponešto za svakoga: od lijepih zelenih ravnica i šuma, brojnih biciklističkih staza, riječnih brzaca do brežuljaka i planina za ljubitelje planinarenja i penjanja. Ukoliko ipak više volite uživati u hedonizmu bez previše pokreta, ne zaboravite kako se u Grazu nalazi i veoma poznata tvornica čokolade Zotter, čije će delicije zadovoljiti sve sladokusce.


Kako doći

some_alt
tramvaj u Grazu

Do Graza je najlakše doći autobusom iz Zagreba. Izravna linija Flixbusa više puta dnevno povezuje Zagreb i Graz već za 69 kuna po smjeru.

Kupite karte za Flixbus Zagreb - Graz za 69 kuna

Alternativno možete do Graza doći i vlakom. Vlak na relaciji Zagreb GK - Graz Hbf dostupan je već za 19 eura po smjeru (iz Osijeka i Rijeke već od 29 eura), ukoliko se karte kupuju unaprijed.

Vlak kreće iz Zagreba u 7:00 i dolazi u Graz u 11:20.


Kako pronaći najpovoljnije karte vlakom pogledajte u našem vodiču KAKO PUTOVATI VLAKOM NAJPOVOLJNIJE


Kada doći

Graz je dobra ideja u svako doba godine. Štoviše, zahvaljujući blizini i jeftinim kartama, nije loša ideja posjetiti ga kao vikend destinaciju u svako godišnje doba. Ipak najljepše izgleda tijekom rane jeseni i kasnog proljeća kada je dovoljno toplo za uživanje u zelenilu gradskih parkova i Schlossberga.

Naravno, ako ste ljubitelj božićnih sajmova nemojte propustiti advent u Grazu.

Gradski prijevoz

some_alt
mreža tramvajskih linija u Grazu

Glavni željeznički i autobusni kolodvor nalaze se oko 20 minuta hoda od glavnog gradskog središta. Kako je centar grada relativno malen, najbolji način za istražiti Graz je pješice. Ukoliko ipak radije koristite usluge javnog gradskog prijevoza, najbolji način za kretanje po gradu je tramvaj. Graz ima izvrsnu uslugu tramvaja koji prolazi kroz Jakominiplatz gdje se susreću različite rute pa možete mijenjati tramvaje. Karte možete kupovati na kioscima (Tabak) koji se nalaze u središtu trga. Ako kupujete karte sa kioska, obavezno poništite kartu unutar tramvaja (Ako vas uhvate bez valjane poništene karte morat ćete platiti kaznu u iznosu od 60 eura; ako je kupite u tramvaju, one su automatski poništene).

Tramvaji koji voze kroz stari grad (Altstadt) su besplatni, obično za jedno do dva zaustavljanja u svim smjerovima od Hauptplatza (Glavni trg) i Jakominiplatza.

Cijena vožnje je 2,4 eura za sat vremena, ali već za 5 eura možete dobiti dnevnu kartu.

Sve karte za tramvaje mogu se kupiti unutar tramvaja.

Za područja koja ne pokrivaju tramvaji dostupne su autobusne linije. Iste prijevozne karte koriste se za tramvaj i autobuse

Gdje jesti

Ukoliko tražite najpovoljniji obrok u Grazu svakako je nezaobilazno mjesto glavni gradski trg i štandovi sa ukusnim kobasicama. Uz pogled na glavne znamenitosti grada možete prizalogajiti već za par eura.

Ukoliko želite posjetiti restorane a ipak proći što jeftinije, pokušajte uhvatiti dnevni meni tijekom vremena za ručak (od 12:00 do 15:00). Većina restorana nudi Mittagsmenü po veoma atraktivnim cijenama.

Relativno povoljan je i Schlossberg Biergarten, smješten na vrhu brda sa pogledom prema gradu. Ukoliko vam je važan ambijent i pogled onda je ovo najbolje mjesto koje možete odabrati u gradu.

Naravno, gastronomska ponuda Graza je neiscrpna te ukoliko ste gurman u ovom gradu ćete se naći na svome. Tradicionalna austrijska a posebice štajerska kuhinja zastupljena je u brojnim restoranima diljem gradskog središta.

Noćni život

Studentska orijentacija grada nudi brojne mogućnosti za ljubitelje noćnih provoda. Odličan izbor je Promenade. Iako je tijekom dana tek kafić smješten u lijepoj aleji unutar gradskog parka, tijekom noći se pretvara u zabavan bar sa ukusnim koktelima i popularno mjesto za čašicu razgovora među mladima.

Ukoliko tražite više plesa i aktivne zabave p.p.c. je klub za vas. Noćni klub sa čestim nastupima zvijezda hip-hopa i RnB-a ali i raznih drugih vrsta glazbe, od reagge do metala. Veoma se često održavaju koncerti koji privlače brojne zaljubljenike u glazbu ne samo iz bliže okolice Graza

Smještaj

Ponuda smještaja u Grazu je raznovrsna i gotovo svatko može pronaći ponešto za sebe. Od povoljnih hostela namijenjenih mladim putnicima do luksuznih hotela za posjetitelje dubljeg džepa.

Odličan izbor za mlade ograničenog budžeta je a&o Graz Hauptbahnhof smješten na samo 100 metara od Glavnog željezničkog kolodvora u Grazu. Sve sobe sadrže vlastitu kupaonicu s besplatnim kozmetičkim priborom i sušilom za kosu. U cijelom je objektu dostupan besplatni WiFi. Iz krovnog bara u sklopu objekta pruža se panoramski pogled na grad, a u predvorju su smješteni stolovi za stolni nogomet i biljar. Objekt nudi uslugu najma bicikla za istraživanje grada. U predvorju i baru na raspolaganju je TV s raznim satelitskim sportskim programima.

Ukoliko tražite povoljan apartmanski smještaj, odličan izbor je Apartman don Bosco. Objekt sadrži vrt. Ovaj apartman ima 1 spavaću sobu i potpuno opremljenu kuhinju s hladnjakom. Dvorana Stadthalle Graz udaljena je 3,1 km od objekta, a Gradska vijećnica 3,5 km. Najbliža zračna luka je Zračna luka Graz, do koje ima 12 km od apartmana don bosco. Gries je odličan izbor za putnike koje zanimaju istraživanje starog grada, hodanje i arhitektura.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Grazu.

Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb. Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju.

Kupon možete pronaći OVDJE.


Booking.com

objavljeno: 2019-11-03



Pratite nas:



Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratno



Povezano:

Austrija uvodi 24-satne vinjete

Advent u Salzburgu u zvukovima Hrvatske

Nova linija Zagreb - Beč

Zima u Salzburgu

Klagenfurt

Beč

Dresden

Krakov

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet








Video:



Mali trikovi: