Portal za samostalna putovanja i backpacking

Krakov

tekst i slike: Peter Polić


Kada se spomene Poljska mnogima je prva asocijacija Krakov. Kraljevski grad čini zajedno s Bečom, Budimpeštom i Pragom nezaobilaznu destinaciju srednje Europe koja privlači putnike svih dobi i interesa na putovanjima kroz Europu. Sve popularniji i među domaćim zaljubljenicima u putovanja, posebice za dočeke Nove godine i maturalna putovanja, Krakov je destinacija u kojoj turistička sezona traje cijelu godinu. S pravom, jer je grad prekrasan tijekom svih godišnjih doba. Sa višestoljetnom sveučilišnom tradicijom, prekrasnom arhitekturom te kao duhovno i kulturno središte Poljske, grad je koji zavređuje sve epitete koje mu dodjeljuju razni turistički vodiči.Wawel dvorac i katedrala iz zrala

Među najstarijim naseljima u Europi, Krakov je naseljen već oko dvije tisuće godina prije Krista, daleko ranije nego će na ovo područje doći Slaveni. Prema legendi nastao je na mjestu gdje je nekada živio opasan zmaj Smok (smok je zapravo poljska riječ za zmaja) koji je imao ružnu naviku zasladiti svoj obrok mladim djevojkama. Naravno posebno djevicama, kako i priliči zvijerima iz mitoloških priča. To je zadavalo glavobolje kralju Krakusu jer kao vladar trebao bi zaštiti kćeri svojih podanika. Stoga je ponudio svoje nasljedstvo i ruku svoje kćeri onome tko uspije ubiti zmaja. Razni vitezovi jurišali su na jazbinu zmaja i svi redom pogibali. Kada je već ponestalo hrabrih vitezova, pojavio se jedan seoski mladić, Skuba. Bio je postolar te izazvao podsmjeh kad se ponudio da će upravo on ubiti zmaja. Pripremio je smjesu soli i sulfita i je upakirao u ovčje krzno. Svoju plišanu ovčicu ostavio je pred ulazom u jazbinu zmaja koji se ujutro razveselio besplatnim doručkom vjerujući kako je to iznemoglo janje. Progutavši Skubinu podvalu, Smok je strašno ožednio i počeo nezaustavljivo piti vodu iz Visle, toliko da je korito rijeke presušilo. Naravno, reakcijom vode i sulfita u utrobi zmaja dogodila se eksplozija i zmaj se razletio za sva vremena a mladi postolar Skuba osvojio ruku princeze Wande i dobio kraljevstvo u svoje ruke. Danas se na brdu Wawel nalazi istoimeni dvorac koji je simbol poljske državnosti i posljednje počivalište poljskih kraljeva a pod samim brdom, uz rijeku Vislu i dalje se može pronaći zmaja sa osam glava koji svakih nekoliko minuta riga vatru. Čisto da podsjeti brojne turiste kome zapravo to brdo pripada.

pogled na dvorac Wawel preko Visle

Dvorac i katedrala koji se nalaze na uzvisini nad Vislom nisu dio mitoloških priča već su stvarni ponos Poljaka i jedan od najljepših dvoraca Europe. Nastao tijekom 13. i 14. stoljeća, Wawel je bio prijestolnica poljskih vladara sve do 16. stoljeća kada se poljska kruna preselila u današnji glavni grad Varšavu. Krakov je ipak ostao grad gdje je započinjala i završavala vlast poljskih kraljeva: ovdje su okrunjeni te ovdje su bivali pokopani. Prekrasan, veliki dvorac izgrađen je u različitim stilovima, od baroka i renesanse do romanike i gotike sa tragovima izvornog srednjovjekovnog oblika. Predvorje je pod snažnim utjecajem talijanske renesanse, dok su zidine izgrađene u baroknom stilu. Posjeduje neprocjenjivu kolekciju umjetničke i etnološke baštine te svjedoči o povijesnom značaju ovog dvorca za poljsku državnost. Osim stalne postave muzeja, u dvorcu također se često održavaju i razne druge izložbe pa je stoga dvorac istinski centar kulture Krakova.

Pročitaj i naš putopis KROZ GRADOVE POLJSKE

Pored samog dvorca nalazi se Wawelska katedrala sv. Stanislava i Vjenceslava. Gotička katedrala mjesto je krundibe poljskih kraljeva te središte poljske rimokatoličke crkve i prekrasna građevina koja opravdava svoj simbolički značaj i svojim vizualnim izgledom. Sa više od 900 godina postojanja, katedrala je ostala postojani temelj poljskog katoličanstva, uz državnost drugog najvažnijeg stupa poljskog identiteta, koliko god suvremeni mladi Poljaci bili izrazito sekularni. Kako je od 14. stoljeća katedrala i posljednje počivalište poljskih kraljeva, njihove posmrtne kapelice glavna su atrakcija katedrale. Posebno je vrijedna spomena Zigismundova kapelica. Također, sa zvonika katedrale pruža se prekrasan panoramski pogled na cijeli Krakov. Ulaznica za kraljevske kripte, muzej katedrale i Zigismundov toranj (zvonik) iznosi 26 zl, tj. oko 6 eura dok je cijena za studente i umirovljenike 16 zl(oko 4 eur).


skulptura Erosa Bendetta na glavnom trgu postavljena je 1999. godine


U podnožju ispod brda Wawel koji su zauzeli kraljevi smjestio se svjetovni Krakov sa najvećim trgom u Europi. Trg je toliko velik da se na prvi pogled doima kao da se sastoji od nekoliko manjih trgova koje razdvaja Trgovačka dvorana (Sukiennice) u središtu trga. Unutar Sukiennice nalazi se prodaja ručno izrađenih odjevnih predmeta i brojnih suvenira dok popločenim trgom galopiraju konjske zaprege u lovu na turiste željne romantičnog doživljaja grada. Turista u Krakovu ne nedostaje tijekom cijele godine. Upravo se na glavnom trgu mogu vidjeti ljudi svih rasa i mogu se čuti brojni svjetski jezici. Posljednjih godina Krakov je s pravom postao jedan od nezaobilaznih gradova za posjetiti u Europi pri čemu je baš glavni trg mjesto gdje se najviše može osjetiti koncentracija posjetitelja grada. Brojni kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti uz glavni trg nude ponešto za svakoga.


<

Barbakan i Florijanska vrata u pozadini

Raznobojne kamienice, karakteristične kamene kuće rasprostiru se oko trga te su danas uglavnom hosteli ili drugi smještajni kapaciteti. Gradska vijećnica i brojne crkve koje su se smjestile u staroj gradskoj jezgri itekako zavređuju pozornost. Može se primjetiti snažan utjecaj renesanse i talijanskih stilova gradnje što je posljedica opčinjenosti poljskih vladara u šesnaestom stoljeću talijanskim umjetničkim pokretima. Nešto južnije nalazi se veoma zanimljiva Kazimierz četvrt, čiji istočni dio čini nekadašnja židovska četvrt koja obiluje restoranima i kafićima te podsjeća na nekad brojnu židovsku populaciju u ovom gradu koja je nažalost doživjela katastrofalnu sudbinu u drugom svjetskom ratu. Unutar četvrti nalazi se sinagoga (ulaz 18 zl) i židovsko groblje iz šesnaestog stoljeća. Ukoliko želite istražiti dublje židovsku prošlost u Krakovu svakako produžite preko rijeke Visle u četvrt Podgorze gdje se nalazio židovski geto te poznata Schindlerova tvornica.

Ukoliko ste ljubitelji muzeja, Krakov ima brojne veoma kvalitetne muzeje. Osim već spomenutog muzeja u katedrali te izložbi u dvorcu Wawel, vrijedan pažnje je Narodni muzej u Krakovu (ulaz 28 zl/studenti 19 zl, nedjeljom besplatan ulaz) koji nudi tri stalne izložbe: galerija poljskog slikarstva 20. stoljeća, galerija dekorativne umjetnosti i poljska oružja i nacionalne zastave. Najznačajnija zbirka je slikarska galerija, u kojoj se nalazi velika zbirka poljskog slikarstva (i neke skulpture) koja pokriva razdoblje od 1890. do danas. Vrijedni pozornosti su i Etnografski muzej te Muzej farmacije, kao i arheološki muzej.Glowny Rynek (Glavni gradski trg)

Ukoliko to vrijeme dozvoljava, svakako vrijedi posjetiti i brojne parkove u gradu te prošetati uz rijeku Vislu koja vijuga središtem grada dok se Wawel dvorac i katedrala pružaju kao na dlanu. Nekada su gradske zidine okruživale cijeli grad koji je često bio pod navalom neprijatelja. U 19 stoljeću tijekom Habsburške uprave zidine su uklonjene, zadržana su tek Florijanska vrata te pomalo egzotična utvrda Barbikan, a na mjestu zidina napravljen je potez zelenila koji danas okružuje gradsko središte i čini idealno područje za šetnju oko grada. Ukoliko Vam ni to nije dovoljno te želite pobjeći još dalje od gradske gužve u prirodu, u predgrađu Krakova nalazi se prekrasna golema Wolska šuma u kojoj i sami domaćini često pronalaze predah u zelenilu.

Ne zaboravite posjetiti i brojne zanimljivosti koje se nalaze u okolici Krakowa. Wieliczka rudnik soli najpoznatija je atrakcija u oklici Krakowa. Rudnik soli ima više od tisuću godina tradicije kopanja soli te se prostire na ukupno devet katova pri čemu doseže dubinu od 327 metara i dužinu preko 300 km. Turistička cesta kojom prolaze milijuni turista svake godine ima dužinu od 3.5 kilometra i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Najznamenitije su brojne skulpture, te cjelovita Crkva sv. Kinge (najveća podzemna crkva na svijetu), koje su rudari isklesali iz žive kamene soli.

Koleje Malopolskie povezuju gradić Wieliczka sa Krakovom svakodnevno, prosječno svakih pola sata. Dužina vožnje vlakom traje oko dvadeset minuta i cijena jednosmjerne karte je 6,5 zl. Vozni red pronađite OVDJE.

Druga nezaobilazna destinacija pored Krakowa jest Oswiecim. Mali gradić malo je poznat pod tim imenom svijetu, ali gotovo svi znaju za zloglasni Auschwitz-Birkenau koncentracijski logor u kojem su brojni Židovi, Poljaci i drugi nepodobni završili svoje živote tijekom holokausta.

Željeznička stanica Oswiecim udaljena je oko 2 km od logora, a povezuju je javni gradski autobus (3 zl). Svakog dana postoji nekoliko lokalnih vlakova, kako iz Krakova, tako i od Katowica, koji vode do Oswiecima. Prosječno iz Krakova vlakovi polaze svaka 2 sata. Putovanje vlakom sa glavnog kolodvora u Krakovu traje oko dva sata zbog čestih zaustavljanja vlaka. Cijena karte je 9,50 zl. Vozni red pronađite OVDJE.

Treba spomenuti druge znamenitosti koje se nalaze u okolici Krakowa. Prekrasne planine visoke Tatre koje svojom ljepotom mogu se legitimno mjeriti sa Alpama, bez obzira tražite li laganu šetnju, ozbiljno planinarenje i penjanje ili užitak u zimskim radostima kroz skijanje i snowboard.

Pročitajte i kako je izgledalo naše zimsko planinarenje u Tatrama

Na korak od samog Krakova također se nalazi i mali ali simpatični Ojcowski nacionalni park sa prekrasnom prirodom i nekoliko veoma lijepih dvoraca.
tramvaj u Krakowu

Kako doći

Krakov je sjecište međunarodnih puteva u autobusnom, željezničkom i zračnom prometu pa prema tome postoje brojne opcije kako se može putovati do Krakova. Zahvaljujući niskotarifnim letovima, moguće je veoma povoljno putovati do Krakova iz Zadra i Splita.

Najpovoljniji letovi iz Hrvatske do Krakova

Sa zračne luke Krakov do centra grada možete najlakše doći vlakom kojim upravlja prijevoznik Koleje Malopolskie, i povezuje zračnu luku sa glavnim željezničkim kolodvorom u središtu grada. Potrebno je oko 20 minuta, a karta košta 17 zl. Polasci su približno svakih 30 minuta. Prvi vlak iz zračne luke kreće u 05:17, posljednji u 00:17. Prvi vlak iz centra grada odlazi u 04:04, posljednji u 23:42. Na vlakovima postoje utičnice za napajanje, Wi-Fi i aparati za kupovinu karata ako ih niste stigli kupiti ranije.

Vozni red pronađite OVDJE.

Ukoliko želite putovati vlakom, najpovoljnije je putovanje preko Beča i Villacha. Cijelo putovanje traje oko 14 sati. Preporučujemo kupovati odvojene karte do Beča i potom do Krakova na stranicama Austrijskih željenica, što ranije.

Kada doći

Unatoč tome što većina putnika iz Hrvatske do Krakova dolazi tijekom novogodišnjih praznika, Krakov izgleda najljepše tijekom proljeća i jeseni. Zahvaljujući svojoj popularnosti zapravo turistička sezona u Krakovu traje cijelu godinu pa stoga kada god odlučite putovati u ovaj grad nećete pogriješiti. Ipak s obzirom da je Krakov odlično polazište za istraživanje cijele Poljske, toplo preporučujem putovanje tijekom toplijih mjeseci.

Gradski prijevoz

Krakov ima odličan sustav javnog prijevoza koji se sastoji od tramvaja i autobusa kojima upravlja MPK (Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne).

Za vozni red odlična je lokalna poljska aplikacija Jakdojade (za većinu poljskih gradova). U posljednje vrijeme Google karte imaju također integriran gradski prijevoz.

Cijena karte je 4 zl za 20 minuta, 6 zl za 40 minuta i 8 zl za 90 minuta.

Najbolje je kupiti karte prije nego što se ukrcate u vozilo na kiosku ili putem automata koji se nalaze na gotovo svim tramvajskim stanicama i većini autobusnih stanica. Ponekad su dostupni automati za kupnju karata i unutar samog vozila.

Ipak najljepši način za razgledati glavni gradski trg, dvorac Wawel i okolicu biti će pješice.

Gdje jesti

Kuhinja Krakova značajno je pod utjecajem svih kultura koje su upravljale gradom a uz tradicionalnu poljsku kuhinju važan je utjecaj ostavila Austro-ugarska.

Najpopularnije jelo iz Krakova je obwarzanek (okruglo pecivo). Možete ga kupiti na mnogim štandovima na ulicama. Tipična za Krakow je također maczanka, pržena svinjetina često servirana u pecivu. Domaći specijalitet Malopolske regije je pak oscypek - sir s planina Tatra.

Ako želite probati poljsku jednostavnu kuhinju za iznimno dobre cijene (veliki ručak za jednu osobu za oko 8 zl), onda nađite "Bar Mleczny" (mliječni bar - neka vrsta kafeterije koja se u komunističkom vremenu raširila diljem Poljske te se zahvaljujući odličnoj ponudi hrane po veoma niskim cijenama uspjela održati do danas). Možete pronaći jedan takav bar s desne strane ul. Grodzka (prilaz glavnom gradskom trgu). Nisu najljepši restorani, često nemaju toalet, ali nude klasičnu poljsku domaću hranu po veoma pristupačnim cijenama. Preporučuje se engleski-poljski rječnik prilikom naručivanja.

Ukoliko tražite ljepši ugođaj i poslugu, brojni restorani u četvrti Kazimierz su odličan izbor za gurmanski užitak.

Uglavnom turistički vodiči to neće spominjati ali će ih rado spomenuti mladi Krakovljani, posebno kada se prisjete zalogaja nakon kasnovečernjeg provoda. Kiełbaski z Niebieskiej Nyski jest fast-food obrt koji se nalazi istočno od glavnog gradskog trga, blizu željezničkog mosta prodaje izvrsne kobasice. Glavna prednost jest u tome što su otvoreni do 3 ujutro.

Noćni život

Noćni život u Krakovu posebna je zanimljivost grada te često glavni razlog za dolazak brojnih mladih iz cijele Europe i svijeta, posebno oko novogodišnjih blagdana. Klubovi i pubovi nalaze se diljem grada, čak i neki hosteli imaju u svojem sastavu itekako dobre barove.

Za početak, svakako prođite "kraljevski put", Florijansku ulicu od željezničkog kolodvora kraj Barbakana prema glavnom gradskom trgu. Ponuda barova i klubova nastavlja se u četvrti Kazimierz, uz Vislu i praktično svugdje kroz grad. Prođite i ul. Szeroka te Plac Nowy za ulice pune barova.

Smještaj

Krakov ima ogromnu ponudu smještaja prilagođenu svakome. Hosteli sa dosta dobrim standardom dostupni su već za četrdesetak kuna po osobi. Airbnb ima brojnu ponudu kvalitetnih stanova po niskim cijenama u cijelom Krakowu.

Odličan izbor je Hostel Babilon koji se nalazi u četvrti Krowodrza u Krakowu, na 1,2 km od nogometnog stadiona Wisla Krakow i oko 2,1 km od Narodnog muzeja Krakow. Objekt nudi besplatni WiFi, ukusan doručak i u sklopu hostela se nalazi ukusna pizzeria.

Još jedan veoma dobar hostel jest Express Hostel koji nudi niz pogodnosti uključujući zajednički dnevni boravak, besplatan doručak i besplatni WiFi. Popularne točke interesa u blizini su Bazilika Svete Marije i Vrata Sv. Florijana. Smješten u četvrti Grzegórzki, hostel je udaljen 1,4 km od dvorane Sukiennice. Sobe su opremljene zajedničkom kupaonicom opremljenom sušilom za kosu, dok odabrane sobe imaju i terasu.

Potražite u našoj tražilici najpovoljniji smještaj te svu ponudu smještaja u Krakowu.

Booking.com

objavljeno: 2024-02-05Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Poznanj iz Zadra od 18 eura povratno

Krakov iz Zadra za 13 eura povratno

Poznanj iz Pule za 18 eura povratno

Zima u Tatrama

Malbork

Slowinski nacionalni park

Dresden

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Ptuj

Velika Planina


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: