Portal za samostalna putovanja i backpacking

Berlin

tekst i slike: Peter Polić


some_alt
Checkpoint Charlie

Berlin je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih gradova svijeta. Smjestio se uz tok rijeke Spree te je stoljećima prijestolnica njemačkog naroda. Često ga se naziva i velikim gradilištem, jer se neprestano gradi, obnvalja i stalno dobiva novo, sve atraktivnije lice. Upravo je glavna željeznička stanica koja se nalazi tik uz rijeku Spree jedna od najnovijih berlinskih znamenitosti sagrrađenoj 2006. godine za potrebe Svjetskog prvenstva u nogometu. Ova građevina gotovo isključivo građena od stakla i metala postala je predložak za gradnju modernih željezničkih kolodvora te jedan od najvažnijih europskih željezničkih čvorišta.

Povijest se često poigrala ovim gradom, ponekad je blistao, pa je potom bio grad ruševina, od središta moći Europe do okupiranog i poraženog grada, no uvijek je ostao u središtu glavnih svjetskih zbivanja. Čak i u hladnom ratu, kada je Njemačka bila podijeljena na dvije marionetske države istoka i zapada, Berlin je i dalje bio glavno žarište hladnoratovskih previranja. I dok ostaci Berlinskog zida te mučna uspomena na nacističku vladavinu svjedoče o tiranijama koje su se nastanile, ali potom bile i uništene u ovome gradu, on se ponovno uzdiže kao moderni europski centar trgovine i demokratskih ideja. Upravo u tome tonu izgrađen je i novi Reichstag. Zgrada je to u kojoj je proglašena Weimarska republika nakon prvog svjetskog rata, čije je zgarište označilo početak nacističke vladavine, ali i gdje je izvješena sovjetska zastava označila njezin kraj. Upravo se tu odvijala ceremonija ujedinjenja Njemačke, a otkako je Berlin postao glavni grad nove i ujedinjene države, postao je simbolom ujedinjenja i ponovne uspostave demokratske vlasti. Kupola iznad Reichstaga najbolji je način za započeti razgledavanje Berlina. Velika staklena građevina pruža pogled na najveći dio središnjeg Berlina, a besplatni audio vodič za svaku važniju građevinu na obzoru objašnjava što je i ukratko prepričava njezinu prošlost. Posjeta Reichstagu je besplatna, iako je preporučljivo unaprijed se prijaviti, radi velikih gužvi.some_alt
Panorama grada iz Reichstaga

Ispred Reichstaga prostire se veliki park Tiergarden, najveća zelena površina u gradu, na čijem se drugom kraju nalazi najstariji zološki vrt, koji je osim svojom starošću poznat i po najvećem broju različitih životinjskih vrsta. Među brojnim šetnicama, livadama i jezercima, u parku se nalazi i spomenik pobjedi, zlatna skulptura božice Viktorije na kamenoj kolonadi posvećena ujedinjenju Njemačke pod pruskom dominacijom u devetnaestom stoljeću, zatim Haus dem Kulturen der Welt, osebujna građevina izgrađena 1957. godine kao američki doprinos izložbi arhitekture, a koja zbog svojeg zaobljenog krova nosi nadimak "trudni oyster". Tu se održavaju izložbe, koncerti i ostala kulturna zbivanja gostiju iz cijeloga svijeta. Unutar parka se nalazi i spomenik sovjetskim vojnicima koji su pali u bitci za Berlin.

Pogledajte popis deset najboljih besplatnih stvari u Berlinu

Na izlazu iz Tiergardena, nedaleko od Reichstaga, nalazi se najpoznatija ulica u Berlinu, Unter der Linden, koja započinje Brandenburškim vratima, jedinim preživjelim od nekadašnjih osamnaest ulaza u grad, a koja su sve do nedavno bila i ulaz u zapadni Berlin, dok su danas simbol ujedinjenja Njemačke nakon pada berlinskog zida. Nedaleko od Unter den Lindena nalazi se holokaust memorial, široka betonska površina različitih kvadratastih oblika koja podsjeća na stradanja Židova tijekom nacističkog režima. Pomalo čudnovato, ali manje od stotinu metara dalje nalazio se hitlerov bunker, u kojima je proživio svoje posljednje dane. Na mjestu bunkera danas se nalazi podzemna garaža, građani se nevoljko prisjećaju tog svoga ozloglašenog došljaka iz Austrije, pa o bunkeru svjedoči tek jedna ploča sa opisom tehničkih karakteristika bunkera i zbivanja tijekom travnja i svibnja 1945., a koja je podignuta nakon poznatog filma Untergang, čija radnja upravo opisuje zbivanja u bunkeru iz toga razdoblja.

some_alt
Spomenik Fridrihu velikom

Dalje u nastavku Unter Der Linden ulice nalazi se spomenik jednom od najvećih njemačkih careva, Fridrihu Velikom, koji je i zaslužan za izgradnju ulice i njezinog uređenja, kao i stara gradska biblioteka u kojoj se nalazi original Beethovenove devete simfonije, Humbolt sveučilište u kojem su se školovali i razvijali svoje ideje Marx i Engels, stara kraljevska biblioteka, operna kuća te Bebelplatz, trg okružen skulpturama koje se ovdje nalaze još od vremena Fridriha velikog.

Pergamon je jedan od najpoznatijih muzeja u svijetu, sa neiscrpnom kolekcijom grčkih, rimskih, babilonskih i ostalih umjetničkih i povijesnih izložaka, među kojima su i cijela arhitektonska remek djela antičkog vremena, poput Ištarovih vratiju, Pergamonskog oltara, vratiju Miletske tržnice itd. Ljubitelji antike svakako trebaju produžiti i do Altes muzeja, gdje se nastavlja kolekcija antičkih izložaka. U muzeju Neues koji se nalazi u blizini posebno ističe bista egipatske kraljice Nefertiti, jedan od najvrednijih pronalazaka arheologije uopće. Za posjete muzejima preporučam Museum pass (cijena 24 eura, studenti 12 eura) koji vrijedi 72 sata i uključuje ulaz u sve muzeje grada.some_alt
Brandenburška vrata

Ako vas više zanima povijest samoga Berlina, svakako je nezaobilazni povijesni muzej, koji se također nalazi na Unter der Linden, ali i izložba na otvorenome Topografija terora koja se nalazi uz najveći očuvani dio nekadašnjeg Berlinskog zida uz Niederkirche ulicu, na mjestu gdje su se nekad nalazile glavne institucije trećeg Reicha. Razni grafički prikazi i tekstualna objašnjenja govore o usponu nacista na vlast, njihovoj strahovladi, ali i nastavku terora nad građanima istočnog Berlina koji je provodila DDR pod prismotrom Sovjetskog Saveza. Izložba je besplatna, kao i audio vodič. Nastavak obilaska hladnoratovskog Berlina vodi do kućice kontrolne točke Charlie, koja je bila najpoznatija granica između istočnog i zapadnog Berlina, a koja je očuvana u izvornom obliku i na izvornom mjestu do danas. Dok tisuće automobila nesmetano prolaze s jedne strane na drugu, nezamislivo je kako je znak "Vi sada napuštate američki sektor" za mnoge značio neprelaznu granicu u drugi dio grada.


some_alt
Pogled na TV toranj

Posjetu gradu najbolje je zaključiti još jednim pogledom na cijeli grad, sa jedne od najviših građevina u Europskoj Uniji, 368 metara visokog TV tornja, pri kojem se za lijepa vremena pruža prekrasan pogled na cijeli Berlin i njegovu okolicu. Velika kupola sfernog oblika za lijepog vremena ostavlja sjenu u obliku križa, koja je za vrijeme podjele grada uglavnom padala na istočni dio Berlina, pa su taj toranj u šali prozvali stanovnici zapadnog Berlina i "osveta pape" komunizmu. Ispred tornja nalazi se Mariekirche, jedna od najljepših i najstarijih crkava u gradu, te fontana Neptuna, pri kojoj boga mora okružuju ženske figure koje simboliziraju najveće rijeke nekadašnjeg njemačkog carstva, Rajnu, Odru, Elbu i Vislu.

Kako doći

Do Berlina je najjednostavnije i često najjeftinije stići izravnom niskotarifnom zrakoplovnom linijom. Tako se može doći već za tridesetak eura povratno linijom Ryanaira Zadar - Berlin te za sedamdesetak eura linijom Eurowingsa Zagreb - Berlin.

Linija Ryanaira Zadar - Berlin je sezonskog karaktera.

Isplati se također letjeti Easyjetom Venecija - Berlin, jer su često cijene karata na popustu, pri čemu treba cijeni karte dodati cijenu za vlak Trst - Venecija (oko 15 eura) i cijenu karte autobusa do Trsta (iz Rijeke 110 kuna povratno, tri puta dnevno).Gradski prijevoz

some_alt
vlak podzemne željeznice

Berlin ima jedan od najbolje organiziranih gradskih prijevoza na svijetu, koji je sačinjen od mreže podzemne željeznice odnosno U-Bahna, S-Bahna (prigradske željeznice), autobusa, tramvaja pa čak i prijevoza brodovima. Ukupno se u gradu nalazi devet U-Bahn linija koje neprekidno povezuju sve važnije dijelove grada, i to u razdoblju od 04:30 do 1 iza ponoći (vikendom cijelu noć). Mrežu gradskog prometa upotpunjuje mreža autobusnih linija koja ima i noćne linije te mreža 30 tramvajskih linija koji su i dalje prisutni u istočnom Berlinu. Zanimljivo, postoje i tri sezonska i tri cjelogodišnja trajekta prema lukama Hamburga, Kiela, Lubecka i Rostocka. Cijena karte je 2.60 eura i vrijedi dva sata u svim prijevoznim sredstvima. Spomenimo i dvodnevne WelcomeCard koje su 16 eura za 48 sati te 22 eura za 72 sata. Tjedne karte su 28,90 eura. Više informacija kao i kartu podzemne željeznice potražite OVDJE.

Panorama grada

U Berlinu postoji više različitih mjesta koja jamče veoma dobar panoramski pogled na grad, no ipak tri mjesta se posebno ističu po panoramskom pogledu na grad te se posebno preporučuju:

 • Panoramapunkt - najbrži lift u Europi odvesti će vas na visinu od 110 metara odakle se pruža pogled na cijeli grad. cijena ulaznice je 6.5 eura i može se unaprijed kupiti OVDJE.
 • Bundestag - Iako je daleko od najviših zgrada, uslijed besplatnog ulaska (potrebna je rezervacija koja se može napraviti OVDJE) te lokacije u samome centru grada, ali i svoje vlastite povijesne važnosti, ovaj muzej-panorama nudi nezaobilazno mjesto u razgledavanju grada.
 • Viktoriapark - ovaj park smješten u južnom dijelu Berlina, u četvrti Kreutzberg nudi idealno mjesto za razgledavanje panorame grada sa najviše prirodne točke za razgledavanje. Do parka možete doći podzemnom željeznicom u smjeru Mehringdamm. Iako će drveća malo smetati u pogledu, ipak je ovo najviša prirodna točka u gradu.
 • Gdje jesti?

  Kao i u većini zapadnih metropola, i u Berlinu najjeftinija hrana se može pronaći u raznim prodavaonicama kebaba i ostale turske hrane. donekle se tome trendu odupire klasična njemačka kobasica wurst, iako je i dalje skuplja i manje zasitna od turske hrane. Ukoliko vam je glavna motivacija ušteda novca, a ne gastronomski užitak u domaćoj kuhinji, preporučujemo Gel Gör Inegöl Köfteci (Kottbusser Damm 80, Kreuzberg / Neukölln) sa jeftinom i dobrom turskom hranom. Pri tome se posebno ističu Köfte baguette (3.00eur); ili veći köfte spezial (4.50eur). Ukoliko želite probati klasične njemačke wurst kobasice, preporučujemo Rogacki (Wilmersdorfer Straße 145 Charlottenburg), gdje možete dobiti dobre kobasice po povoljnim cijenama. Preporučujemo Blutwurst i leberwurst sa pire-krompirom te sauerkraut lunch special (4.50eur). Također se isplati posjetiti Huhnerhaus u kojem se može dobiti polovica kokoši po cijeni od 4,9 eura sa pomfritom.

  Noćni život

  Prema mnogima Berlin ima jedan od najuzbudljivijih noćnih života na svijetu. Najbolja područja za noćni život su Mitte i Prenzlauer Berg. Friedrichshain je također dosta dobro odredište. Sve ove četvrti nalaze se u istočnom dijelu grada. Tu ćete naći bezbroj malih noćnih klubova različitih stilova, pri čemu neke od njih nije jednostavno pronaći, no to garantira kako će većina posjetitelja biti domaćini. Za većinu klubova plaća se ulaznica, a ona se kreće uglavnom do desetak eura. Jedan od najboljih klubova je Puro sky club, no također je dosta dobar i KingKongClub. Ukoliko volite elektronsku glazbu, preporučujemo Club Maria.

  Smještaj 

  Smještaj u Berlinu je veoma tražen, ali uslijed velike ponude mogu se pronaći i relativno povoljni smještajni kapaciteti. Tako su dostupni kreveti u veoma dobrim hostelima već za osamdesetak kuna po noćenju, dok se dvokrevetne sobe mogu pronaći već za tristotinjak kuna.

  Odličan izbor je Hotel i hostel Happy go Lucky nalazi se u predjelu Charlottenburg u Berlinu, na svega 5 minuta od popularnog bulevara Kurfürstendamm. U blizini su dostupna sredstva javnog prijevoza koja omogućavaju brz pristup svim važnijim gradskim znamenitostima, izložbenom centru ICC i Zračnoj luci Tegel. U zajedničkim prostorijama moguće je besplatno koristiti WiFi. Hotel i hostel Happy go Lucky smješten je u tradicionalnoj berlinskoj zgradi, a obuhvaća funkcionalne smještajne jedinice sa zajedničkim kupaonicama. U svim je smještajnim jedinicama zabranjeno pušenje. Recepcija je otvorena 24 sata dnevno. Svakog se jutra između 07:30 i 11:00 sati poslužuje bife doručak, koji je dostupan uz nadoplatu. Na raspolaganju su i lunch paketi. Postaja gradske željeznice Charlottenburg udaljena je svega nekoliko koraka i nudi brze linije do svih većih znamenitosti i lokaliteta u Berlinu, među kojima su glavni berlinski željeznički kolodvor i trg Alexanderplatz.

  Veoma zanimljiv, ugodan i povoljan smještaj nudi i Hotel QBE Heizhaus koji se sastoji od individualnih kocki i tornjeva smještenih u vrtu, koje nude dovoljno prostora za spavanje i pohranu prtljage. U ovom jedinstvenom hotelu gostima je na raspolaganju zajednički salon. Hotel Qbe Heizhaus nalazi se u berlinskoj četvrti Lichtenberg, na 8,5 km od trga Alexanderplatz. Gostima je na raspolaganju zajednička kupaonica u glavnoj zgradi. Uz nadoplatu je moguće rezervirati doručak koji se svakodnevno poslužuje u blagovaonici u sklopu objekta. Hotel Qbe Heizhaus udaljen je 500 metara od postaje gradske željeznice Friedrichfelde-Ost, koja nudi jednostavne veze do moderne četvrti Friedrichshain. Pruga gradske željeznice koja prolazi pokraj objekta daje mu autentičan urbani ugođaj.

  Za ostale smještajne kapacitete i trenutne akcije na cijeni smještaja pretražite najpovoljniji smještaj u Berlinu

  Također preporučujemo potražiti privatni smještaj na jednome od mnogih smještajnih kapaciteta u gradu koje nudi airbnb.

  Ukoliko još niste član airbnb-a, iskoristite kupon u vrijednosti od 20 eura za registraciju te uštedite na smještaju. Kupon možete pronaći OVDJE.


  Booking.com

  objavljeno: 2017-07-01  Pratite nas:  Aktualno:

  Zanzibar iz Beča za 490 eura povratno

  Vlakom kroz Francusku za 49 eur mjesečno

  Zakintos iz Beograda za 59 eura povratno

  Krf iz Zagreba za 30 eura povratno

  Oslo iz Zagreba za 19 eura povratno  Povezano:

  Berlin iz Pule za 26 eura povratno

  Berlin za 69 eura povratno iz Zagreba

  Berlin za 34 eura iz Zadra povratno

  Oktoberfest

  Potsdam

  Minhen

  Velika Planina

  Gacka

  Lastovo

  Moldavija: Sve što trebate znati

  Oman: sve što trebate znati


  Pogledajte još:

  Velika Planina


  Gacka


  Lastovo


  Zarečki krov


  Moldavija: Sve što trebate znati
  Video:  Mali trikovi: