Portal za samostalna putovanja i backpacking

Risnjak

tekst i slike: Peter Polić
panoramski pogled sa vrha Velikog Risnjaka

Risnjak, baš kao i ris po kojem je dobio ime, strpljivo i tiho poput šumskog kralja vlada netaknutim krajolicima Gorskog kotara, na razmeđi između planina, šumom prekrivenih dolina i primorskih padina. Dok istoimeni masiv dominira krajolikom Gorskog kotara sa svojom prepoznatljivom kamenom glavicom iznad gustih bukovih šuma, prekrasan izvor Kupe sakriven je poput marljivo čuvanog dragulja u njegovoj sjeni, na sjevernim obroncima planine. Iako najmanje posjećivan nacionalni park u Hrvatskoj, Risnjak je sve popularnija destinacija posljednjih godina zahvaljujući povratku popularnosti planinarenja kao aktivnosti u prirodi.


Risnjak je pravo gorsko carstvo divljine smješteno u središtu Gorskog kotara, mjestu gdje se netaknuta priroda rasprostire po krškom terenu ispresijecana kanjonom Kupe i brojnim manjim udolinama bogato obraslima šumom i naseljena divljači. Impozantni masiv Risnjaka dominira pejzažem te se može vidjeti iz gotovo svih dijelova Gorskog kotara, uzdižući se svojim bijelim vapnenačkim grebenom iznad gustih goranskih šuma. Sa svojih 1528 metara nadmorske visine, Veliki Risnjak je među najvišim vrhovima Gorskog kotara, s kojeg se pruža očaravajući pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Kamniško-savinjske te Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji, kao i brojne druge vrhove Gorskog kotara i slovenskog Kočevja.šumoviti krajolik nacionalnog parka

Područje Risnjaka postalo je nacionalni park 1953. godine, zahvaljujući inicijativi uglednog hrvatskog prirodoslovca i istraživača, profesora dr. Ive Horvata, čije ime ostaje povezano s ovim divnim prirodnim resursom. Danas nacionalni park obuhvaća planinski masiv Risnjaka, obližnji Snježnik (iako za planinarenje na Snježnik nije potrebna ulaznica u NP), izvor i gornji tok rijeke Kupe. Raj za planinare i ljubitelje prirode, Risnjak je unatoč sve većoj popularnosti i dalje relativno netaknut dio prirode i jedno od mjesta na kojima se priroda razvija u minimalan utjecaj čovjeka. Ulaz u nacionalni park naplaćuje se 7 eura (5 eura za članove planinarskih društava) i karta vrijedi dva dana.masiv velikog Risnjaka

Reljef Nacionalnog parka Risnjak karakteriziraju brojna krška obilježja, poput suhih livada, vrtača, dubokih špilja i krških polja, koja su rezultat klimatskih i hidroloških utjecaja. Područje oko planina Risnjak i Snježnik tipičan je šumoviti visoki europski krš s obilježjima alpske vegetacije. U pravom smislu riječi Risnjak je mjesto gdje se dodiruju planine, more i kontinent. Ne samo što se sa njegovog najvišeg vrha pruža nevjerojatan pogled na sve strane, od slovenskih Alpa do Učke i Velebita i prostranstva sjevernog Jadrana već se i klimatski dodiruju mediteran, planine i unutrašnjost. Rijeka Kupa koja izvire u zavjetrini Risnjaka iz modrine zelenilom optočenog vrela često se smatra granicom Balkana i srednje Europe a većim dijelom svojeg toka prirodna je granica Hrvatske i Slovenije. Srećom, nesretna žica koja je pred nekoliko godina postavljena na granici polako se uklanja pa ova prekrasna rijeka postaje mjesto koje spaja a ne odvaja. Na samom vrhu Risnjaka susrećem planinare iz Slovenije koji su odlučili doći "preko Kupe" i diviti se našim planinama. Očarani su pogledom jednako kao i mi te zajedno promatramo tu nepreglednu divljinu koja nas okružuje, u kojoj granice više ne znače ništa.Medvjeđa vrata

Najbolje planinarske staze Risnjaka

Horvatova staza - Schlosserov dom - Veliki Risnjak - Medvježa vrata - Bela Vodica (17 km, 6h, 820 m uspona)

Uspon na najviši vrh Veliki Risnjak najčešće počinje iz Bele Vodice, parkinga nedaleko od zaselka Crni Lug gdje se nalazi i glavna zgrada nacionalnog parka. Horvatova staza, nazvana prema našem prirodoslovcu koji je najzaslužniji za prepoznavanje bogatstva koji ima Risnjak vodi prema nažalost napuštenom Schlosserovom domu i dalje kratkim ali veoma strmim usponom na sam vrh Risnjaka. Možete se vratiti istim putem, ali većina planinara radije će ići preko Medvjeđih vrata, prekrasnom vidikovcu s kojeg se pruža pogled na masiv i završiti na istom mjestu odakle ste i krenuli. Cijela tura je relativno dugačka, oko 17 kilometara, s oko šest sati planinarenja, ali će boravak u netaknutoj prirodi i vrhunski pogledi nadoknaditi svaki napor koji uložite.


PD Platak - Cajtige - Schosslerov dom - Veliki Risnjak - Cajtige - Rimska cesta - PD Platak (
14 km, 5h, 630 m uspona)

Vremenski gotovo jednako duga ali iz sasvim drugog pravca i kroz drugačiji krajolik vodi staza na vrh Velikog Risnjaka sa Platka, popularnog izletišta i skijališta za Riječane. Staza prolazi preko grebena Radeševo uz istoimeno skijalište i vodi do lokaliteta Cajtiga na šumskoj cesti Gornje Jelenje - Lazac za otprilike 1 sat i 45 minuta. Na tom mjestu, staze se križaju, što omogućuje da se prilikom povratka koristi druga staza, preko Rimskih vrata, koji vodi do Platka ispod Snježnika. Ukoliko imate dovoljno snage i dan je dovoljno dug, može se izlet nadopuniti posjetom i drugom prekrasnom vrhu koji se nalazi u sklopu nacionalnog parka, Snježniku. Ukupna dužina staze je oko 14 kilometara, a potrebno je oko pet sati aktivnog planinarenja.


Vilje - Schosslerov dom - Veliki Risnjak - Vilje (6,5 km, 2:30 h, 330 m uspona)

Postoji i kraći uspon: iz Vilja, lokaliteta na šumskoj cesti koja vodi od Gornjeg Jelenja prema Risnjaku i gdje se nalazi mali parking. Prvi dio staze nudi blagi uspon starom šumskom cestom do Medvjeđih vrata, značajnog križanja planinarskih staza, nakon čega se nastavlja planinarskom stazom preko sedla Južnog Malog Risnjaka do Schlosserove livade i istoimenog planinarskog doma, sve do samog vrha. Ova staza nekada je bila koristila za dopremu materijala tijekom izgradnje planinarskog doma i za opskrbu ali danas je nažalost namijenjena samo za planinare.


Izvor Kupe iz Razloga (3 km, 1:10h, 200 m uspona na povratku)

Ukoliko tražite manje zahtjevno iskustvo u ovom nacionalnom parku tada je posjeta izvoru rijeke Kupe idealna za vas. Jedna od najljepših hrvatskih šetnica uz rijeku i jedno od najljepših izletišta u Gorskom kotaru. Najlakši pristup izvoru rijeke Kupe je spuštanjem planinarskom stazom koja je označena, a koja počinje u selu Razloge gdje se nalazi informacijski kiosk Nacionalnog parka Risnjak. Relativno strmi ali kratki put kroz bukovu šumu traje oko pola sata, dok povratak može biti nešto zahtjevniji radi većih uspona. U dijelovima koji su izloženi, Uprava Nacionalnog parka je postavila drvenu ogradu i uredila staze. U blizini izvora, staza prolazi kroz suho korito bujice Krašićevice, koje može postati neprohodno tijekom obilnih kiša zbog naglog porasta vode. Također se do izvora može doći uz tok same rijeke iz smjera Kupara ili sela Hrvatsko gdje se Čabranka ulijeva u Kupu. Iako je ova staza nešto duža (5 km), nije toliko zahtjevna zbog svoje konfiguracije. Vodite računa da je zbog oštećenja na mostovima tijekom poplave staza trenutno neprohodna.

Kako doći

Do Risnjaka se dolazi najlakše vlastitim vozilom iz Zagreba ili Rijeke tako da se izađe sa autoceste na Kikovici i nastavi prema Gornjem Jelenju. Ovisno o polazištu, nastavlja se prema Crnom Lugu, Platku ili Viljama. Naravno može se doći i starom cestom kroz Gorski kotar.

Do Crnog Luga i ulaska u nacionalni park može se doći autobusnom linijom Arrive (Autotrans) iz Delnica nekoliko puta dnevno. Vožnja traje oko 15 minuta. Autobusi su povezani s dolascima iz Rijeke i Zagreba. Vozni red i cijene autobusa potražite OVDJE.

Do Platka se subotom i nedjeljom može doći izravnom autobusnom linijom autotroleja iz Rijeke, terminala Delta (linija 12B). Vozni red autobusa potražite OVDJE.

Smještaj

Nažalost planinarski dom pod samim vrhom Risnjaka, Schosslerov dom već je nekoliko godina zatvoren i sve više devastiran. S tugom možemo primjetiti da ide u smjeru doma pod Snježnikom. Na Platku su dva planinarska doma, veliki i mali. Smještaj je oko 25 eura s doručkom u Velikom domu a moguć je također i u manjem domu u kojem se nalazi i odličan restoran.


Booking.com

objavljeno: 2024-05-14Pratite nas:Aktualno:

Podgorica iz Zagreba od 35 eura povratno

London iz Osijeka za 40 eura povratno

Pariz iz Zagreba za 40 eura povratno

Krf iz Zagreba za 52 eura povratno

Rim iz Hrvatske za 26 eura povratnoPovezano:

Nove linije Ryanaira iz Hrvatske

Trending hgss70 - izložba tweetova HGSS-a

Ograničenja putovanja zbog koronavirusa

Dugi otok

Gacka

Lastovo

Najbolje u 2024. prema Lonely planet

Gozo

Malta: Sve što trebate znati

Velika Planina

Oman: sve što trebate znati


Pogledajte još:

Dugi otok


Risnjak


Dresden


Krakov


Najbolje u 2024. prema Lonely planet
Video:Mali trikovi: